Bier+Randzaken = Früh Kölsch - Duitsland
Früh Kölsch
Het is een mooi moment om een Kölsch brouwerij te behandelen en wat is niet geweldig om tijdens een aan Keulen de lokale bierstijl te drinken. Laat ik een flink aantal bierverhalen over Kölsch te hebben geschreven en als je op één of alle getallen klikt kunnen jullie zie eventueel teruglezen. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Cölner Hofbräu P. Josef Früh is aan de beurt en staat ook simpelweg bekend als Früh. Je komt het goed tegen in Keulen en contreien maar ook daarbuiten en zelfs in Nederland als je goed zoekt.
Het verhaal beging bij Peter Josef Früh (1862-1915) die uit een familie van brouwers komt en die kwamen uit Brühl, een stadje ten zuiden van Keulen. Van 1890 tot 1894 was hij brouwmeester bij Brauerei C. Schmitz. In 1894 ging hij voor zichzelf beginnen aan de Apostelnstrasse 19 en zijn ging naar de straatnaam heten, Aposteln-Bräu. Nou waren de Keulse stadsbrouwerijen in die tijd niet groot en fungeerde ook als woonhuis, trouwens men kon er ook vaak eten. De brouwerij P.J. Früh was in een korte tijd een succes dat hij al in 1898 het bedrijf met flinke winst verkocht en van zijn rijkdom ging genieten.
Toch ging hij weer wat doen en begon met zijn zwager een baksteenfabriek in zijn geboortestad Brühl in 1899 en stopte daar mee in 1902. Misschien klinkt het luguber, begon hij met het ontwerpen van een uitbundig familiegraf wat er nog staat op begraafplaats . Het kriebelde bij hem om weer een Keulse huisbrouwerij te beginnen en op een veiling kocht hij een pand op de Am Hof 12. Brauerei P. Josef Früh ging open in 1904, alhoewel de Keulenaar vond het gebouw te modern. Maar de locatie was perfect vlakbij de Dom van Keulen en het hoofdstation wat vele bezoekers opleverde ligt naast de grote gotisch kerk.
Er werd wat aan de "moderniteit" gedaan en de huisbrouwerij oftewel Brauhaus bleef het goed doen. Naast de vaste gasten en passanten deden ze toch aan een beetje marketing om toch die extra klant te trekken. Later gingen ze de naam Cölner Hofbräu P. Josef Früh gebruiken en ondanks de benaming "Hofbräu" heeft het te maken met het adres van de brouwerij. Met Hofbräu bedoelen ze in Duitsland dat type brouwerij van adellijke en kerkelijke origine zijn, bezit van een koninkrijk, hertogdom, graafschap en prinsbisdom. Maar Früh maakte dus gebruik van het adres en buit de term Hofbräu in eigen voordeel uit tot op de dag vandaag.
Maar het restaurant brandde na die bombardementen wel twee keer af en ook een derde keer na onzorgvuldigheid van Britse soldaten in 1945. Na het overlijden van de dochters Früh nam Peter Josef Immendorf de man van Christel de leiding over. Als één van de weinige Keulse brouwerijen konden ze bier brouwen net na de oorlog en ook voor collega's van Brauhaus Sion. Het bier dat ze brouwde was niet hoogstaand door gebrek aan grondstoffen wat nog niet voorhanden was door de oorlog. In 1950 was de Früh weer opgebouwd met restaurant en men ging verder waar ze mee bezig waren, door die perfecte locatie lukte dat relatief snel. Vermoedelijk in 1858 maar officieel kregen Hermann Müller, schoonzoon van Peter Josef Immendorf en Eduard Rollf, kleinzoon van Netty en Jakob Immendorf de leiding.
De huisbrouwerij ging langzaam over in een middelgrote brouwerij dat ook zijn bier vanaf 1969 ging afvullen op fles. Het was een schot in de roos met bier op fles en in 1979 opende ze een tweede cafe-restaurant in het zuiden van het centrum aan de Chlodwigplatz 28. De originele brouwerij werd te klein en besloten ze in de wijk Feldkassel een grote brouwerij te bouwen om aan alle vraag te voldoen, deze ging open in 1987. De vrijgekomen ruimte werden bij het restaurant betrokken en werden nog enkele café-restaurants overgenomen en geopend. Rond de eeuwwisseling kwam de volgende generatie aan het roer met de heren Philipp Müller en Alexander Rolff.
De Früh horeca werd uitgebreid in 2005 met een hotel op de hoek van Am Hof die ze overnamen. Met op de begane grond een giftsshop met de naam Früh Shoppen wat een verwijzing is naar het Duitse gebruik "Fruhshoppen", oftewel wijn of bier drinken na de mis op zondag. In 2019 ging de Radeberger Gruppe een samenwerking aan met Früh om voortaan hun Kölsch merken van Haus Kölscher Brautradition te brouwen. Früh heeft de ruimte ervoor en Radeberger Gruppe kan kosten besparen en hun brouwerij in Keulen sluiten. Het irritante van een beursgenoteerd bedrijf als ergens centen kan worden gespaard zullen ze ondanks sentiment dat doen. In 2020 begonnen ze met het afvullen op fles en 2021 volgde de vatbieren van de Radeberger Kölsch merken.
Früh Kölsch heeft een helder gouden kleur en het alcholpercentage is 4,8%. De smaak is licht verfijnd zoet bitter met lichte tonen van karamel, lichtjes ctroen en wat grassigheid. Gedronken uit een Stange (glas 0,20 ltr) bij Früh zelf zorgt voor een leuke Kölsch ervaring wat naar meer smaakt en dan eventueel naar de andere Brauhausen om hun Kölsch bieren te proeven en vergelijken. Wie met de trein komt zal altijd als eerste Früh tegenkomen.
Reacties
Een reactie posten