1ste Bier Verhaal van September: Efes Pilsen - Turkije

Efes Pilsen
Zo het Nederlandse elftal mag de boel gaan redden in Turkije, mooie reden om eens Turks bier te behandelen. De titel van het verhaal domineert de Turkse biermarkt behoorlijk, namelijk met ongeveer een marktaandeel van 71% heerst brouwerij Efes Beverage Group flink. Deze brouwerij is ook te vinden in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Maar er zijn ook andere brouwerijen in deze geseculeerde staat met een overheersende bevolking die de Islam aanhangt, zo is het dus mogelijk dat Turkije iets van een biercultuur heeft. De andere brouwerij is Türk-Tuborg uit Izmir, Perge Pilsener van de Süral Group uit Antalya en Pera Pilsener van Park Gida uit Çerkezköy vlakbij Instanbul. Efes Beverage Group bestaat sinds 1969 en begon in Izmir, tegenwoordig de 11de brouwerij van de wereld. Maar een vakantie heeft men lijkt het wel altijd en overal Efes Pilsen te drinken, maar deze brouwerij heeft ook andere bieren onder de Efes naam en andere te bieden. Ik zal er wat behandelen en ik begin met de titel.

1: Efes Pilsen het meest verkochte bier van deze brouwerij en men komt er bijna niet onderuit in Turkije. Helder goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is mild bitter van smaak en heeft tonen van een cracker en grassige reuk.
2: Efes Dark een bier van het ondergistende Dunkel type en deze is stukken beter. Bruin van kleur en het bier heeft een alcoholpercentage van 6,1%. De smaak is licht droog bitter van smaak met tonen van karamel en Turkse koffie. In Turkije, zoek dit bier en het zal je bevallen.
3: Efes Dark Brown niet hetzelfde als de Dark, ondanks dezelfde kleur en het alcoholpercentage. Dit bier heeft een bitter zoete smaak en heeft veel meer tonen van Turkse koffie en ook is chocolade en karamel goed waarneembaar. Zeker voor een moslimland is dit bier heel erg speciaal, ook bijzonder dat een grote brouwerij dit durft te brouwen.

4: Efes Xtra dit is een Malt Liquor (weinig hop, suiker toegevoegd bij het brouwen), is een zware jongen van 7,5% en verwacht een zeer zoet bier met zeer weinig bitterheid. Dit bier kan je vergelijken met een Bavaria 8,6 of een Amstel Sterk.


5: Bomonti is het oudste biermerk van Turkije en bestaat sinds 1890, heeft ook erg lang Tekel geheten. Nu is het eigendom van Efes sinds het geen staatsbedrijf meer is, zodoende is de naam weer Bomonti. Helder goudkleurig Pilsener en het is 5% zwaar.
Er zijn ook brouwcafe’s en deze vind men in de toeristische plekken.

Alanya is brouwerij Red Tower te vinden, hier kan men eten en hun bier proeven. Antalya is brouwerij Khoffner te vinden, voornamelijk Duits geïnspireerd. Wereldstad Instanbul heeft ook twee brouwcafés namelijk Bosphorus Brewing Company en Taps, hier kan men eten en hun bieren proeven. Ondanks Efes de 11de brouwerij ter wereld is werkt hun website niet, maar niet getreurd ik heb een filmpje.Reacties

Populaire posts