2de Bier Verhaal van September: U Fleků Flekovský Tmavý Ležák 13° - Tsjechië

U Fleků Flekovský
Tmavý Ležák 13°
Bij het vorige verhaal had ik het over Turkse brouwcafe’s, maar laat
U Fleků uit Praag, Tsjechië de oudste ter wereld zijn of in ieder geval één van de oudste. Sinds 1499 wordt er gebrouwen op deze locatie en in 1762 nam Jakub Flekovský de tent over, hij gaf het brouwcafé zijn huidige naam. U Fleků betekent zoiets als “Bij de Fleks” en ze brouwen er maar één soort bier maar daar later over meer. Dit historische brouwcafé bestaat uit 8 ruimtes en een groot terras, er volgt een korte beschrijving.
1: Velký sál (Grote Zaal) met lange houten tafels, lambriseringen, een verzonken plafond en plek voor 76 personen.
2: Akademie (Academie) de kleinste en meest beroemde hal met plek voor 30 man, schilderijen sieren de muur met historische beroemde bezoekers.
3: Sál Staročeská (Antiquair Tsjechische Zaal) deze zaal heeft een landhuis gevoel en is ruimte voor 72 personen.
4: Rytířský sál (Ridderzaal) 150 man kunnen in de grootste hal zitten, op de muur is de eerste brouwer vereeuwigd, op de stoelen zijn de wapens van Tsjechische steden met brouwerijen te zien.
5: Jitrnice (Worst-vlees) vreemde naam voor deze ruimte maar hier kunnen 85 personen zitten.
6: Václavka vernoemd naar een van de eigenaren Vaclav Brtník, veel ornamenten en gebrandschilderd glas en plek voor 42 gasten.
7: Sál Kabaret (Cabaret Zaal) hier worden optredens gehouden, zoals toneel, comedy en Cancandans. Aparte ingang heeft deze hal er is plek voor 130 bezoekers.
8: Kufr (Koffer) de op een na kleinste ruimte met plek voor 40 personen.
Als laatste is er de Zahrada (Tuin) oftewel het terras met plek voor 500 man. Mag het binnen vol zitten kan men naar buiten. Sommige mensen vinden deze plek een toeristenval waar iets opdringerige serveerders een klein glas Becherovka (Tsjechische likeurtje) proberen te verkopen, zeg gewoon duidelijk nee en ze lopen door. De nodige polka muzikanten spelen in dit brouwcafé en het eten is typisch Tsjechisch zoals: veel varkensvlees en aardappelen.
Overigens het bier wordt geserveerd in 0,40 liter glazen in plaats van 0,50 liter glazen zoals elders in Praag en dan is de prijs iets hoger hier (ongeveer omgerekend €2,10). Maar is deze tent het bezoeken waard? Jazeker, alleen al om het meesterlijke bier dat ze brouwen.
U Fleků Flekovský Tmavý Ležák 13° is van het Dunkel biertype en daar wordt Tmavý (donker) mee bedoeld. Bij Fleks Donkere Lager betekent het ruwweg en de 13° is de oude meet eenheid voor alcohol, Balling genaamd. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,6% en een zeer donker bruine kleur, het niet voor niets een Dunkel.
 De smaak is zoet bitter van smaak en heeft tonen van geroosterd mout, karamel, cappuccino en chocolade. Als je toch maar één bier brouwt, dan doen ze het hier verdomme goed en dan vergeet je die toeristenval wel. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.


Reacties

Populaire posts