2de Bier Verhaal van September: Pauwel Kwak - België

Pauwel Kwak

Tijd voor een echte klassieker met ook voor hun een klassiek glas, dit merk is recent wordt ingelijfd door AB-Inbev en ben benieuwd hoe dat gaat aflopen. Zal wel weer op sluiting van brouwerij Bosteels aankomen ergens in de komende jaren. Laat ik beginnen met het glas want dat heeft een naam, namelijk het koetsiersglas. Dit bierglas heeft geen voet maar een bolle onderkant, deze hangt in een van hout gemaakte standaard ter ondersteuning.
De drinker moet zijn bier met zorg te drinken, want als er lucht in de bol komt. Kan de volledige inhoud van het glas in één keer uit het glas gutsen en zo over het gezicht van de drinker, wat hilarisch kan overkomen.
Het bekendste koetsiersglas is die van Pauwel Kwak, maar ook Heineken had of heeft er één. Brouwerij Bosteels uit Buggenhout, Oost-Vlaanderen waar Pauwel Kwak gebrouwen wordt, gebruikt dit glas voor marketingtechnische redenen en ze hebben er een rechtszaak voor over het gebruik ervan. Dit overkwam brouwerij(huurder) d’Ebly uit België met zijn glas en houder, al lijkt het niet op het koetsiersglas. Enfin ze hebben niet gewonnen en d’Ebly heeft zijn glas nog, verder met Pauwel Kwak.
Het verhaal kan echt zijn, verzonnen, aangedikt maar één ding is zeker het is sterk staaltje marketing. In de Napoleontische tijd was brouwer/herbergier Pauwel Kwak de eigenaar of uitbater van koetsiersherberg De Hoorn in Dendermonde. In die tijd mochten koetsiers hun koets niet onbewaakt achterlaten, zodoende kwam Pauwel Kwak met het speciale glas met de bolle onderkant.
De houder zat vast aan de koets, het glas kan niet omvallen en het bier kan zelfs mee met een ritje. De achternaam van Pauwel was niet Kwak, maar zijn bijnaam omdat hij nogal een gezet postuur had. Ook al eerder gezegd met het drinken uit dit glas, niet te snel of een kwak bier in je gezicht. Verder met het bier ondanks het aanvoelt dat het al eeuwen bestaat valt dat wel mee en sinds 1980 wordt het gebrouwen, al staat er op het etiket “anno 1791”.
Pauwel Kwak wordt bij Ratebeer bij de Belgian Strong Ale’s ingedeeld, met zijn alcoholpercentage van 8,4% kan dat wel. De kleur is helder amber met een zoet bitteren smaak, tonen van karamel, banaan, gedroogd fruit en kruiden. Voor degene die flesjes Pauwel Kwak tegenkomen van voor de eeuwwisseling, deze hebben een magistrale smaak ontwikkeld mits goed opgeslagen en bewaard. Trouwens in die tijd smaakte Pauwel Kwak minder zoet en was wat krachtiger van smaak, wegens het meer willen afzetten van dit bier. Is het toegankelijker gemaakt en dat wil zeggen iets zoeter gemaakt en minder bitter, zodat meer mensen het kunnen of willen drinken.
Overigens in Gent is een café met de naam Dulle Griet die ook koetsiersglazen speciaal heeft laten maken, maar je moet je schoen in mandje doen en deze wordt opgehijsd naar het plafond. Dit is wegens het stelen of meenemen van het glas gedaan, deze glazen staan leuk in een glazencollectie.
 Volgt nog wat linkjes en een filmpje. http://bestbelgianspecialbeers.be/nl (brouwerij Bosteels)








Reacties

  1. Na de blonde bieren heeft Bosteels nu ook een donker bier: Monte Cristo. Al is dat eigenlijk een biermix met sherry en wijn!?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik het goed heb rijpt het extra op een gebruikt sherryvat, dan krijg je die smaak.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts