Bier+Randzaken (extra verhaal) = Beamish Irish Stout - Ierland
Beamish
Irish Stout
Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Ierland voor het echie. Voor wie Ierland bezoekt en eens iets anders wilt dan Guinness of Murphy's kan men voor een Stout gaan van het merk Beamish. Maar eerst wat geschiedenis en daarvoor moeten we naar Cork de tweede stad van Ierland.
William Beamish en William Crawford die kochten in 1792 een brouwerij die sinds 1641 actief was. Die naam van die brouwerij kan ik niet vinden maar Beamish en Crawford gaven de gekochte brouwerij de naam Cork Porter Brewery. Want in die tijd was de bierstijl Porter het populairste bier en voor die het nog niet weten dit is de voorloper van de bierstijl Stout. De meeste Porter kwam uit Londen en had een lager accijns dan in Ierland en toen dat in 1795 veranderden ging het lopen voor Cork Porter Brewery.
Overigens in het prille begin waren er nog twee eigenaren die wel interesse in de lucratieve Porter handel. Namelijk Richard Barrett die verliet het bedrijf en kreeg geleidelijk zijn investering terug. Digby O'Brien overleed in 1794 in het Franse Brest waar hij vermoedelijk terecht is gekomen dat hij werd meegenomen door de Franse marine ten tijden van de Napoleontische Oorlogen. In ieder geval de brouwerij was van 1805 tot 1833 de grootste van Ierland totdat Guinness het overnam in 1833. In 1828 overleed William Beamish en nam zijn derde zoon Francis Bernard zijn plek in. In 1834 overleed William Crawford en nam zoon William Jr diens plek in en geleidelijk ging de brouwerij Beams & Crawford heten.
Je zou het niet zeggen tegenwoordig maar tussen 1873 en 1843 deed geheelonthouding het goed in Ierland en dat merkte ze ook bij de brouwerij, de verkoop stortte in. Ook de in 1856 opgerichte Lady's Well Brewery werd op den duur vervelend en werd de grootste van de stad, bekend van Murphy's Stout. Maar wat helemaal op den duur bijna funest was de gevolgen van de Ierse hongersnood. Aanvankelijk verdienden men in de periode nog maar nadat hele volksstammen emigreerden naar Amerika onder ander merkten ze dat ook bij Beamish & Crawford.
De brouwerij kabbelde decennia voort om in 1962 te worden overgenomen door het Canadese Carling O'Keefe wat tegenwoordig een onderdeel is van Molson Coors. Carling is een groot Lager merk in Groot-Brittannië die zich Brits voordoet en zijn Canadese roots verloochent. In ieder geval met de overname kon er gemoderniseerd worden. Carling O'Keefe werd overgenomen in 1988 door het Australische Elders IXL die ook in bier deden en het bekendste merk van ze is Fosters. In 1995 stopte Elders IXL met de brouwerijen en Crawford & Beamish kwam in handen van Scottish & Newcastle, de Britse brouwreus die later alles fout deed wat fout kon gaan.
Deze groep werd door in 2008 door Heineken en het Deense Carlsberg samen gekocht en opgedeeld. En jullie raden het al, Beamish & Crawford kwam in handen van Heineken die in Cork Lady's Well Brewery al bezaten. Twee brouwerijen is voor Heineken teveel van het goede, dus één moest er dicht! Dat raden jullie ook al wie er dicht moest, juist Beamish & Crawford wat de kleinste van de twee was. Het monumentale hoofdgebouw uit 1919 staat er nog maar de rest van de brouwerij is gesloopt en het gebied wordt herontwikkeld.
Voor de overname waren ze lekker bezig om Beamish Stout internationaal te introduceren waar Heineken gelijk mee stopte, omdat ze Murphy's Stout het belangrijkst vinden en zodoende is Beamish Stout alleen in Ierland te koop. Ook brouwde ze Beamish Red een Red Ale en daar stopte ze gelijk helemaal mee.
Beamish Irish Stout is dus de officiële naam van het bier uit Cork. Het pikzwarte bier heeft een alcoholpercentage van 4,3%. De smaak is zoet bitter met een licht droogje en heeft tonen van geroosterd mout, iets van karamel en koffie. WIe Guinness te droog vind en Murphy's te zoet dan is Beamish je ding want die zit er tussenin.
Tenslotte het bestaat nog en je moet ervoor naar Ierland, klik hier voor de link en een filmpje.
Reacties
Een reactie posten