Bier+Randzaken = Bavaria Pilsener - Nederland

 Bavaria Pilsener

Zo na al die jaren bierverhalen schrijven is het tijd voor Brouwerij Bavaria oftewel sinds 2018 heten ze Royal Swinkels Family Brewers. Bij het bekijken van het verhalenarchief komen enkel momenten van Bavaria bezittingen voor, ja voor het gemak blijf ik de brouwerij Bavaria noemen. Laten we beginnen bij het begin en dat is volgens de overlevering begint dat in 1680 op een boerderij op een plek waar het dorp Lieshout omheen zou groeien. In die tijd was het een gehucht en drie inwoners en die brouwde bier. Bedenk wel dat in die tijd brouwen een klus was voor in het najaar om wat te doen te hebben en bier was beter dan water.


Eind 17de eeuw begon Lieshout te groeien en de boerderij met brouwerij ging over in meerdere handen tot 1733 in handen van Ambrosius Swinkels. Hij trouwde met Brigitta Moorrees in 1764 die eigenares was van de boerderij en haar vader Laurens Moorrees werd lange tijd onterecht als oprichter van Bavaria gezien. Halverwege jaren 90 werd het Moreeke bier gebrouwen ter ere van hem en het was een Spéciale Belge om een graantje mee te pikken van de toen populaire Palm en De Koninck. 


Dus sinds 1733 is de brouwerij in handen van de familie Swinkels en was het decennialang kwam het bier niet verder dan het dorp Lieshout. Het bedrijfje bleef klein en overleefde de Eerste Wereldoorlog toen grondstoffen schaars waren. Maar de groei kwam toen in 1923 het Wilhelminakanaal dat Eindhoven en Tilburg moest verbinden met de Maas. Inmiddels stond de vierde generatie aan het roer en besloten in 1925 een nieuwe brouwerij te bouwen en het ondergistende "Beiersche" bier te gaan brouwen. In de jaren 20 werd Pilsener nog Beiersch genoemd vandaar de naam Bavaria wat Latijns is voor Beieren. De brouwerij werd ook nog eens vernoemd naar hun Pilsener Bavaria.


De Tweede Wereldoorlog zorgde dat het wat bergrijpelijker wijs minder ging maar daarna ging het bergopwaarts. Aanvankelijk verkochten ze in Noord-Brabant maar dat werd landelijk. De jaren 70 besloten ze het op alcoholvrij bier te gooien en dat deed het vooral goed in het Midden-Oosten en omringende islamitische landen. Heden ten dage doen ze het nog steeds goed in het alcoholvrij segment met vele smaken. Ook hebben ze jaren frisdranken geproduceerd en bekend van 3ES, vernoemd naar Frans, Piet en Jan Swinkels, maar dat hebben ze verkocht in 2009.


Dan hebben ze ook het nodige overgenomen en om te beginnen was de 
aankoop van Brouwerij De Kroon uit Oirschot in 1996 wat ze sloten in 2000. 
In 1999 namen ze Brouwerij De Schaapskooi over wat bekend is van de trappistenbieren La Trappe. Ze verloren het recht om het trappistenkeurmerk te voeren en een andere constructie werd bedacht waardoor dat wel kon. Het 
werd een samenwerkingsverband en de kreeg de naaBierbrouwerij De KoningshoevenTevens werd er vanaf 2011 steeds meer geïnvesteerd in de Ethiopische brouwerij Habesha waar ze 61% eigenaar van zijn. Toen doken ze in de craftbierwereld met in stappen namen ze Brouwerij De Molen over vanaf 2016. In hetzelfde jaar deden ze het ook met Brouwerij Palm uit België en werden zo ook eigenaar naast Palm van Brouwerij Rodenbach en Brouwerij De Gouden Boom.


In 2019 nam het aandeel van 40% in de Georgische brouwerij Argo uit Tiblisi. In 2021 namen ze een tweede Nederlandse craftbrouwer over en dat is Uiltje Brewing Company uit Haarlem. Dan moet ik ook zeggen dat de meeste supermarktbieren bij Bavaria wordt gebrouwen, dan moeten jullie denken aan supermarkt biermerken zoals, Hollandia, Lander Bräu, Pitt Bier, Dors Pilsener, Kordaat Pilsener, Best Bier, Keizerskroon en Schultenbräu. Dan nog maar te zwijgen over de vele op het randje marketing zoals op het WK 2006 in Duitsland met de Leeuwenhose en in WK 2010 in Zuid-Afrika met de DutchDress. Al stond er geen Bavaria op die oranjekleding wilden de brouwerij die de toernooien sponsorden het niet hebben, vooral in Zuid-Afrika waar vrouwen met de oranjejurk in het stadion werden gearresteerd. Maar met al dat gedoe leverde dat wel publiciteit op.


Dan was er nog een strijd met alle brouwers uit Beieren die vinden dat alleen bieren uit Beieren hun bieren zo mogen heten, dus ook geen Bavaria, Beiers en weet ik wat nog meer. Dit alles onder een Europese verordening met een beschermde geografische aanduiding (BGA) om namaak te voorkomen. Bavaria komt er mee weg dat het voor dat BGA werd ingevoerd alles wettelijk netjes hadden geregeld en kon ermee doorgaan. Behalve in Duitsland heeft Bavaria aan het kortste eind getrokken en in de rest van Europa kunnen ze doorgaan met wat ze doen. Zo dan komen er wat bieren voorbij met de naam Bavaria, Swinkels en ik begin met de Pilsener van de overgenomen brouwerij in Oirschot


Kroon Pilsener wordt door Bavaria volgens het originele receptuur gebrouwen nadat ze de boel in 2000 van Oirschot naar Lieshout hebben overgeheveld. Nu is het wel zo dat het alleen in de horeca te koop is, zie je een bord als het plaatje hierboven dan kan je Kroon drinken. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en fruitigheid.



Swinckels' Superior Pilsner ter ere gebrouwen in 2007 toen de zevende generatie aan het roer kwam te staan en sindsdien is het bier gebleven. Ze hebben voor dit bier Amerikaanse Yakima hop gebruikt naast de moderne Duitse Polaris hop, dus dat geeft iets meer smaak voor Bavaria begrippen. De goudkleurige Pilsener heeft een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is verfijnd droog bitter met tonen van citroen en een beetje karamel. 



Bavaria Pilsener waar het allemaal omdraait in Lieshout en zie daar het jaar 1719 op het etiket staan. Dat heeft te maken met eigenares van de brouwerij Helena van Moorsel die de brouwerij erfde in 1719 en in 1730 trouwde ze met Laurens Moorrees. In ieder geval is deze goudkleurige Pilsener de meest neutraal smakende pils van Nederland met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zeer licht zoet bitter met eveneens lichte tonen van karamel en citroen.



Bavaria 0.0% is het alcoholvrije vlaggenschip en waar de gewone Pilsener vlak en neutraal is, doet dit bier niet onder voor die smaak. Aangezien pilsachtig alcoholvrij bier nogal muf smaakt maakt deze 0.0% een topper in dat segment. Vooral in de Arabische wereld verkoopt het sinds 1978 goed en kan men er variaties vinden met smaken als appel, citroen en granaatappel. Bavaria 0.0% smaakt hetzelfde als de Pilsener.



Bavaria 0.0% Wit en zo maar een tweede alcoholvrij bier in dit bierverhaal, dus ze moeten iets goeds doen. Witbier in alcoholvrij bier vorm is sowieso een goed idee want het gebruik van tarwe geeft een verfrissende smaak aan bier en het gist zorgt voor banaan smaak. Deze Wit 0.0% heeft een troebel gele kleur en de smaak is licht verfrissend friszurig met tonen van sinaasappel, beetje banaan en kruiden. Als je alcoholvrij bier moet drinken, ga voor degene op basis van tarwemout.



Bavaria Pilsener Glutenvrij en deze Pilsener voldoet aan alle eisen van de Nederlandse Coeliakie Vereniging oftewel de club voor mensen die gluten intolerant zijn. Ook zij willen een bier drinken en dat kan met een glutenvrijbier maar de smaak ervan is niet te best maar er zijn uitzonderingen, dit is er één van. 
Het smaakt hetzelfde als de gewone Pilsener en misschien is het zelfs iets beter volgens sommige, ik zelf merk het verschil niet met het origineel.


Zo dan hou ik het hierbij en laat ik de seizoens bieren en de beruchte Bavaria 8.6 voor een bierverhaal in de toekomst. Ook zijn er nog meer 0.0% varianten en een reeks Radlers maar dat wordt me te gek nog meer alcoholvrij en alcoholarm bier. Klik hier voor de link en is er ook nog een filmpje. 







  



 

Reacties

Populaire posts