Bier+Randzaken = Lerwick Azure - Schotland

 Lerwick Azure


Brex-beer-it-thema deel 72 en we zijn in het raadsgebied Shetland beland, dat is dat archipel dat op de grens ligt van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Ten noorden van de Orkney eilanden en ten zuiden van de Faeröer eilanden. Dit is het noordelijkste punt van het Verenigd Koninkrijk en het meest Scandinavisch van karakter. Het was tot 1472 samen met Orkney onderdeel van Noorwegen tot als bruidsschat aan Schotland gegeven wegens het huwelijk met Jacobus III van Schotland (1451 of 1452-1488) met Margreet van Noorwegen (1456-1486). De koning van Noorwegen had geen geld en verpandde die eilanden tot hij het geld had, maar dat kwam er nooit. Shetland is iets kleiner dan de provincie Utrecht en qua inwoners zijn het er maar ongeveer 23 duizend.



Even wat afstanden om een beeld te geven waar Shetland bevind. Zo'n 80 km ten noorden van Orkney, zo'n 170 km van het Schotse vasteland en zo'n 220 km ten westen van Noorwegen en tenslotte zo'n 350 km zuidwesten van de 
Faeröer eilanden. Op dit archipel zijn er verassend aardig wat soorten gedomesticeerde dieren ontstaan zoals Shetland eend, Shetland gans, Shetland schaap, Shetland rund, Shetland Sheepdog en Shetland pony. Het zijn allemaal huisdieren klein van stuk en de Shetland pony kent iedereen wel. 


Wilde dieren die hier voor komen zijn typisch voor het gebied zoals de papegaaiduikers en Noorse stormvogels die ooit in grote getalen voorkwamen, het is allemaal wat minder tegenwoordig. Op sommige eilanden zijn ook vogels aan komen waaien die eigenlijk in Noord-Amerika horen maar ook van het Europese vasteland komen hierheen. Het eiland Yell is de beste plek om al die fauna te spotten en ook komen op dit eiland otters voor. Uiteraard komen er ook zeehonden voor en ze gaan ook graag naar de haven van Lerwick om makkelijk een visje te scoren. 


Lerwick is de hoofdplaats van Shetland met ongeveer 7000 inwoners en vanuit hier kan men de eilanden ontdekken, het zijn er zo'n honderd maar dertien zijn er bewoond. Lerwick ligt op het eiland Mainland wat verreweg het grootst is avn het archipel, meeste komen hieraan met de veerboot uit Aberdeen die via Kirkwall, Orkey gaat. Vliegen kan ook wel maar dat is best duur en voor minder kan je zelfs de auto meenemen. Dus zo kan je er geraken om genieten van de ruige eilanden en dan is er nog het eiland Unst.


Dit is het meest noordelijkste punt van het Verenigd Koninkrijk en hebben de Shetland eilanden een Scandinavisch gevoel dan is die hier het meest. Ook hebben ze hier uiteraard de meest noordelijkste dingen te vinden en dan moet je denken aan een postkantoor, vakantiepark, politiebureau, vliegveld, kasteel, kledingwinkel, bushalte en ga zo maar door. Maar van 1997 tot 2019 was er ook een brouwerij genaamd Valhalla Brewery ten noorden van het gehucht van Haroldswick, vol viking geschiedenis vandaar ook de brouwerijnaam. Door gezondheidsproblemen van de oprichters werd de brouwerij verkocht in 2018 en de nieuwe eigenaars bakten er niks van en de boel werd gesloten.


Het plaatje hierboven was het logo van Valhalla Brewery en nu is de titel van de meest noordelijkste brouwerij van het Verenigd Koninkrijk nu op het eiland Mainland te vinden. Die brouwerij heet Lerwick Brewery en is te vinden de hoofdplaats van Shetland met dezelfde naam. Opgericht in 2013 door de drie broers Mercer die wat meer variatie wilden zien op biergebied op hun eiland. Ze brouwen voor elk wat wils en smaakvoller dan het commerciële bier wat er voorhanden is. Dit op het moment van schrijven is dit de enigste brouwerij van dit Schotse raadsgebied, laat ik drie bieren van ze behandelen.


60° North en dat is de ligging van de Shetland-eilanden op 60 graden noorderbreedte. Omdat de broers een Lager best lekker vinden wilden ze er zelf ook een brouwen. Het heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citroen en een toefje caramel.


Lerwick IPA is een English IPA en deze bierstijl verschilt met de Amerikaanse IPA, dat het lichter in alcohol is en heeft meer een bloemig, kruidig ​​en aards karakter. In plaats de citrus- en tropische vruchten met een vleugje den en hars van de Amerikanen. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is licht troebel amberoranje. De smaak is licht zoet bitter met wat droogheid, tonen van karamel, kruidig en een beetje sinaasappel.



Lerwick Azure is een Pale Ale en de naam van het bier betekent "azuurblauw", dit bier moet een ode zijn aan de hopsoorten die voorkomen rond de azuurkleurige Grote Oceaan. Dus in dit geval Cascade hop van de Amerikaanse westkust en Rakau hop uit Nieuw-Zeeland. Cascade hop geeft een citrusaroma richting grapefruit. Rakau hop geeft een zachte bitterheid met een aroma van perzik en passievrucht. Redelijk bitterzoete smaak met tonen van citrus, tropisch fruit en vlierbloesem. Het alcoholpercentage is 4,3% en de kleur is troebel oranjegeel.


Klik hier voor de link naar de brouwerij en wie hier klikt komt bij het bierverhaal over de noordelijkste brouwerij ter wereld. Het volgende 
Brex-beer-it verhaal speelt zich af in Engeland en volgt er nog een filmpje.





Reacties

Populaire posts