Bier+Randzaken = Tucher Original Nürnberger Rotbier - Duitsland

 Tucher

Original Nürnberger Rotbier


Het 10de Radeberger Gruppe bierverhaal en in de titel staat de plaats waar dit bierverhaal zich afspeelt, in het Beierse Neurenberg grotendeels. Tucher Bräu is de brouwerij in kwestie en is behoorlijk oud, namelijk opgericht in 1672. Dus eerst wat geschiedenis en begint met de patriciërs oftewel het gemeentebestuur van Neurenberg die besloot een brouwerij te openen in het Heilig-Geist-Spital. Dat gebouw was voor zijn tijd een groot modern ziekenhuis en staat er nog fier overeind, het werd gebouwd in 1339. Nog een feitje van 1424 tot 1796 werden hier ook de keizerlijke kroonjuwelen bewaard in de kapel, bij kronen van een nieuwe keizer ging het hele spul richting Frankfurt. Het Heilige Roomse Rijk was een verzameling van meer dan honderden landjes en die keizer had niet veel in te brengen.


Neurenberg of ook in het Duits Nürnberg genoemd was van 1219 tot 1806 een onafhankelijke stadstaat met de keizer aan het hoofd die weinig te vertellen had. Verder met die brouwerij in het ziekenhuis want water drinken was niet zo veilig in die tijden maar bier  en die brouwerij had ook een naam namelijk Städtische Weizenbräuhaus. Het stadsbestuur wees twee stadfunctionarissen aan in naam van de keizer die de boel bestierde. Dit deden ze zo'n 128 jaar tot het stadsbestuur de teugels zelf in handen namen. Aan Rijkstad Nuerenberg kwam in 1806 dus een einde en net zoals het Heilige Roomse Rijk door Napoleon die de stad liet inlijven door het bevriende koninkrijk Beieren. 


Zodoende kwam de brouwerij in handen van de koning van Beieren en ging het Königliches Bräuhaus heten. Naast het eeuwen tarwebieren te brouwen gingen ze ook braunbier brouwen wat vermoedelijk de bierstijl Dunkel was. Dit was met idee om ermee te exporteren. In 1855 besloot de koning de brouwerij te verkopen aan de adellijke familie Tucher von Simmelsdorf die ook bij de patriciërs van Nuerenberg hoorde. In 1815 werden ze in de Beierse adel verheven tot Freiherr wat in Nederland gezien kan worden als baron. In ieder geval de brouwerij kreeg de naam Freiherrlich von Tucher’sche Brauerei. 


De brouwerij is wel voor het gemak het jaartal 1855 gaan voeren als oprichtingsjaar en het familiewapen siert het logo sindsdien. De heraldiek is een Moor en dit heb ik eens verwerkt in een bierverhaal, klik hier om het terug te lezen. De keuze bij de familie Tucher is dat één van voorvader nabij een kerk geweid aan de heilige Mauritius woonde. Weer verder met de bouwerij er kwam elders in Neurenberg een nieuwe met stoommachines wat het bedrijf industrieel maakte en men ging exporteren naar het buitenland. Het bedrijf groter en slokte wat lokale concurrenten op, in 1966 ging de brouwerij Bräu AG heten wat een weinig inspirerende naam is.


In 1985 kreeg de brouwerij de huidige naam Tucher Bräu en in de tussentijd kwamen langzaam alle grote brouwerijen van de stad Fürth in hun bezit. Fürth is een grote voorstad ten westen van Neurenberg. Op één na werden de brouwerijen gesloten en die overbleef werd gemoderniseerd en werd de belangrijkste bierfabriek van Tucher Bräu. In 2003 kwam de brouwerij langzaam in handen van de Radeberger Gruppe en dat betekende nog meer veranderingen.


De oude brouwerij Fürth ging dicht en elders op de grens van Fürth en Neurenberg werd in 2008 een complete nieuwe brouwerij geopend. De brouwerij in Neurenberg bleef open maar daar is geen ruimte en is tegenwoordig meer een soort van werkend brouwerijmuseum. De gebouwen die niet meer nodig zijn werden gesloopt en de grond werden verkocht. Ook werd besloten het logo met de Moor aangepast dat het meer een zwart silhouette is om minder aanstootgevend te zijn. Dan ga ik nu verder met het biergedeelte met een aantal bieren die bij Tucher worden gebrouwen.


Tucher Original Nürnberger Rotbier wordt als enigste bier gebrouwen in Neurenberg na een recept uit vervlogen tijden waar het bier op houten vaten rijpt. Eigenlijk is dit een mengbier waar ze een langer gerijpt bier mengen met een jongere variant. Het is in ieder geval een ondergistend bier en de bierstijl komt in de buurt van Amber Lager. Het bier heeft een troebel amberrode kleur met een alcoholpercentage 5,5%. Zacht droog bitter van smaak met tonen van karamel, subtiel eik, aardbei en kruidige hop. Dus als deze aanslaat en vele het zullen namaken kan zo maar "Rotbier" oftewel "Roodbier" een officiële bierstijl worden.



Tucher Helles Hefe Weizen is dus hun standaard Hefeweizen met een troebel oranjegele kleur en een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is zoetig en friszurig met tonen van banaan, wat citroen en iets van kruidnagel.


Tucher Dunkles Hefe Weizen is de standaard Dunkelweizen met een troebel bruinoranje kleur en een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is zoet met tonen van banaan, karamel wat citroen en een beetje kruidige hop.


Tucher Kristall Weizen en als dat laatste aan elkaar schrijft heb je de bierstijl, wat eigenlijk ee gefilterde Hefeweizen is en een tarwebier antwoord op Pilsener. De kleur is helder goudgeel en een alcoholpercentage van 5,1%. De smaak is lich droog bitter met tonen van citroen en banaan.


Tucher Pilsener en altijd helder goudkleurig en deze heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter, grassig aroma en met lichte tonen van karamel en citroen.


Tucher Urbräu Hell is de Helles een van oorsprong een bierstijl uit München om de strijd aan te gaan met Pilsener, deze stijl is iets zoeter van smaak. De kleur is helder goudoranje en een alcoholpercentage van 4,9%. Licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en citroen.


Tucher Urfränkisch Dunkel en hier hebben de oudst bestaande ondergistende bierstijl, door het te laten rijpen in koele grotten ging ondergistend proces werken voor het tijdperk van industrialisatie. De kleur is helder donkerbruin met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet bitter met tonen van licht geroosterd mout en wat chocolade.


Tucher Kellerbier naturtrüb en beetje commerciële voert een Kellerbier en je kan deze bierstijl kort omschrijven als een ongefilterde Pilsener. De kleur is troebel goudgeel en het alcoholpercentage is 5,3%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en iets wat op honing en kardemon lijkt.


Dat was Tucher Bräu en dan voeren ze nog meer merken onder ander Kloster Scheyern, Zirndorfer en Binding, waar de laatste een hoofdrol heeft in het laatste Radeberger Gruppe bierverhaal. Klik hier voor de link en tenslotte is er ook een filmpje.





Reacties

  1. Goedendag, ik zou graag met de auteur van deze blog in contact komen. U kunt mij berichten via info@windmeewerken.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts