Bier+Randzaken = Van Den Bossche Lamoral - België
Van Den Bossche Lamoral
Een biermerk in combinatie met een historisch figuur werkt op zich altijd wel
mits dat het bier goed smaakt. Dan kan het gebeuren dat de desbetreffende figuur door meerdere brouwerij kan worden gebruikt en wel met verschillende biernamen maar daarover straks meer. Laat ik Lamoraal I van Gavere, graaf van Egmont of ook als Egmond geschreven. Geboren op 18 november 1522 te Lahamaide een dorpje in de Belgische provincie Henegouwen in het kasteel van Lahamaide
waar tegenwoordig nog enkel een schuur van is overgebleven. Hij werd
uiteindelijk de 4de graaf van Egmont, 11de vrijheer van Purmerend, Purmerland en Ilpendam, heer van Hoog- en Aartswoud, Baer, Fiennes, Zottegem, Armentiers, Lahamaide en Auxy.
Aan die reeks adellijke titels kwam in 1553 de titel prins va Gavere bij. Hij stamt uit een steenrijke familie en na de dood van zijn vader ontfermde keizer Karel V over hem en zijn oudere broer Karel I van Egmont. Beide kregen een militaire opleiding in Spanje waar Karel V ook koning van was. Bovendien ontfermde de keizer over meer jonge adellijke lieden zoals Willem van Oranje om invloed uit te oefenen over hun gebieden, niet voor niets jong geleerd, oud gedaan. En die Karel V had een invloed als heer van de Nederlanden, koning van Spanje, koning van Sardinië, koning van Napels, graaf van vele graafschappen, aartshertog van Oostenrijk en keizer van het Heilig Roomse Rijk. Verder met Lamoraal die met de keizer meeging in 1541 samen met zijn broer op veldtocht ging tegen de Barbarijse zeerovers die de Middellandse Zee terroriseerde vanuit het huidige Algerije en Tunesië.
Zijn broer overleefde de strijd niet en zo erfde Lamoraal al die adellijke titels. In 1544 trouwde hij met Sabina van Beieren wat hem nog meer rijkdom opleverde en bij zijn huwelijk was de keizer ook aanwezig, ze kregen 12 kinderen. Tijdens de 3de Gelderse Successieoorlog (1538-1543) nam in 1543 het keizerlijke leger onder leiding van Lamoraal de stad Düren in, wat nu in Duitsland ligt. Hij liet een deel van de bevolking om het leven brengen en liet Düren in brand steken. Dit verschrikkelijke bevel stelde zo'n voorbeeld dat alle Gelderse steden zich gelijk overgaven en kwam Gelre toe aan Karel V, deel van Gelre is tegenwoordig de Nederlandse provincie Gelderland. In 1549 begeleide hij de zoon van Karel V de latere Filips II door de Nederlanden, die later de Nederlanden erg lastig ging maken. Werd door de keizer in 1554 naar Engeland gestuurd om te onderhandelen over een huwelijk van met Filips met koning Maria van Engeland. In een oorlog tegen de Fransen won hij twee veldslagen en als beloning werd hij tot stadhouder van Vlaanderen en Artesië in 1559 benoemd.
Je kan wel zeggen dat Lamoraal het best goed voor elkaar had maar dat ging veranderen toen Karel V in 1555 troonafstand deed en zijn zoon Filips de baas werd in Spanje en de Nederlanden, trouwens zijn broer Ferdinand I werd keizer van het Heilig Roomse Rijk. Filips streng katholiek moest niets hebben van de protestanten die sterk in opkomst kwamen in de Nederlanden en om dat tegen te gaan lit hij de inquisitie invoeren. Men was daar niet blij om en Lamoraal samen met Willem van Oranje en Filips van Horne gingen daar tegenin. Lamoraal ging naar Madrid om de koning op andere ideeën te brengen en kreeg het idee dat het gelukt was. Niets was minder waar want Filips kwam erop terug en besloot het streng religieuze beleid op te voeren en de hoge adel aan te pakken die tegen hem waren.
Overigens halfzus Margarethe van Parma bestuurde de Nederlanden in naam van haar halfbroer en bij Lamoraal kwam vaak bij haar zijn beklag doen. In 1566 brak de Beeldenstorm uit en Lamoraal keurde dit af en stuurde zijn troepen erop af om zijn loyaliteit aan Filips en Margerethe te bewijzen. Het was te laat Filips stuurde de gevreesde hertog van Alva naar Nederland in 1567 en dat deed Willem van Oranje en vele andere edelen vluchten naar Duitsland en Engeland. Behalve Lamoraal en de graaf van Horne die bleven de koning trouw en werden onder een vals voorwendsel naar Alva gelokt, onder het mom van een diner om over de situatie te hebben in de Nederlanden.
Beide edelmannen werden gearresteerd op gronden van majesteitsschennis en hoogverraad in een jaar later geëxecuteerd op de Grote Markt van Brussel waar bij beide werden onthoofd. Deze actie door Alva schoot bij vele in het verkeerde keelgat en men kwam in opstand tegen de Spaanse koning, de onthoofding kan gezien worden als de aanzet tot de Tachtigjarige Oorlog. De man werd door zijn noodlottig lot een mythe, een Belgische held, straten, wegen en pleinen zijn naar hem vernoemd. Plaatsen waar hij te maken mee heeft gehad zijn dingen van hem te vinden zoals, Egmond aan den Hoef, Oud-Beijerland, Zottegem, Lahamaide, Gaasbeek, Gent en Brussel. Dat voor iemand die in eerste instantie voor een protegee, massamoordenaar en landverrader werd aangezien, het kan verkeren en men vergeet snel. Zo zijn er een aantal dranken naar vernoemd maar ik houd het bij de bieren.
Brouwerij Van Den Bossche (1897) uit Sint-Lievens-Esse een dorp dat niet ver van het stadje Zottegem ligt waar de graaf van Egmont heer van was. Dus brouwt deze ambachtelijke familiebrouwerij sinds 1987 een Tripel genaamd Lamoral en waarom niet als je dorp in de buurt ligt. Eerst heette dit bier Lamoral degmont en sierde het etiket een standbeeld met Lamoraal. Sinds een paar jaar heet het bier dus Lamoral met een A minder geschreven. Het etiket siert een helm met daarachter een zwaard op nekhoogte, die strepen erachter komen deels van het wapen van de adellijke familie Egmont alhoewel wit moet geel zijn. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder oranje/goudgeel. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, grapefruit, karamel en kruiden. Link naar Brouwerij Van Den Bossche
Brouwerij Crombé was een brouwerij uit Zottegem die van ±1800 tot 2000 en is wegens de hoge kosten gestopt. Ze zijn verder gegaan als brouwerijhuurder en laten hun bieren bij Brouwerij Strubbe in Ichtegem. Vijf van bieren volgens origineel receptuur laten ze daar brouwen en twee bieren ervan refereren aan de graaf zonder hoofd. Link naar Brouwerij Crombé
Egmont Zottegemse Tripel en het etiket siert de graaf, zoet gezegd was hij de heer van Zottegem. Het werd voor het eerst gebrouwen in 1987 net als hun concurrent Brouwerij Van Den Bossche. Deze Tripel heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, appel, kruidnagel en wat koriander.
Zottegemse Crand Cru en alleen op het etiket is Lamoraal van Egmont te ontwaren in de rechter bovenhoek. De Zottegemse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk staat links bovenin en hier is de graaf en zijn moeder bijgezet. I het midden siert het oude wapen van Zottegem dat tot 1990 dienst deed. Het bier is een Belgian Strong Ale en heeft een alcoholpercentage van 8,4% met een helder oranje kleur. De smaak is stevig zoet bitter met tonen van citrus, bessen en koriander.
Dit was een verhaal over wat bieren gerelateerd aan een historisch figuur en tenslotte een filmpje over één van de voormalige woningen van de graaf.
Reacties
Een reactie posten