Bier+Randzaken (extra verhaal) = Sarajevsko Svijetlo Pivo - Bosnië en Herzegovina

 Sarajevsko
Svijetlo Pivo

Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Bosnië en Herzegovina om de UEFA Nations League waar je wat aan hebt als je de gewone kwalificatie verprutst. Een (grote) commerciële brouwerij leent zich hier goed voor en laten we de Bosnische brouwerij behandelden en dat is Sarajevska Pivara.


Dat betekent letterlijk "brouwerij uit Sarajevo" en Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, een nogal complex Europees land in de Balkan. De brouwerij werd opgericht in 1864 ten tijde dat Bosnië en Herzegovina een provincie van het Ottomaanse Rijk was. Het Ottomaanse Rijk was een moslimstaat met her en der etnische christelijke minderheden. Sarajevska Pivara had de primeur om de eerste brouwerij van het gigantische land te zijn en tevens de enigste.


In dat deel van het rijk woonden de meeste christenen en die waren niet vies van wat alcohol. Het Ottomaanse Rijk was in een neerwaartse spiraal geraakt en dacht hiermee de gemoederen ermee te kalmeren. Maar in 1878 was er weer eens een oorlog met het Oostenrijk-Hongaarse Rijk en de namen Bosnië in bezit, de volledige annexatie zou in 1908 pas volgen. Ondanks het politieke gedoe deed de brouwerij het niet slecht, sterker het werd zelfs één van grotere brouwerijen van het land.


De annexatie van Bosnië en gevolg ervan was één van de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog. Want formeel was Bosnië onderdeel van het Ottomaanse Rijk, Oostenrijk-Hongarije bezette het en het Russische Rijk vond dat alle bezette Slavische volkeren onafhankelijk moesten wezen. De Eerste Wereldoorlog begon in Sarajevo nadat troonopvolger omkwam tijdens een aanslag. In ieder geval na de Eerste Wereldoorlog kwam Bosnië weer in een nieuw land te liggen, namelijk het Koninkrijk Joegoslavië.


In 1923 werd de brouwerij genationaliseerd en werd ook hofleverancier plus er werden wat concurrenten overgenomen. Eigenlijk gebeurd er niet echt veel na de jaren twintig, wat lastigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog en Joegoslavië ging op de communistische toer. Wel werd de brouwerij die sinds 1881 op dezelfde plek staat gemoderniseerd. Trouwens het gebouw is prachtig om te zien met een mix van Oosterse en Westerse architectuur.


Langzaam ging het met de brouwerij achteruit en in de jaren 80 was het min of meer een vervallen bende van jewelste. Maar op één of andere manier kwamen ze erboven op begin jaren 90 tot de volgende politieke ellende begon. Joegoslavië barste uit elkaar en deelstaten gingen hun eigen weg. Bosnië verklaarde zich onafhankelijk en de Servische bevolking was daar het niet mee eens en de Bosnische burgeroorlog brak uit. 


De brouwerij viel bijna volledig stil door de oorlog maar kon doorgaan ondanks de brouwerij flink werd beschadigd, want ze hadden de enigste schone waterbron van Sarajevo. Oorlogen komen ook gelukkig ten einde en de brouwerij werd opgebouwd met staatshulp maar ook de rivalen Coca-Cola en Pepsi investeerden in de bierfabriek. Enigste voordeel van die oorlog dat alles spiksplinternieuw is om bier te brouwen plus mineraalwater em frisdranken te produceren. Sarajevska Pivara is een toonaangevend Bosnisch bedrijf geworden in dit land waar de Bosniakken, Kroaten en Serviërs moeten proberen er wat van te maken. Dan wordt nu tijd om het biergedeelte te behandelen.


Sarajevsko Svijetlo Pivo Premium is een Lager met een helder gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, fruitigheid en een mooi grassig aroma.



Sarajevsko Svijetlo Nefiltrirano is dit de ongefilterde variant van het bier van daar net. Troebel goudgeel van kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is zacht zoet bitter met lichte tonen van karamel, citroen en een grassig aroma.



Sarajevsko Gold en nog een helder goudkeurige Lager met een alcoholpercentage van 4,7% dit keer. Licht zoet bitter van smaak met een droog einde, tonen van citroen en karamel. 



Sarajevsko Tamno is een Dunkel met een heldere donkerbruine kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout, iets van pruim en chocolade.


De betekenis van svjetlo is "licht" en tamno betekent "donker", tenslotte nefiltrirano betekent "ongefilterd". Dat was de grootste brouwerij van Bosnië en Herzegovina ,klik hier voor de link en tenslotte nog een filmpje. 





Reacties

Populaire posts