Bier+Randzaken = Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb - Duitsland

 Franziskaner Hefe-Weissbier

Naturtrüb

Het is tijd om het Franziskaner gedeelte van Spaten-Löwenbräu-Gruppe te behandelen, deze brouwgroep hoort sinds 2003 bij Anheuser-Busch Inbev en we weten dat ze de grootste zijn ter wereld. Ik heb Löwenbräu in 2018 behandeld en klik op link naar dat verhaal (Löwenbräu verhaal), het Spaten verhaal is van een jaar later en klik op link om dat nog eens te lezen. (Spaten verhaal) Voor de fusie met Spaten bestond al sinds 1363 en het oprichtingsjaar van van brouwerij Spaten is 1397. De brouwerij is niet door de Franciscaner monniken opgericht zoals de naam suggereer maar tegenover de brouwerij stond hun klooster en dus is het daar naar vernoemd. Aanvankelijk gevestigd in de buurt van de Residentie van München waar de heerser van Beieren woonden, verhuisde de brouwerij na eeuwen in 1841 naar de wijk Au in het oosten van de stad. 


Al sinds 15de eeuw heette de brouwerij officieel Franziskaner-Leist en in 1861 kwam Joseph Sedlmayr er werken, hij was de zoon van Gabriel Sedlmayr die de baas was bij Spaten en veel heeft betekent voor de brouwwereld. Uiteindelijk werd hij de baas bij Franziskaner-Leist en vanaf 1909 ging men samenwerken met brouwerij Spaten, het werd dus een familieaangelegenheid en de voor het eerst werd de monnik het beeldmerk. 


In 1922 was de fusie annex samenwerking een feit en kreeg het bedrijf de volgende naam, Gabriel und Joseph Sedlmayr Spaten-Franziskaner-Leistbräu. Aanvankelijk brouwde beide brouwerijen ondergistende en bovengistende bieren maar vanaf 1964 werd Spaten verantwoordelijk voor de ondergistende bieren zoals, Helles, Oktoberfest, Pilsener en Bockbier. Terwijl Franziskaner op bovengistend overging en alles ging brouwen met tarwe, al zijn ze hier de laatste jaren een beetje van afgestapt. Vanaf 1974 kreeg de brouwerij een wat makkelijker naam en van de huidige biergroep is het de officiële naam, Spaten-Franziskaner-Bräuerei. 

                                                        

Moet wel zeggen van alle tarwebieren uit Duitsland en vooral München, zijn die van Franziskaner wel het meest neutraalst. Tenslotte Franziskaner en Spaten werken als merk apart van elkaar, wat ook geldt voor Löwenbräu en dus 3 bedrijven onder 1 paraplu. Laat ik de 4 "klassieke" bieren van ze behandelen en de 2 "moderne" ondergistende brouwsels.


Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb is dus de gewone Hefeweizen die ooit door het leven ging als Spaten Champagner Weissbier. Wegens de eerder genoemde brouwbeleid werd het een Franziskaner merk. Het bier heeft een troebel gele kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht droog maar verfrissend en het heeft lichte tonen van banaan, een zeer neutrale smaak.



Franziskaner Weissbier Kristallklar is de Kristallweizen van de brouwerij, dit is een gefilterde Hefeweizen en dus geen troebelheid en ook minder smaak. Ook dit was een Spaten bier met de naam Spaten Club-Weisse wat ook eind jaren 60 een Franziskaner merk werd. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is zeer licht zoet bitter met zeer lichte fruitige tonen, wederom neutraal van smaak.



Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel is de Dunkelweizen, het tarwebier gebrouwen met donkerkleurig mout wat het bierstijl meer smaak geeft. Dit bier is wel een origineel Franziskaner brouwsel en het heeft een alcoholpercentage van 5%, de kleur is troebel donkerbruin met een oranje gloed. De smaak is zeer zacht bitter met wat tonen van karamel en banaan, deze is ietsjes minder neutraal. 



Franziskaner Royal is een Hefeweizen en dan voor een speciaal moment. Met dit bier gaat het de goeie kant op, het heeft een alcoholpeprcentage van 6% en de kleur is troebel oranje. De smaak is verfijnd licht droog bitter met tonen van banaan, karamel en heel lichtjes kruidnagel. Dit gaat er wat op lijken en het is toegankelijk en niet neutraal.



Franziskaner Kellerbier en daarvoor kan je op de link klikken want daar heb ik een heel verhaal overgeschreven. (Landbier/Kellerbier/Zwickl verhaal) De grote en middelgrote brouwerijen hebben een paar jaar gelden deze oude ondergistende bierstijl ontdekt. Dan doen we elkaar na om er wat aan te verdienen, zodoende kan ik er weer over schrijven. it bier heeft een troebel gouden kleur en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is voornamelijk zoet met een licht bittertje, het heeft wat tonen van karamel, geroosterd brood, kruiden en noten. Toegankelijk Franziskaner bier maar qua deze bierstijl is het neutraal.



Franziskaner Helles is wat de naam al aangeeft, van de bierstijl Helles het München's ondergistende antwoord op de Pilsener. Nu proberen ze modern over te komen om het geheel er zo ouderwets uit te laten zien. Het helder goudkleurige bier heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van iets fruitig. Zo zijn we weer bij het neutrale van dit biermerk.



Dus wil je het lekker makkelijk hebben met bierdrinken dan is Franziskaner wel iets voor je. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.




 

Reacties

Populaire posts