Bier+Randzaken = Innis & Gunn Caribbean Rum Cask - Schotland

 Innis & Gunn Caribbean
Rum Cask

Brex-beer-it-thema deel 67 en dit keer zijn we beland in het Schotse raadsgebied Perth & Kinross. De graafschappen Perthshire dat vele male groter was werd samengevoegd met op-één-na kleinste Schotse graafschap Kinross-shire in 1996. Eigenlijk hielden beide op te bestaan in 1975 om verder te gaan in het raadsgebied Tayside waar ook raadsgebieden Angus en Dundee bij hoorden. Perth & Kinross is ongeveer even groot als twee keer de provincie Drenthe en qua inwoners zijn het er 151 duizend. Dat houd in ruimte genoeg aangezien het meeste van het gebied bij de Schotse Hooglanden hoort. 


Valt er nog wat te beleven in dit raadsgebied en het antwoord is op zich wel. Het zuidelijke gedeelte is het vruchtbaarst waar de boomgaarden, aardappelen, tarwe en veevoer vandaan komt. Daar middenin ligt de stad Perth de hoofdstad van dit gebied was ooit de hoofdstad van Schotland ergens vanaf de 12de eeuw tot 1437. In 1437 werd koning Jacobus I vermoord en verhuisde men de hoofdstad naar Edinburgh. Trouwens in het nabij gelegen Scone werden alle Schotse koningen gekroond waar in de lokale abdij men de kroning hield op de Stone of Destiny. Deze werd meegenomen door de Engelse koning Eduard I in 1292 naar Londen maar sinds 1996 is de steen terug in Schotland om precies te zijn in Edinburgh. Een replica staat bij Scone Palace en is hieronder te zien.


Als richting het noorden gaat het terrein over in de Schotse Hooglanden en deze streek trekt de meeste toeristen. Vooral het Nationaal park Cairngorms is de moeite waard en het wordt gedeeld met de raadsgebieden Angus, Aberdeenshire, Moray en Highland. Het gedeelte in Perth & Kinross is het wel het meest beboste maar ook heuvelachtig maar minder hoog dan in die andere raadsgebieden. Sinds de 18de eeuw zijn de watervallen genaamd Falls of Bruar een toeristische attractie en de waterval is zo'n 60 meter. Moet er wel bijzeggen dat die bomen langs de waterval er aangeplant zijn sinds 1796, daarvoor was het een kale vlakte en vond men dat er bomen moesten komen. 


Dan gaan we over op het biergedeelte van dit bierverhaal en ik doe er vier, eigenlijk drie maar dat komt zo meteen. 


Moulin Brewery (1995) uit Pitlochry is de oudste brouwerij in deze regionen en is onderdeel van Moulin Hotel en het stadje is een toeristisch oord sinds het bezoek van koningin Victoria en prins-gemaal Albert. Het bestaat sinds 1695 en was ooit een herberg maar veranderden in een hotel. In 1995 werd in de buurt de film Braveheart met Mel Gibson opgenomen en is ook met de brouwerij gestart, dat leverden gelijk een mooie naam op voor het tweede bier. Braveheart Ale is een Bitter van 4% en de kleur is helder amber. De smaak is mild droog bitter met tonen van karamel, citroen en sinaasappel. Link naar Moulin BreweryAbernyte Brewery (2016) is te vinden in het gelijknamige gehucht elf kilometer ten westen van Dundee. De brouwerij is een uit de hand gelopen hobby en brouwden aanvankelijk Duits geïnspireerde bierstijlen en nu hebben ze ook ruimte voor nieuwerwetse bierstijlen uit Noord-Amerika. Het volgende bier is een Red Ale gebrouwen met Amerikaanse hoppen, als het alcoholpercentage rond de 6,5% was had het een Red India Pale Ale geweest. Nu heeft dit troebel amberkleurige bier een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en wat lichtjes wrange fruitigheid. Link naar Abernyte BreweryInveralmond Brewery (1997) is te vinden aan de rand van Perth in de wijk waar de brouwerij zijn naam aan te danken heeft. De brouwerij is opgericht door Fergus Clark uit Glasgow die al bij wat brouwerijen had gewerkt besloot in de stad waar zijn vrouw vandaan kwam een brouwerij te beginnen. In 2016 nam brouwerijhuurder Innes & Gunn de boel over om hun bieren te brouwen, maar lieten alles bij het oude grotendeels. Lia Fail is Schots-Keltisch voor de eerder genoemde Stone of Destiny en het bier is een Extra Special Bitter. Het alcoholpercentage is 4,7% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, sinaasappel, gedroogd fruit en een beetje drop. Link naar Inveralmond Brewery


Voormalig brouwerijhuurder Innis & Gunn (2003) dus en is een officieel Edinburgs bedrijf dat opgericht is door Dougal Gunn Sharp. Leerden het vak in de brouwerij van zijn vader, die brouwerij is Caledonian Brewery wat nu van Heineken is. Hij werd gevraagd door distilleerders Grant & Sons bekend van whisky om bier te brouwen wat rijpt in een bourbonvat. Met de bedoeling om dat vat na gebruik om hun whisky erin te laten rijpen. Dougal besloot dat bier te houden en te verkopen onder de naam Innes & Gunn, het bedrijf is vernoemd naar zijn tweede naam en de tweede naam van zijn broer. Het bier sloeg aan werd onder contract gebrouwen in Glasgow bij Wellpark Brewery, dat bier heet Original. Die brouwerij gebruiken ze nog steeds voor hun meest verkochte bieren. Zoals is al eerder vermelden namen ze in 2016 Inveralmond Brewery over wat nog zijn gang mag gaan met als extra dat de barrel-aged bieren van Innis & Gunn komen hier vandaan. Het idee is dat er toch ook een brouwerij wordt gebouwd in Edinburgh em zal Innis & Gunn in de toekomst zijn eigen verhaal geven.


Innis & Gunn Caribbean Rum Cask en de bierstijl hier is een Scotch Ale waar de Original extra wordt gerijpt op een rum vat. Door het rum vat wordt het bier iets donkerder van kleur en het gist "eet" meer suikers door die extra rijping zodat het alcoholpercentage van 6,6% naar 6,8%, De kleur van het bier is dus helder roodamber. De smaak is zoet met een licht bittertje en heeft tonen van karamel, vanille, gedroogd fruit en heel subtiel wat rum. Link naar Innis & Gunn


Dit was het raadsgebied Perth & Kinross en het volgende Brex-beer-it verhaal brengt ons naar Wales, maar eerst een filmpje.
Reacties

Populaire posts