Bier+Randzaken (extra verhaal) = Cruzcampo Pilsen - Spanje

 Cruzcampo Pilsen


"Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Spanje voor het echie om de UEFA Nations League". Deze wedstrijd ging niet door wegens de uitschakeling van de nationale trots maar dit bierverhaal was geschreven en een afsluiter voor dit bierverhalenjaar.


Laten we voor dit bierverhaal weer iets van de Grote Groene Reus doen en dan een brouwerij van de Heineken España doen. Net zoals het vorige verhaal wil Heineken graag dat alles wat ze in Spanje doen Heineken España moet heten behalve de biermerken. In 1904 opende de broers Tomás en Roberto Osborne Guezala Cerveceria La Cruz del Campo in de Andalusische hoofdstad Sevilla. Na een reis door Duitsland, Nederland en België om kennis op te doen om alles over het runnen van een brouwerij te leren. 


De broers zelf kwamen uit de buurt van Cádiz maar wisten dat het bronwater in Sevilla beter was om mee te brouwen, gingen ze daarheen. Bovendien vonden ze dat er ruimte was voor nog een alcoholische drank in de met wijnbouw vergeven streek. Ook werd er zo wat aan de werkloosheid gedaan en uiteraard een zakcentje aan overgehouden. In het oosten van de stad kwam de brouwerij en vlakbij staat een kruis met een soort van tempel eroverheen gebouwd, waar de brouwerij is naar vernoemd. 


Bij ingangen van dorpen en steden kan men deze heiligdommen meestal vinden. Alleen is Sevilla flink gegroeid en staat deze niet meer als een "kruis in het veld". Die tempel word als beeldmerk gebruikt en het olijke volumineuze figuur op het etiket is Cruzcampo's versie van Gambrinus. De legendarische bierkoning waar wat brouwerij gebruik maken van naam en beeltenis, al is hij eens afgevallen.  in vele varianten. In Nederland hebben we Hertog Jan, België kent Primus en Tsjechië heeft ook een Gambrinus. Maar de Spanjaarden gebruiken alleen de beeltenis en in Luxemburg doet het merk Battin het ook, trouwens het Mexicaanse biermerk Victoria ook. 


Verder met geschiedenis en dit stopte tijdelijk tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) wegens niet aan de noodzakelijke grondstoffen te kunnen komen. Na die burgeroorlog ging het langzaam vooruit tot men elders uit Europa als vakantieland ontdekten. De vraag naar bier werd dus groter en daar sprong Cruzcampo op in. Om de grootste te worden werden de nodige concurrenten opgekocht tot ze zelf werden gekocht door het Ierse Guinness in 1991. Guinness wat in 1997 tot de drankengroep Diageo is deel uit gaan maken besloot de Spaanse bezittingen te verkopen aan Heineken.


De koop ging in 2000 door nadat Heineken wat biermerken van de hand moest doen, ze verkochten de biermerken aan Damm uit Barcelona. Heineken bezat al twee brouwerijen in Spanje namelijk in Madrid en Valencia en Cruzcampo had naast de brouwerij in Sevilla ook één in Jaén. In 2008 bouwde Heineken een nieuwe brouwerij in Sevilla en van de oude is alleen het hoofdgebouw overgebleven. Dat wordt nu gebruikt als kantoor en opleidingscentrum voor de horeca plus een café-restaurant met een brouwerijtje. 


Laat ik vier van hun bieren behandelen en wie hier klikt komt bij een bierverhaal waar ik Cruzacampo Gran Reserva. 


Cruzcampo Andalusian IPA en ook in Spanje proberen grote commerciële brouwers een slaatje uit slaan met India Pale Ale's. Deze heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is troebel goudkleurig. De smaak is droog bitter met tonen van karamel, grapefruit en sinaasappel.Cruz Del Sur oftewel "zuid kruis" en is een voorzetting van het merk Estrella Del Sur dat aan Damm moest worden verkocht. Officieel bestaat het merk sinds 1959 en deze is uit 2004. Het is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citrusvruchten. Cruzcampo Especial en menig commerciële brouwerij in Spanje brouwt een bier met deze naam en vaak in combinatie met variant op Estrella. Ze doen allemaal het merk Estrella Damm na. Meestal een Lager van rond de 5,5% en de Cruzcampo versie is 5,6%. Het helder goudkleurige bier heeft een licht zoet bittere smaak met lichte tonen van karamel en een beetje citrus.Cruzcampo Pilsen en dit bier is er sinds het begin en dit is een Pilsener. Het heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is helder goudkleurig. Licht droog bitter van smaak met lichte tonen van citroen en bijna verwaarloosbaar wat karamel. Als het heet is aan de Spaanse Costa's kan dit bier de dorst gauw lessen.


Dit was het wel en wee van Cruzcampo en wie hier klikt komt bij de link, tenslotte een filmpje.

Reacties

Populaire posts