Bier+Randzaken = Licorne Black - Frankrijk

 Licorne Black


Verhaal nummer drie die gaan over de drie tegenstanders in de groepsfase van het Nederlands Elftal tijdens het komende EK Voetbal bij de oosterburen waar de voetbal grotendeels compleet wordt genegeerd. Na de Polen en Oostenrijk mogen we tegen die fijne Fransen. Verwacht de commerciële brouwerijen met hun Lagers en Pilseners wat zich goed leent voor het kijken van een voetbalwedstrijd plus ander bierstijlen als ze er zijn. Nou heeft Frankrijk niet veel commerciële brouwerijen die voornamelijk Lagers en Pilseners brouwen maar ik heb er één voor jullie.


Brasserie Licorne is de hoofdrolspeler en is te vinden in het stadje Saverne in de Elzas ten westen van Straatsburg. De Franse regio heeft een bewogen geschiedenis gehad dat het nogal vaak van eigenaar is gewisseld, Frans-Duits-Frans-Duits-Frans dat idee dus. Zoals je op het kaartje hierboven kan zien valt op dat de plaatsnamen van Duitse origine zijn en vervolgens verfranst. Saverne klinkt Frans en toch is deze plaatsnaam verfranst want de Duitse naam is Zabern. In elk geval in de Elzas gaat de Franse cultuur over in de Duitse cultuur en op het gebied van drank, brouwerijen en wijngaarden gaan hier goed samen. Brasserie Licorne heeft het oprichtingsjaar 1845 maar is wat ouder en ergens in de 18de eeuw begonnen. Het was enige tijd in het bezit van een familie Ebener en verkocht de brouwerij in 1845 aan Henri Schweickhardt en op het plaatje hieronder kan men zien dat Duits nog de voertaal was in de Franse Elzas.


Brauerei Schweickhardt heette het dus en de brouwerij lag toen in het centrum 
van Saverne. Na 1871 werd de Elzas weer Duits wat niet veel uitmaakte voor de brouwerij want het ging er goed dat er werd verhuisd in 1900 naar de huidige locatie aldaar werd in 1911 flink uitgebreid. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de Elzas weer toe aan Frankrijk en gingen ze Brasserie Schweickhardt heten en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de regio Duits voor vijf jaar. De brouwerij bleef van bescheiden grote in de Elzas tot het werd verkocht in 1973 aan Brauerei Becker uit St. Ingbert een stadje gelegen in het Duitse Saarland. 


De brouwerij kreeg een wel een meer Franse naam namelijk Brasserie de Saverne en gingen veel meer brouwen dan voorheen. Nou werd Brauerei Becker overgenomen in 1989 door Karlsberg Brauerei uit Homburg eveneens gelegen in Saarland. Naast eigen bieren zoals Fritz Bräu en Karlsbräu gingen ze ook etiketbieren brouwen voor supermarkten. Je kent ze wel van die spotgoedkope bieren die slecht smaken in mijn opinie en waar de herkomst niet duidelijk is. Brauerei Karlsberg besloot de brouwerij te moderniseren in 1992 wat funest zou worden voor een andere brouwerij in Frankrijk. In 1988 had Karlsberg Brasserie Amos overgenomen en sloot deze in 1993 om de productie naar Saverne over te hevelen.


In 2004 gingen ze naast wat ze al deden het biermerk Licorne voeren en dat is Frans voor "eenhoorn", dit fabeldier siert ook het gemeentewapen van Saverne. Zo'n tien jaar later werd het merk Licorne belangrijker en kwamen er meer varianten bij. In 2007 werd zelfs de brouwerijnaam veranderd in Brasserie Licorne en stopte met alle oudere merken. Wat wel bleef zijn twee oude merken en die etiketbieren voor supermarkten waar de afkomst niet op het etiket te zien is. Tussen de bedrijven door werd het uiterlijk van de bieren vernieuwd en werden nieuwe Licorne bieren toegevoegd. Het zou zo maar kunnen dat het oude merken zijn in een nieuw jasje. Oud of nieuw er komen een aantal van die bieren uit Saverne voorbij. Ik geef ze punten op de schaal van 1 tot 5 op smaakvolheid.


Licorne White is Franse interpretatie van een Hefeweizen met Duitse ondersteuning uit Saarland. De kleur is troebel oranjegeel en heeft een alcoholpercentage van 6%. De smaak is zoet met tonen van banaan, iets van citroen en karamel. Niet zo vol als een Duitse Hefeweizen maar goede poging (3/5)



Licorne Primeur is een Vienna Lager en gebrouwen voor de lente, de zogenaamde bìere de printemps of bìere de marsDe kleur is helder amber en heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is vooral zoet met een weinig bitter, tonen van karamel, fruitigheid en iets floraal en honing. (3/5)

Licorne Elsass een ondergistende Lager waar er meer van voorkomen in traditie van de Elzas. De kleur is helder goudoranje en heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is redelijk zoet met een licht bittertje, tonen van karamel, iets van zoete maïs en een grassig aroma. (2/5)



Amos volgens recept 1868 van de gesloten brouwerij uit Metz en in die contreien is deze Lager te koop. De kleur is helder goudgeel en heeft een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is zoet met een verwaarloosbaar bittertje, tonen van karamel iets van appels. (1/5)



Licorne Noël en ook voor de wintermaanden hebben ze een traditie van bìere de noël of bìere bìere de noël of bìere de, oftewel kerst- en winterbier. Deze Vienna Lager heeft een helder amber kleurtje en heeft een alcoholpercentage van 5,8%. De smaak is zoet bitter en heeft tonen van karamel, fruit, toast en kruiden. (4/5)



Licorne Bio en om in biologische te staan is er een bio certificaat nodig en dat heeft deze Lager. De kleur is helder goudgeel en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet met een droog bitter einde met tonen van karamel, fruitigheid en een licht grassig aroma. (2/5)


Licorne Authentique en dit moet de vlaggenschip zijn en de oude Fritz Bräu in nieuw jasje. Deze Lager heeft een helder gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht zoet met een licht droog bitter einde met lichte tonen van karamel en een licht grassig aroma. (1/5)


Licorne Blonde is er alleen van tap verkrijgbaar en eigenlijk een lichtjes opgevoerde Licorne Authentique. Deze Lager heeft een helder gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is licht zoet bitter einde met lichte tonen van karamel, citroen en een licht grassig aroma. (4/5)



Licorne Black en dit is een Schwarzbier op zijn Frans en deze bierstijl is ondergistend van donkerbruin tot zwart van kleur. De kleur is bij dit bier helder donkerbruin en het alcoholpercentage van 6%. De smaak is aanvaardbaar te zoet  met iets aan bitterheid met subtiele tonen wat op een Haagsche Hopje lijkt, oftewel karamel en koffie. (4/5)


De meeste zijn niet veel dus alles onder de "3" flink afkoelen dan smaakt het nog,  die van 4 zijn niet verkeerd. Klik hier voor de link en geen filmpje.


Reacties

Populaire posts