Bier+Randzaken = Puntigamer Panther - Oostenrijk

 Puntigamer Panther


Verhaal nummer twee die gaan over de drie tegenstanders in de groepsfase van het Nederlands Elftal tijdens het komende EK Voetbal bij de oosterburen waar het voetbal grotendeels compleet wordt genegeerd. Na de Polen komen nu de Oostenrijkers aan de beurt en tenslotte Frankrijk. Verwacht de commerciële brouwerijen met hun Lagers en Pilseners wat zich goed leent voor het kijken van een voetbalwedstrijd plus ander bierstijlen als ze er zijn.


Brauerei Puntigam heeft de hoofdrol en is onderdeel van de brouwgroep Brau Union Österreich wat op hun beurt onderdeel is van Heineken. Brau Union Österreich heeft op dit moment kris kras door Oostenrijk elf brouwerijen maar wij blijven voor dit bierverhaal grotendeels in Graz. Brauerei Puntigam begon in 1838 en Franz Knabl liet de brouwerij verijzen op een oud landgoed genaamd Puntigamhof. Het begin was niet al te groot en brouwde bier voor de herberg die ook bezit was van Franz Knabl. De beste man overleed kort na de oprichting in 1840 en de brouwerij kwam in handen van Franz Hold. 

Deze man had goed verdiend als brouwmeester van een andere brouwerij. De herberg en brouwerij lagen op de handels route van hoofdstad Wenen naar de havenstad Triëst, wat tegenwoordig Italiaans is. Die handelsroute lag de brouwerij geen windeieren en ging mee met de tijd met het automatiseren van de brouwerij. In 1889 kreeg de brouwerij nieuwe eigenaren jaren na de dood van Franz Hold in 1872, de familie Schreiner namen de boel over en vooral Franz Schreiner zorgde dat de brouwerij modern bleef. Ook werden er aandelen uitgegeven wat het nodige kapitaal opleverde en ging de brouwerij verder als Erste Grazer Actienbrauerei, wat letterlijk "de eerste aandelen brouwerij van Graz" betekent. 


Met de groei van de brouwerij groeide ook een wijk om het bedrijf heen wat de naam kreeg van de brouwerij, Puntigam. Door het hele Oostenrijks-Hongaarse rijk verkochten ze bier en namen wat brouwerijen door het toenmalige gigantische land over. Het ging voor de wind en toen brak de Eerste Wereldoorlog uit en dat zorgde voor tekorten en het mannelijk personeel naar het front. Na die oorlog viel Oostenrijk-Hongarije uit elkaar en dus ook het enorme afzetgebied. De economische crisis die wereldwijd teisterde had ook effect op de brouwerij, dat ze besloten ze fusiegesprekken met stadsgenoot Brauerei Reininghaus te voeren om de barre tijden te overleven. Trouwens Brauerei Reininghaus had aandelen in Gösser Brauerei uit het dorp Göss vlakbij de stad Leoben, deze connectie komt zo ter sprake.


Beide brouwerijen bleven open maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Brauerei Reininghaus compleet verwoest en die van Brauerei Puntigam kwam er redelijk doorheen. In 1943 ging de fusie eindelijk door en enkel Brauerei Puntigam werd hersteld en beide merken bleven bestaan. Jaren later in 1977 namen ze een nieuwe brouwerijnaam na dat ze fuseerden met Gösser Brauerei, het bedrijf ging Steirerbrau. De naam heeft te maken met de deelstaat Stiermarken waar beiden brouwerijen gevestigd zijn. Trouwens Gösser heeft in Oost-Tirol Brauerei Falkenstein in bezit sinds 1918 en bij deze zal ik volgend jaar een verhaal over Gösser schrijven.
  

De jaren vliegen voorbij tot we op een moment zijn gekomen van een grote fusie in 1998 waar Steirerbrau samen ging met Österreichische Brau een andere brouwerijgroep. Brau Union Österreich is geboren en totaal zijn er elf brouwerijen door het land. In 2003 kwam er een grote overname in de vorm van Heineken om ook wat te verdienen in het Alpenland. In ieder geval ik kan nog wat bierverhalen schrijven over Brau Union Österreich schrijven waar ik twee al heb geschreven namelijk Brauerei Zipfer en Vereinigte Kärntner Brauereien. Dat terzijde komen er nu vier bieren van Puntigam voorbij.


Puntigamer Winterbier een mooie tip voor het lange latten seizoen over een half jaar. De bierstijl is hier Heller Bock wat wij in Nederland kennen als Lentebok, maar met originele bierstijlnaam kan men het hele jaar of andere seizoenen verkopen. Het bier is helder goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 6%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en wat fruitigheid.



Puntigamer s’Zwickl en hier is de Kellerbier of ook Landbier dan niet ook Zwick(e)l(bier) genoemd. Een oude bierstijl nieuw leven ingeblazen en kan gezien worden als een ongefilterde Pilsener. Het bier is troebel goudgeel en heeft een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is zoet bitter met tonen van fruitigheid en wat geroosterd mout en iets van grassig aroma. 



Puntigamer bijgenaamd "Das Bierige Bier" want dit bier gaat lang mee en de makkelijke naam betekent "uit Puntigamer". Het is een Oostenrijkse interpretatie van de bierstijl Märzen welke in Duitsland oranje van kleur zijn. Het bier is helder goud en heeft een alcoholpercentage van 5,1%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en van grassig aroma.



Puntigamer Panther en de naam is afgeleid van het wapen van Graz en de deelstaat waarop een heraldische panter staat. Ook heette de brouwerij een tijdje Puntigamer Pantherbrau begin 20ste eeuw maar niet de juiste data kunnen vinden. Dit bier is ook Märzen Oostenrijkse stijl met een helder goud en heeft een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is zacht zoet bitter met lichte tonen van karamel en iets subtiels grassig aroma.


Dat was Oostenrijk en dan komt nog iets Frankrijk voorbij in de komende dagen. Klik hier voor de link en er is nog een filmpje. 







Reacties

Populaire posts