Bier+Randzaken = Tyskie Gronie - Polen

 Tyskie Gronie

De volgende verhalen gaan over de drie tegenstanders in de groepsfase van het Nederlands Elftal tijdens het komende EK Voetbal bij de oosterburen waar het voetbal grotendeels compleet wordt genegeerd. We mogen beginnen tegen Polen, dan tegen de Oostenrijkers en tenslotte het bijna onverslaanbare Frankrijk.
Verwacht de commerciële brouwerijen met hun Lagers en Pilseners wat zich goed leent voor het kijken van een voetbalwedstrijd plus ander bierstijlen als ze er zijn.


Één van de meest gedronken merken van Polen is Tyskie Gronie en hoort oorspronkelijk bij Tyskie Browary Książęce uit de stad Tychy, op de kaart hierboven gelegen in het zuiden van Polen. De brouwerij hoort bij brouwgroep Kompania Piwowarska en naast de brouwerij in Tychy hebben ze er nog twee. Van beide zijn er bierverhalen en klik op de brouwerijnaam om ze eventueel te lezen, Browar Dojlidy uit Białystok en Lech Browary Wielkopolski uit Poznan. Tenslotte Kompania Piwowarska is eigendom van het Japanse Asahi


Verder met Tyskie Browary Książęce en begin ik met de betekenis van de brouwerijnaam en dat betekent letterlijk "prinselijke brouwerij van Tychy". De brouwerij werd opgericht in 1629 al vermoede ze dat bestaan sinds 1613 en hoorde bij het landhuis van de adellijke familie Promnitz. Ze hadden voornamelijk bezit in delen van Silezië. wat een historische regio is die tegenwoordig ligt in Duitsland en Polen. Na een paar eeuwen kreeg het landgoed met de brouwerij een nieuwe eigenaar, Hans Heinrich XI, graaf van Hochberg, prins van Pleß, baron van Fürstenstein. 


Daar tussen al die titels valt de prins op en dat wordt gebruikt in de brouwerijnaam. Nog een feitje is dat er nog Europese bizons oftewel wisent zijn is te danken aan deze man, hij had een kleine kudde in gevangenschap waar hij mee fokte en de afstammelingen waren rond in het Białowieża woud. Maar ook zorgde hij ervoor dat de brouwerij werd gemoderniseerd voor meer commerciële doeleinden in de vroege 19de eeuw. In 1861 kreeg hij voor elkaar om de brouwerij te voorzien van de nieuwste uitvinding, elektriciteit. Ook regelde hij dat de spoorlijn langs de brouwerij liep wat het makkelijker maakte om het bier te vervoeren in het Duitse Rijk. 


Tevens ook niet belangrijk was het aanstellen van brouwmeester Julius Müller, deze had veel ervaring opgedaan bij andere brouwerij en heel belangrijk, hij wist ondergistend bier te brouwen wat steeds populairder werd in die tijd. Zo rond 1897 was het een van de grootste brouwerijen ter wereld en Tysie bier was wereldberoemd, wat men nou niet meer voor zou kunnen stellen. Na de Eerste Wereldoorlog was het wel beetje over met het succes nadat de grenzen waren veranderd. Tichau de Duitse naam van Tychy lag nu in het onafhankelijke Polen en de afzetmarkt werd dus een stuk kleiner. In 1939 werd Polen veroverd door Nazi-Duitsland en confisqueerden het Duitse leger de brouwerij om voornamelijk de soldaten van bier te voorzien. Trouwens de brouwerij kreeg zijn Duitse naam weer namelijk Fürstliche Brauerei Tichau. 


In 1945 moest de Wehrmacht wegvluchten voor het Russische Rode Leger. Ze hadden de brouwerij explosieven aangebracht maar waren vergeten om de boel op te blazen. De medewerkers wisten ook te voorkomen dat de Nazi's geen materialen mee te nemen. Verassend genoed was er geen noemenswaardige schade en kon de brouwerij snel opgestart worden. Na de Tweede Wereldoorlog werd Polen communistisch en als gevolg werd de brouwerij genationaliseerd zoals vele bedrijven onder het communistische regime. De brouwerij werd flink gemoderniseerd en vergroot dat ze genoeg hadden om te exporteren door het Oostblok en ook buiten het IJzeren Gordijn. 


In 1989 waren de Polen klaar met het communisme en de brouwerij werd geprivatiseerd met de nodige achterstand in onderhoud van de laatste jaren. In 1995 nam de toenmalige brouwgigant uit Zuid-Afrika SABMiller de brouwerij over en in1999 kwam Lech Browary Wielkopolski erbij. Ze gingen verder onder de naam Kompania Piwowarska tot SABMiller in 2016 word overgenomen door het bijna almachtige AB-Inbev. Maar omdat ze zo teveel monopolie kregen in Europa moesten ze wat brouwerijen afstoten en Kompania Piwowarska was er één van, zo komen we bij Asahi die sinds 2017 eigenaar is geworden. Dan volgen drie bieren van ze met de nodige vertalingen.

Tyskie Pilzner en dit kan men raden wat het betekent namelijk Pilsener. Helder goudkleurig is dit bier met een alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is licht zoet bitter met enige tonen van karamel en iets van fruitigheid.



Tyskie Klasyczne en hier halen het woord "klassiek" uit want voor deze Lager hebben ze een oud recept opgeduikeld. Helder goudkleurig is dit bier met een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is zoet bitter met lichte tonen van karamel en iets van citroen. 



Tyskie Gronie en dat is betekent "groep" en dat gaat goed samen met dit bier, gezellig in een groep bier drinken. Helder goudkleurig is deze Lager met een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is mild bitterzoet met tonen van karamel en citroen. 


Dat was Polen en klik hier voor de link, tenslotte een filmpje over de grote drie van Kompania Piwowarska en concurrent Żywiec.




 



Reacties

Populaire posts