1ste Bier Verhaal van Augustus: Maccabee/בירה מכבי - Isräel

Maccabee/בירה מכבי

De tekst dat jullie niet kunnen lezen betekent het gedeelte wat wel leesbaar is, de taal is Hebreeuws en het gaat dit over bier en Israël. Lang geleden ongeveer zo’n drie duizend geleden was het wijn wat de klok sloeg in het oude Israel, nadat de Babyloniërs de tempel van Jeruzalem in 586 voor Christus verwoesten. De Joden werden meegevoerd in ballingschap naar Babylon en daar mochten ze in redelijke vrijheid leven. De drank bij uitstek was bij de Babyloniërs bier en de Joden begonnen er van te houden, rabbi Rav Chisda uit die tijd werd zelfs een rijke brouwer. De jaren dertig van de vorige eeuw hoorde het huidige Israël bij Groot-Brittannië en stond het gebied bekend als Mandaatgebied Palestina dit duurde van 1920 tot 1948.
Bekend van Britten is dat ze wel van een biertje houden, een familielid van de zeer rijke Rothschild familie begreep de dorst en begon met de financiering van de eerste commerciële brouwerij in het gebied was later Israël zou worden. In 1934 begon de brouwerij Palestine te Risjon Letsion en later zou het de brouwerij Nesher gaan heten. Tegenwoordig bestaat het merk Nesher nog als een laag alcoholisch bier en de alcoholvrije maltbier en word gebrouwen bij Tempo Beer, waar ook Maccabee vandaan komt. Vooral in Tweede Wereldoorlog werd er gebrouwen voor Australische soldaten die gelegerd waren in het Mandaatgebied, ook Britse burgers lusten een biertje en de vraag was groot toen.
Na de onafhankelijkheid in 1948 werd er in 1952 te Netanja brouwerij National opgericht, gauw werden ze de grootste en het merk dat ze brouwde was Abir Beer. In 1973 fuseerden National met Nesher want Palestine bekte niet zo lekker meer in Israël en ook brouwerij Galilee deed mee, om Tempo Beer te gaan heten.
Ze verkochten hun producten goed in het Midden Oosten en vooral Egypte, maar door al het geëtter door de jaren heen werden Israëlische producten goed geboycot. Tegenwoordig is Tempo Beer goed voor 70% van de Israëlische biermarkt en brouwerij Israel Beer wat eigendom van Carlsberg is 25%. De rest word opgevuld door microbrouwerijen die in Israël ook snel erbij komen. Laat ik van Tempo Beer met de titel van het verhaal beginnen.
Maccabee/בירה מכבי een Lager met een alcoholpercentage van 5% en een heldere gouden kleur. De aroma is grassig, smaak is heel licht zoet bitter en heeft tonen van peper maar je moet het goed waarnemen. Maccabee betekent "hamer" en er was een volk genaamd de Maccabeeërs. Een kleine Israëlische stam die grote vijanden kon verslaan en ze waren zeer gehard en dapper. 
Goldstar/ גולדסטאר ook van Tempo Beer is het populairste bier van Israel. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en is ook een Lager, dit biertype doet het goed in de warme zonnige land. Helder donkergoud kleurig, met een zeer licht bittere smaak en tonen van iets wat op karamel lijkt. 

Van Israel Beer uit Ashkelon brouwt alleen bieren met Tuborg als naam, geen originele Israëlische namen voor een bier. Want deze brouwerij is eigedom van het Deense Carlsberg en Tuborg is een  onderdeel. Tuborg Red is van het Vienna biertype en heeft dus een heldere amber kleurtje. Het alcoholpercentage is 5,2%, de smaak is zacht zoet bitter met lichte tonen van karamel.
Dan bewaar ik de microbrouwerijen voor een volgende keer, die gun ik een eigen verhaal en uitleg. Overigens moeten Joden koosjer eten en drinken en bier is meestal ook koosjer. Alle pilsbieren uit de volgende landen zijn koosjer, België, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Mexico, Noorwegen, Nederland en Verenigde Staten. Niet koosjere bieren zijn bieren met toevoegingen zoals lactose, fruit en kruiden. Sommige toevoegingen mogen wel als ze op de koosjer lijst zoals granaatappel, dadels, rozijnen, mint en rosemarijn.
Lange tijd en nu bij sommige brouwers in Groot-Brittannië gebruiken vislijm in het bier, dit was om het bier helder te maken. Voor de joden is dit niet koosjer en zullen het niet drinken, een bekende brouwer als Guinness is vorig jaar gestopt met gebruik van vislijm. Vislijm is een gedroogde visblaas, om dat ze het niet weten in wat voor vis die komt is het niet koosjer. Als ze zichtbare vinnen en schubben hebben zoals haring, schol en karper, niet koosjer is de paling, steur en haai. Dit was Israël met zijn koosjere bieren en volgende keer duiken we de bierwereld van Palestina in, volgt nog twee linkjes. http://www.tempo.co.il/homepage-en

Reacties

Populaire posts