Bier+Randzaken = Stevens Point Snow Pilot - Verenigde Staten / Wisconsin

 Stevens Point Snow Pilot


Dit jaar een rondje kerst- en winterbieren uit de Verenigde Staten die ik nooit heb mogen proeven maar dit verhaal gaat over hoe ze daar deze bieren presenteren. Nou hebben ze in de Verenigde Staten meer dan 8000 brouwerijen, dus de keuze is reuze. Maar voor dit verhaal ga ik voor de oudste brouwerijen en dan die de Drooglegging (1920-1933) hebben overleefd. Nou hebben niet alle brouwerijen voor de Drooglegging een kerst- en winterbier en daar zitten de grootste, wat regionale en de oudste tussen. Die we niet tegenkomen in dit verhaal zijn: Yuengling (1829), Pabst (1844), Minhas (1845), Anheuser-Busch (1852), Miller (1855), Coors (1873) en F.X. Matt (1888). Eigenlijk is Pabst een brouwerijhuurder nadat ze gestopt zijn brouwen, laten ze hun merken bij Miller brouwen. Ik heb er zes gevonden die wel een kerst- en winterbier brouwen, de oudste brouwerij in de rij komt als eerst en dus ook titel van het verhaal.


Brouwerij Stevens Point (1857) de op drie na oudste Amerikaanse brouwerij in private handen en is te vinden in het stadje met dezelfde naam gelegen in de staat Wisconsin. Het wordt een rode draad in dit verhaal dat een brouwerij is door geëmigreerde gelukzoekende Duitsers. In dit geval George Ruder en Frank Wahle die trouwens in 1864 aan de Unie troepen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog leverden. Gustav Kuenzel nam de brouwerij over in 1897 en in 1901 kreeg de brouwerij zijn huidige naam. De Drooglegging heeft brouwerij Stevens Point overleefd door het produceren van frisdranken en near beer, wat alcoholarm bier van minder dan 0,5% is. Na die tijd is de brouwerij heel gestaag blijven groeien en sinds 1990 verkoopt het bier buiten de staat Wisconsin. Snow Pilot betekent zoiets als een "sneeuw loods" en we zien een angstige wasbeer-achtig figuur op doppen van pistache door de sneeuw storten. Het is een Brown Ale waar pistachenoten mee zijn gebrouwen, het heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder bruin. De smaak is zoet met een licht bittertje met tonen karamel, vanille, marsepein en volop pistache. Link naar brouwerij Stevens Point



Brouwerij August Schell (1860) ook opgericht door een Duitser wat gelijk de naam van de brouwerij is. In 1865 vielen de Dakota indianen het stadje New Ulm aan en brandde de stad grotendeels af behalve de brouwerij waar ze een goede band mee hadden. Hij miste het Duitse bier van thuis en besloot in het stadje New Ulm in de staat Minnesota een brouwerij te beginnen. De Drooglegging werd overleefd door het produceren van frisdranken, near beer en ook snoepgoed. In de kelder hadden stiekem een kleine distilleerketel om die alcoholloze tijd door te komen. In de jaren 60 van de 20ste eeuw ging het slecht dat het omhakken van een grote walnootboom waar het hout veel geld opleverde om de brouwerij door te laten gaan. Maar speciaalbier brouwen werd hun volgende redding en gaan met elke trend mee. Schell's Snowstorm en wie in de Midwest woont weet wat dat inhoudt, wel is het elk jaar een andere bierstijl en ander recept. Bierstijlen zoals Brown Ale, Cream Ale, Red Ale, Porter, Baltic Porter, Hefeweizen, Strong Ale zijn voorbijgekomen en ik neem editie 2020/2021. Het is een Oatmeal Stout wat vertaald een "haver Stout" is, de kleur is pikzwart en het alcoholpercentage is 6,3%. De smaak is verfijnd droog bitter met hier en daar wat zoets, het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, beetje koffie, donker fruit en pecannoot. Link naar brouwerij August Schell 



Brouwerij Frankenmuth (1862) heeft dezelfde naam als het kleine stadje in de staat Michigan waar ze zijn te vinden. Neven Martin Heubisch en Wilhelm Knaust begonnen de brouwerij en in 1874 nam John G. Geyer de zaak over en vernoemde de brouwerij naar zichzelf. De Drooglegging wed overleefd door het produceren van moutextracten waar behalve bier mee kan worden gebrouwen ook voor het bereiden van brood kan worden gebruikt. Sinds de jaren gebruikt de brouwerij een tekkel als logo want John G. Geyer had er een paar waaronder zij favoriet Frankie. De jaren 80 ging het slecht dat ze bankroet gingen en werden gered en dat bankroet gebeurde weer in 2003, na zeven jaar werd de boel weer geopend. Christmas Town Ale en behalve dat het stadje bekend staat als Little Bavaria schijnen ze ook de grootste winkel met kerstspullen te hebben, vandaar de naam van het bier. De bierstijl is een American Spiced Ale wat zich goed leent voor het winterse jaargetijde. De kleur van het bier is helder bruinrood met een alcoholpercentage van 6%. De smaak is kruidig en ook zoet en het heeft overheersende tonen van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat. Maar ook fruitige tonen van rozijnen, pruim en appel en laat ik de karamel niet vergeten. Link naar brouwerij Frankenmuth



Brouwerij Jacob Leinenkugel (1867) en daarvoor moeten we naar het middenwesten van de staat Wisconsin in het stadje Chippewa Falls. Jacob Leinenkugel had brouwrecepten van zijn vader meegenomen uit Duitsland en de omgeving van Chippewa Falls is goed voor het verbouwen van hop en graan, ook het water is perfect. De brouwerij groeide gestaag tot de rem erop ging tijdens de Drooglegging en men overging op near beer en mineraalwater, perfect water uit de buurt leende zich daar goed voor. Leden van de familie Leinenkugel moest na de Drooglegging wel extra hypotheken op hun huizen afsluiten om de boel weer brouwwaardig te krijgen. In de jaren 70 werd de brouwerij verkocht aan het grote Miller maar die lieten de familie de zaak runnen en dat gebeurt nog steeds. Behalve bier brouwen zijn ze ook goed met Shandy's maar dat terzijde. Snowdrift Vanilla Porter en een bier vernoemd naar "sneeuwjacht" wat sneeuwval gepaard met wind is. De bierstijl is een Flavored Porter wat gearomatiseerd is met een specerij in dit geval vanille. De kleur is donkerbruin met een alcoholpercentage is 6%. De smaak is verfijnd oet met een klein bittertje, het heeft tonen van vanille, geroosterd mout en een beetje chocolade. Link naar brouwerij Jacob Leinenkugel




Brouwerij Anchor (1896) uit San Francisco en daar heb ik twee verhalen over geweid, klik hier en hier om het te lezen. Even wat oprakelen en dat ze uitvinder zijn van de bierstijl Steam Beer maar wegens rechten en zo noemen ze die bierstijl California Common. In de jaren 60 van de 20ste eeuw was de brouwerij hopeloos ouderwets dat de nieuwe eigenaar die  na het van zijn favoriete bier bestellen in een café werd verteld dat het weleens zijn laatste kon wezen. Die man was Fritz Maytag die prompt de brouwerij kocht. Hij had wel wat geld want een telg uit het voormalig Amerikaans witgoed imperium Maytag, wat nu een onderdeel is van Whirlpool. Wat ze tijdens de Drooglegging deden is niet bekend maar het vermoeden is iets illegaals was met alcohol. Fritz Maytag en zijn brouwerij was en is een voorbeeld voor de vele Amerikaanse craftbrouwers. In 2010 verkocht hij zijn brouwerij om zeven jaar later door het Japanse Sapporo te laten overnemen. Our Special Ale of Christmas Ale en als op de 2de "hier" klikt aan het begin van dit stuk kom je bij een eerder verhaal over dit bier. Omdat het bier sinds 1975 elk jaar wordt gebrouwen met een lichtelijk afwijkend brouwproces, doe het gewoon nog een keer maar dan editie 2020/2021. De bierstijl is American Spiced Ale met een alcoholpercentage van 7% en de kleur is donkerbruin. De smaak is zoet met een licht bittertje, het heeft tonen van karamel, koffie, wat citrus en subtiel kruiden. Link naar brouwerij Anchor



Brouwerij Choc (1919) opgericht in het voormalige mijnwerkersstadje Krebs in de staat Oklahoma, dit plaatsje staat bekend als "Little Italy" wegens vele geëmigreerde Italianen die hier in de mijnen kwamen werken. De brouwerij is opgericht door Pietro Piegari een Italiaan voor de verandering in dit verhaal, die met zijn familie als 8-jarige jongen naar Krebs kwamen. Pietro Piegari veranderde zijn naam in Pete Prichard toen hij elf werd en ging werken in de kolenmijn tot zijn 21ste, toen stortte de mijn in en liet bijna het leven en kon niet meer dat werk doen. Hij kon bier brouwen en koken waar hij één jaar voor de Drooglegging mee begon, trouwens officieel eindigde de Drooglegging in Oklahoma in 1959. In 1925 begon hij ook een restaurant Pete's Place en tijdens de Drooglegging brouwde hij stiekem met twee gevangenisstraffen als gevolg. Het bierrecept voor zijn Choc kreeg hij van de Choctaw stam, wat hij verfijnde. Winter Stout is wat de naam al aangeeft een Stout voor de winter. De kleur is pikzwart en het alcoholpercentage is 6,7%, jullie moeten weten vanaf 2018 bier mag worden gebrouwen boven de 3.2% in de staat Oklahoma. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade en wat grapefruit. Link naar brouwerij Choc


Kerst- en winterbieren uit Amerika dat was eens wat anders, dan heb ik nog een filmpje voor jullie.





Reacties

Populaire posts