Bier+Randzaken = BentSpoke Crankshaft - Australië

 BentSpoke Crankshaft

Dit keer een Australisch deelgebied en wat er op biergebied is te vinden, namelijk  Australian Capital Territory. Om dat het can..eh..kan, want het kan op biergebied ook in dat deelgebied. Wie een beetje geografisch is aangelegd weet dat Canberra de hoofdstad van Australië is en het is een geplande stad. Omdat er een rivaliteit is tussen Sydney en Melbourne werd er in 1908 besloten om Canberra te stichten voor dat doel. Een gebied van 2358 km² werd aangekocht van de staat New South Wales waar Sydney de hoofdstad van is. Canberra ligt zo'n 300 km van Sydney en zo'n 650 km van Melbourne.


21 duizend jaar word dit gebied bewoond door de oorspronkelijke bewoners en vanaf vestigde er Britten om er voornamelijk schapen te houden. Er is nog een kerk uit 1845 en een huisje uit 1858 te zien. De namen ervan zijn St John's Anglican Church en Blundells Cottage, voor de rest werd vanaf 1913 gebouwd. Dan even wat etymologie oftewel wat betekent een woord of naam en die van Canberra heeft meerdere betekenissen. Op de plek leefden er ooit een stam genaamd Nganbra of Canberry, dit maakten de Britten ervan. Die stam hoort bij het Ngunnawal en kennen ook het woord canberra en hadden daar drie betekenissen voor namelijk, ontmoetingsplaats, vrouwenborsten, de holte tussen de borsten van een vrouw. Het zou zo maar kunnen dat de lokale bevolking een geintje hebben uitgehaald met de Britten.


Na die hilariteit bleek dat in de Australische grondwet dat elk Australisch deelgebied aan zee moet leggen en op het kaartje hieronder kan men zien dat het Australian Capital Territory er ongeveer 150 km van vandaan ligt. Dus werd er in 1915 67,8 km² grond van New South Wales overgedragen aan de Australische regering. Dit gebied heet Jervis Bay Territory en heeft nooit ontwikkeld tot een functionele havenstad. Trouwens het kan er niet eens en New South Wales wist wel wat het weg heeft gegeven. Tegenwoordig hoort niet bij het ACT en is het een eigen territorium, er wonen iets van 300 mensen en is grotendeels een natuurgebied met wat leuke strandjes.


Canberra en in het midden van de stad ligt 
Lake Burkey Griffin een stuwmeer puur voor decoratie gelegen in de rivier Molonglo. Ten noorden van het stuwmeer heeft als bijnaam "Civic" wat mee bedoeld wordt is dat hier de plek is om te winkelen, uitgaan en dergelijke. Ten zuiden van het stuwmeer is het parlement, overheidsgebouwen en vele ambassades. Vele nationale instellingen zijn te vinden aan beide zijdes. Zoals de National Library en National Gallery of Australia aan de zuidkant. De noordkant kan men het National Museum of Australia en het Australian War Memorial vinden. 


De stad is gebouwd voor politici en daarna wat daar bij allemaal komt kijken, mensen die voor die politici werken. Die willen ook dingen kunnen kopen, recreëren, uitgaan, reizen, zorg en uiteraard wonen. Dan zijn er ook nog studenten die studeren op de lokale universiteit en die willen ook die faciliteiten. Dus daarvoor zijn ook mensen nodig en eens in de zoveel tijd worden de politici en eventuele personeel vervangen door nieuwe. Laat ik ook niet die ambassades vergeten met zijn personeel die dit ook meemaken, er is dus enig verloop in deze stad. Alleen is er nauwelijks grote industrie in Canberra te vinden maar craftbierbrouwerijen scharen we wel in die categorie en in de rest van het ACT is het land- en wijnbouw wat de klok slaat.


Ook valt op dat er veel fietspaden zijn kris kras door Canberra, verhard en onverhard. Deze gaan ook richting van de rest van het ACT want de Australische Bush is nooit ver van Canberra. Het zuiden van het ACT is het Namadgi National Park te vinden wat 40% van het territorium uitmaakt. Hier kan je typische Australische dieren zoals wombat, wallaby en grijze kangoeroe maar die kun je ook af en toe in Canberra zelf tegenkomen. Al is het 
Namadgi National Park af en toe slachtoffer van bosbranden. 


Dan op naar het biergedeelte van dit bierverhaal en ook hier hebben ze wat brouwerijen, het zijn er meer dan tien. Ik doe drie brouwerijen om een idee te geven wat er zoal te drinken is en naar schijnt zijn ze niet slecht.


Capital Brewing Company (2016) is te vinden in de wijk Fyshwick, veel auto- en motordealers en wat kleinschalige industrie waaronder deze brouwerij. Opgericht door twee vrienden na lang als barman te hebben gewerkt besloten ze het over een andere boeg te gooien, bier brouwen en dan wel gelijk uitmuntend want de concurrentie is groot. Trail Pale Ale bekt goed en ze houden van een stevige wandeling in de Bush. Deze American Pale Ale heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder amber. De smaak is redelijk droog bitter met wat zoets en heeft tonen van citrus, beetje tropisch fruit en den. Link naar Capital Brewing Company Zierholz Premium Brewery (2006) het geesteskind van wetenschapper Christoph Zierholz op gebied van bodem en water. Brouwde een Hefeweizen voor zijn Duitse vader die na emigratie naar Australië deze bierstijl miste, Australië is van de koude Lagers. Het bier viel in de smaak en Christoph besloot professioneel te gaan en was gelijk de grootste brouwer van Canberra maar niet de eerste. Alles volgens het Duitse Reinheitsgebot dat zelfs de Duitse en Oostenrijkse ambassades zijn bier schenken. German Ale is een Kölsch de bovengistende bierstijl uit Keulen dat op een Pilsener lijkt. De kleur is helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citrus. Link naar Zierholz Premium BreweryBentSpoke Brewing Company (2014) en de brouwerijnaam heeft te maken met voorliefde van fietsen wat in Canberra goed kan en de regels omzeilen. Toen Canberra werd opgericht werd er al snel verboden om enige vorm van alcohol te produceren. Dat is uiteindelijk goed gekomen en met het uitstekende grondwater kan er mooi bier van gebrouwen worden met lokale ingrediënten maakt, het plaatje compleet. Veel biernamen zijn fiets gerelateerd en andere Canberra dingen komen ook voor. Crankshaft betekent trapas en dat zit op een fiets, het is een IPA. De kleur is licht troebel oranjegeel en het alcoholpercentage is 5,8%. De smaak is droog bitter met enige zoetheid en heeft tonen van citrusvruchten, tropische vruchten, karamel en den. Link naar BentSpoke Brewing CompanyDat kan men in Canberra verwachten voor het geval dat je ooit mag bezoeken, volgen er nog twee filmpjes omdat het can...eh...kan. 

 

Reacties

Populaire posts