Bier+Randzaken = Samuel Smiths Organic Chocolate Stout - Engeland

 Samuel Smiths Organic 

Chocolate Stout


Dit is geen een Brex-beer-it verhaal maar een keer over een Britse brouwerij Samuel Smith Old Brewery en ze kwamen al voor in het bierverhaal over het wel in wee in North Yorkshire. Daar beloofde ik al een eigen bierverhaal van de uit 1758 stammende brouwerij gelegen in het brouwers stadje Tadcaster. Dit ongeveer zes duizend zielen tellend stadje heeft uitstekende waterbronnen om uitstekend bier mee te brouwen en naast Samuel Smith zijn er nog twee brouwerijen te vinden. De eerste is een uit 1882 stammende brouwerij ooit genaamd Tadcaster Tower Brewery, nu een zielloze bierfabriek en eigendom van Molson Coors. De andere is John Smith Brewery eigendom van Heineken met als oprichtingsjaar 1852, maar het bedrijf is wat ouder want het begon voor hun in 1847. Je kan van beide brouwerijen een (gedeeltelijk) bierverhaal lezen door hier, hier en hier te klikken. 


Maar John Smith ligt aan de basis van Samuel Smith en daarover meer maar eerst de basis van John Smith Brewery. Backhouse & Hartley Brewery en de geschiedenis over die periode is nogal summier. In 1847 kocht Samuel Smith uit Leeds voor zijn 23-jarige zoon John Smith deze brouwerij en dit is niet de Samuel Smith waar ik het zo over ga hebben. Ook begon de Pale Ale en de Bitter in populariteit in die jaren toe te nemen en een mooie bijkomstigheid was dat het water van Tadcaster ideaal was om deze stijlen te brouwen. Ook in 1847 werd Tadcaster aan spoorwegennetwerk verbonden wat het bier landelijk kon worden geleverd. 


De brouwerij stond ook bekend als Old Brewery en werd te klein, wat resulteerde in een verhuizing in 1886 naar nieuwbouw. Sinds 1879 na het overleiden van John Smith had zijn broer William het stokje overgenomen. De zoon van zijn broer Samuel die ook zo heette kreeg de Old Brewery. Maar er is een maar want het hele gebouw was gestript en alles was meegenomen, wel was er een waterbron beschikbaar. De moeite om met zijn familie de concurrentie mee aan te gaan werd er brouwerijmateriaal aangeschaft. Het mooiste van deze brouwerij is dat sinds het begin traditioneel aan toe gaat. 


Voor het maischen wat een onderdeel van het brouwproces is wordt gedaan met koperen ketels uit vervlogen tijden. Hier wordt het geschrote mout gemengd met warm water om de enzymen het zetmeel te breken tot suiker. Voor de volgende stap gebruiken ze als weinige gebruiken ze Yorkshire Square een vierkante fermentatiebak van leisteen. Hier in circuleert het fermenterende bier en een gistschuimlaag ontstaat bovenin en het gist zal blijven fermenteren op deze manier totdat het klaar is. Dit systeem schijnt voor een vollere body te zorgen en kan een nog fruitiger karakter geven. In plaats van hoppallets gebruiken ze traditioneel de hele hop en vervolgens mag het bier rijpen op houten vaten, zodat als ik het goed heb een voltijds kuiper in dienst heeft.


Voor bezorging in Tadcaster en omgeving gebruiken ze wederom traditioneel paard en wagen om het bier te leveren. Ook bezitten ze eigen pubs die ze uitbesteden aan franchisenemer. Deze moeten aan regels houden die brouwerij heeft opgesteld en ze zijn erg traditioneel of zelfs iets controversieel. Als de pub-baas hier niet houdt gooien ze hem/haar er zo uit, uiteraard laat ik de regels voorbij komen en wat controverses. Daarna wat van hun bieren want ondanks al dat gedoe zijn die erg goed.
 • Alleen bieren van Samuel Smith en geen sterke dranken en frisdranken van grote bedrijven
 • De pub moet er traditioneel uitzien met een Spartaanse bar en een meer luxueuze lounge met meerdere ruimtes en hokjes. 
 • Snacks van het eigen merk.
 • Een eenvoudig uiterlijk van het pand met beperkte artwork.
 • Geen muziek en televisie wegens kosten aan kijk- en luistergeld.
 • Zeker geen sportuitzendingen. 
 • Alle electronica om mee te communiceren, lezen, kijken en werken zijn uit den boze.
Dat waren de regels en nu de controversies.
 • Een gerechtelijke ruzie met een brouwerij om het gebruik van de Yorkshire roos die het logo siert van de brouwerij. 
 • Een pub werd gesloten omdat ze aldaar meer bier in de glazen tapten twaalf jaar lang, de beheerders kregen een boete van £10.733 voor verloren voorraad.
 • Een homokoppel werd geweerd uit een Londense pub wat in demonstratie bij die pub in de vorm van een kiss-in.
 • In Tadcaster begaf een 300-jarige brug en een noodbrug was mogelijk over de grond van de brouwerij. Ze wilden er niets van weten en vonden het weggegooid belastinggeld.
 • Motorrijders werden toegang ontzegd van een van hun pubs wegens verdachtmaking, ook stamgasten met een motor werden geweigerd omdat weleens dat ze lid konden zijn van een motorbende.
 • Vloeken is ook niet gewenst en personen die niet "normaal" uitzien worden ook geweerd.
 • Het bedrijf werd beboet omdat ze informatie over pensioen van hun personeel niet wilden delen.
 • Betalen met fysiek geld.

Dan komen nu de bieren want zoveel Victoriaanse opvattingen kan best te veel zijn.


Pure Brewed Organic Lager is hun Lager als je geen andere bieren toestaat en Lagers niet echt een Brits ding is, dan brouw je er zelf één. Het alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is verfijnd licht zoet bitter en heeft tonen karamel, toast en fruitigheid.Organic Pale Ale is een mooi voorbeeld van deze bierstijl met het water uit Tadcaster. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, fruitigheid en iets van hout.India Ale is een English India Pale Ale oftewel het origineel maar de Amerikanen zijn ermee aan de haal gegaan. Het bier heeft een helder oranje kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is droog bitter met een zoetje en heeft tonen van karamel en een delicate wrange fruitigheid.Organic Wheat Beer en dit is een Hefeweizen, een Duitse bierstijl die ook voorkomt in de Britse pubs. Dus die moeten ze ook zelf brouwen wegens hun eigen regels. De kleur is troebel oranjegeel en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is droog en dorstlessend met tonen van banaan en sinaasappel.Winter Welcome Ale een Strong Ale en dit is een wat zwaarder Britse bierstijl. Elk jaar is het etiket wat anders en het bier is ideaal voor de wintermaanden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder donker amber. De smaak is kruidig, droog bitter en een beetje zoet met tonen van karamel, geroosterd mout en fruitigheid.Taddy Porter de bierstijl staat in de naam en Taddy is een koosnaam voor Tadcaster. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is zeer 
donker bruin. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, pure chocolade en drop.Yorkshire Stingo en als ik het goed heb betekent het laatste woord "sterk"  zodoende maakt dit het een Strong Ale. Dit bier rijpt minstens een jaar op hun befaamde houten vaten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder oranjeamber. De smaak is zoet bitter en verwarmend met tonen van karamel, rozijnen, pruim en subtiel wat hout.Oatmeal Stout en de biernaam is tevens de bierstijl namelijk een Stout gebrouwen met haver. Haver werd van oorsprong veel gebruikt bij brouwen in Yorkshire en ook Schotland. De kleur is pikzwart en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is droog bitter met een licht zoetje en heeft tonen van geroosterd mout, koffie en fruitigheid.Organic Chocolate Stout en dit kan wel eens de eerste Pastry Stout zijn, de Stout die naar gebak en/of chocolade kan smaken. Ook hier komt het woord Organic voor en dat heeft te maken met biologische ingrediënten. Ze voegen ook geen vislijm (wat gedroogde visblaas is) aan hun bieren toe dit is om het bier helder te maken. Dus vegatariërs en veganisten hebben er ook wat aan. Het alcoholpercentage is 5% en de kleur is bijna zwart of ook heel donker bruin. De smaak is zoet bitter met tonen van romige melkchocolade, vanille, hazelno en geroosterd mout.


Fijn wat uitstekende bieren van een brouwerij die vast lijkt te zitten in vervlogen tijden. Dan volgt er nog de link en daar kon je door hier te klikken en tenslotte een filmpje. 
Reacties

Populaire posts