Bier+Randzaken = Brooklyn East IPA = Verenigde Staten / New York

 Brooklyn

East IPA


Zo een heel verhaal over de Brooklyn Brewery en ooit eens een bierverhaal geschreven over New York City met zijn vijf boroughs. Toen was Brooklyn Lager de titel en dat zou eigenlijk bij dit bierverhaal ook moeten zijn wegens dat het bekendste bier van ze is. Maar mijn zelf opgelegde beleid kan een bier maar één keer de titel zijn dus hun op één na bekendste bier, die komt zo voorbij eerst de geschiedenis en wat uitgebreider dan de vorige keer.


Het kan zo maar zijn dat "er" iets gebeurt met deze brouwerij waar ik een zwak voor heb, dan hebben we het verhaal nog. Brooklyn is een borough of vrij vertaald een stadsdeel maar tot 1898 een eigen stad en kende een bijna ongeremde groei vanaf 1840. In dat jaar had Brooklyn ongeveer 36 inwoners en een voortdurende immigratie uit voornamelijk Europa was dat rond 1860 zo'n ongeveer 300 duizend. Ter vergelijking met New York City wat alleen het eiland Manhattan nog was had zo'n 800 duizend. New York City was en nu nog steeds de grootste stad van Amerika en in die tijd waren nummer twee en drie respectievelijk Philadelphia en Baltimore. Brooklyn stond op plek vier en als het tegenwoordig een onafhankelijke stad zou worden, dan is het met ongeveer 2,7 miljoen inwoners de derde stad van het land zijn na New York City en Los Angeles.


Even terug naar die immigranten die waren voornamelijk Duitsers, Tsjechen, Polen, Ieren en Joden. Veel bleven hangen in Brooklyn en andere trok verder. De Duitsers namen onder ander de kennis mee van het ondergistend brouwen, zoals de bierstijlen Pilsener, Lager en Vienna. In het noordoosten van Brooklyn verrezen tussen de wijken Bedford-Stuyvesant en Bushwick vele brouwerijen. Op het hoogtepunt in 1898 waren er bijna vijftig van die bierfabrieken die goed waren voor 30% van al het bier in de Verenigde Staten. Viertien blokken aan brouwerijen kreeg de bijnaam Brewers Row.


Aan alles komt een eind en de Drooglegging die van 1920 tot 1933 duurde was funest voor de vele brouwerijen en er aantal van die brouwerijen. Ze gingen verder en alleen lokaal maar het ging steeds slechter met de jaren, de Tweede Wereldoorlog hielp ook niet mee. In 1976 sloten de laatste twee brouwerijen Rheingold en F & M Schaefer definitief hun deuren en kwam er een einde aan de rijke brouwerijgeschiedenis van Brooklyn. Rheingold werd opgericht in 1883 en de rechten zwerven ergens. F & M Schaefer werd opgericht in 1842 en had meerdere vestigingen in het land en bestaat nog als merk, het is eigendom van de Pabst Brewing Company.


Dan gaan we naar Steve Hindy die leerden brouwen toen hij in Saoedi-Arabië en Koeweit werkte wist bij terugkeer naar Brooklyn zijn buurman Tom Potter overhalen om iets met bier te gaan doen. Tom had een veilige goede baan bij een bank en die had wel oren naar het plan om Brooklyn biergeschiedenis nieuw leven in te blazen. Het avontuur begon in 1988 en het begon met de Brooklyn Lager die werd uitbesteed bij F.X. Matt Brewing Company. Deze brouwerij is te vinden in het stadje Utica in het noordwesten van de staat New York op zo'n 392 km van Brooklyn.


Het logo is gecreëerd door Milton Glaser (1929-2020) en dat is de man die het beroemde "I Love New York" logo ontwierp. Honderden posters heeft de man ontworpen voor de meest gerenommeerde instantie en ook voor Bob Dylan. Ook vele vormen van lettertypes en mijn tekstverwerker heeft ze niet maar ze zijn te downloaden voor een klein bedrag wat ik niet ga doen. Milton kreeg voor het ontwerp van het Brooklyn Brewery logo geen geld maar een aandeel, het zo maar eens kunnen gaan lopen deze nieuwe onderneming. Steve en Tom deden de vertegenwoordiging bij bars en restaurant, distributie, bezorging en marketing zelf. In 1996 besloten ze een oude matse fabriek te kopen om hun brouwerij te beginnen. Trouwens een matse is plat brood dat vooral gegeten wordt in de Joodse keuken.


De brouwerij staat in de wijk Williamsburg niet ver de East River die Brooklyn scheidt van Manhattan. Zo is er sinds 1976 weer een brouwerij in Brooklyn en dat na twintig jaar. Maar veel kan er niet gebeuren in dit gebouw en ook na uitbreidingen is het pand te klein voor de grote vraag. Om dat op te vangen is er altijd nog F.X. Matt Brewing Company in Utica om grotendeels het brouwprobleem op te vangen. Dus alles wat Brooklyn Lager heeft te maken en de afvulling op fles gebeurt in Utica. In ieder geval trokken ze in 1994 Gareth Oliver aan als hoofdbrouwer die het nodige over bier had geleerd toen hij in Londen studeerde en Europa doorreisde, ook werkte bij de kort bestaande Manhattan Brewing Company. 


De brouwer heeft zich aardig opgewerkt tot een voorbeeld voor vele beginnende brouwers en werkt er nog steeds. De oprichters deden een stapje terug en zijn inmiddels met pensioen. In 2016 nam de Japanse brouwerij Kirin een aandeel van 24,5% en Carlsberg uit Denemarken verkreeg de rechten om bier van Brooklyn in Europa te verkopen. Ook zette de eigenaar van het waar Brooklyn Brewery in zit te koop in 2016 maar mochten blijven zitten tot ze iets anders hebben gevonden wat dit jaar gebeurt is. Een paar straten verder hebben ze een groter pand en zijn plannen om een productiebrouwerij te open elders in New York City. Overigens een idee voor een toekomstig bierverhaal heeft het stadsdeel Brooklyn meer dan 30 (huur)brouwerijen.


Hierboven een plaatje van Brooklyn Lager met daarachter de Brooklyn Bridge wat in 1883 werd opgeleverd. Tevens de reden dat New York City en Brooklyn samen verder gingen want daarvoor kon men alleen met de veerboot de East River oversteken. Nou komen zes bieren van de Brooklyn Brewery voorbij.


Brooklyn East IPA is het tweede bier van de brouwerij en een interpretatie van een India Pale Ale van de oostkust, die neigen naar een meer zoetere en sappigere smaak. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,9% en de kleur is helder amber. De smaak is droog bitter met een zoetje en heeft tonen van grapefruit, karamel, perzik en een beetje hars.



Brooklyn Defender IPA en het is tenslotte de Verenigde Staten met nog een India Pale Ale. Zonder het te duidelijk zichtbaar te benoemen is dit een westkust versie, er is een rivaliteit West Coast, East Coast. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,7% en de kleur is helder oranjegoud. De smaak is droog bitter met een licht zoetje en heeft tonen van citrus, perzik en karamel.



Brooklyn Pulp Art Hazy IPA en als je "Hazy IPA" ziet staan is het de bierstijl New England India Pale Ale. Het bier is een ode aan de Popart stroming en dat bier ook kunst kan zijn. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is troebel geel. De smaak is zoet bitter met een droogje en heeft tonen van ananas, mango, citrus en karamel.



Brooklyn Black Chocolate Stout en dit kan men zien als sollicitatiebier van Gareth Oliver om bij de brouwerij te werken, sindsdien 1994 is deze Imperial Stout een wereldtopper. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10% en de kleur is pikzwart. De smaak is behoorlijk bitterzoet met tonen van geroosterd mout, chocolade en iets van gedroogd fruit, drop en karamel.



Brooklyn Black Ops en dat laatste betekent "geheime militaire operaties" en slaat op het feit dit bier bijna ongrijpbaar is. Deze Imperial Stout is elk jaar een beetje anders van smaak en alcoholpercentage nadat er extra is gerijpt op een vat Four Roses Bourbon. De versie van 2022 had een 
een alcoholpercentage van 12,4% en de kleur is pikzwart. De smaak is droog bitter met een zweem van alcohol en heeft tonen van geroosterd mout, rokerigheid, chocolade, drop, vanille en eik.



Brooklyn Local 1 is een "lokale" interpretatie van een Duvel uit Brooklyn oftewel de bierstijl Belgian Strong Pale Ale. Vele hebben het geprobeerd en faalde vaak maar zijn enige uitzonderingen en dit is er één van op de kleur na. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur is helder oranjegoud. De smaak is heftig zoet bitter met tonen van sinaasappel, banaan, koriander en ietsjes vanille. 


Wat geschiedenis van het stadsdeel en brouwerij met de naam Brooklyn. Klik hier voor de link en tenslotte nog een filmpje. 



Reacties

Populaire posts