Bier+Randzaken = Deus Brut des Flandres - België
Deus
Brut des Flandres
Het einde van het jaar breekt aan dan lijkt me een keer een bierverhaal over bieren die gebrouwen zijn gebrouwen met champagnegist. De bierstijl staat bekend als Bière Brut en ook wel champagnebier genoemd maar om die term te gebruiken is nogal aan regels gebonden. Alleen dranken uit de Franse streek Champagne mogen die term gebruiken. Brut is Frans voor onder ander "droog, rauw en ongeraffineerd" wat zo'n beetje 'de champagne omschrijft. Bière Brut dus is een ondergistend bier wat een lange rijping ondergaat, waar men suikers maar vooral champagnegist toevoegt. De bieren zijn ook gekruid en hebben een hoog koolzuurgehalte wat voornamelijk door de champagnegist komt. Qua alcoholpercentage zit deze bierstijl rond de 10% met flinke uitzonderingen en qua kleur komen er lichte en zeer donkere exemplaren voor. Bière Brut hergist op de fles en laat het maandenlang rijpen op fles. Dezelfde tijd weekt de gist weekt zich los van de wand van de fles en komt in de hals terecht. Nadat allemaal is gedaan wordt de fles schuin met de hals naar beneden opgeslagen in een donkere ruimte. Af en toe gedurende aantal weken wordt de fles lichtelijk gedraaid tot dat deze recht naar beneden zijn geplaatst. De flessenhals wordt tenslotte ingevroren om de gist te kunnen verwijderen en door de druk die er ontstaat wordt de bevroren gistprop uit de fles gelanceerd. Als laatste gaat de kurk erop en kan de Bière Brut verkocht worden. Aangezien deze bierstijl een Belgische uitvinding is komen er tien Bière Brut voorbeelden voorbij.
Viven Champagner Weisse van Brouwerij Van Viven (2010) uit Sijsele nabij Brugge. Begonnen al huurbrouwer maar sinds 2015 hebben ze een eigen brouwinstallatie. Het is een doorstart van de eerdere Brouwerij Viven die bestond van 1999 tot 2003. Ze brouwen graag klassieke bieren met een twist en nieuwere bierstijlen met een traditioneel gevoel. Deze Bière Brut is de lichtste met een alcoholpercentage van 4,8% en op basis van tarwe, mooi voorbeeld van nieuwe bierstijl dat op een Witbier lijkt. De kleur is troebel goudgeel en heeft een friszurig droge smaak met tonen van witte druif, banaan, citroen en iets van vanille. Link naar Brouwerij Van Viven
Golden Delicious van Brouwerij Hof ten Dormaal te vinden op een boerderij net buiten Tildonk wat ten noorden van Leuven ligt. Voormalig accountant André Janssens wegens gezondheidsredenen landbouwer geworden besloot ook bier te brouwen en de meeste ingrediënten teelt hij zelf. Ook wordt er een bier gebrouwen met witlof wat voer is voor een ander bierverhaal. De biernaam heeft te maken met appels die zijn gebruikt. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is licht troebel goudgeel. De smaak is zurig en zoet met veel tonen van appel en een beetje sinaasappel, druif en witte wijn. Link naar Brouwerij Hof ten Dormaal
Bzart Lambiek een samenwerking van Brouwerij Oud Beersel (1882) en Belgische wijnmaker Domus Ad Fontes waar twee werelden samen komen. In dit geval de zure bierstijl op basis van spontane gisting de Lambiek met de champagne wat ze in België schuimwijn noemen. De Lambiek rijpt eerst 12 maanden op eiken vat en dan negen maanden op fles volgens de eerder vermelde methode. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder oranjegoud. De smaak is wrang zurig met een vleugje zoet met tonen van citroen, druif, appel, prosecco en eik. Link naar Brouwerij Oud Beersel
Deus Brut des Flandres van Brouwerij Bosteels (1791) sinds 2016 eigendom van AB-Inbev en ook te vinden in Buggenhout. Bekend van de biermerken Kwak, Tripel Karmeliet en Monte Christo besloot in navolging hun kleine stadgenoot ook mee te liften met hun Bière Brut succes. Maar bij Bosteels met op de achtergrond eigenaar AB-Inbev doen ze het voorkomen dat zij de eerste zijn wat de kracht van marketing bewijst en zo'n multinational helpt ook wel. Ze hebben in het begin de term champagnebier gebruikt maar de rechtzaken stopte dat en Brouwerij Malheur kreeg het voor elkaar dat Bière Brut de term werd om bier te omschijven. Het woord "deus" is Latijns voor "god en/of goddelijk", dat laatste geldt voor dit bier en de complete naam is dus "goddelijke brut van Vlaanderen". Het bier heeft een alcoholpercentage van 11,5% en de kleur is helder goudgeel. De smaak is droog met iets zoetigs en kruidig, tonen van sinaasappel, groene druif. witte peper en iets van karamel en champagne. Link naar Brouwerij Bosteels
Een mooie lijst van deze moderne bierstijl die goed passen bij het einde van het jaar om te vieren wat uiteraard ook tijdens een andere gebeurtenis kan. Tenslotte twee filmpjes over de laatste twee bieren van dit bierverhaal.
Reacties
Een reactie posten