Bier+Randzaken = Samson 10° Svetlé Výčepní - Tsjechië

 Samson 10°

Svetlé Výčepní


Sinds 1907 woedt er een juridische oorlog om de naam Budweiser en de tegenstanders zijn het Amerikaanse Anheuser-Busch en het Tsjechische brouwerij Budějovický Budvar, maar daar heb ik ook al over geschreven en door op een van de twee merken te klikken kan je ze lezen. Budweiser, Verenigde Staten Budweiser Budvar B:Original 12°, Tsjechië
Maar in het Budweiser verhaal en in die ander trouwens ook hintte ik al dat Anheuser-Busch Inbev de immense grote brouwgroep in 2014 brouwerij Budejovický Meštanský of ook bekend als brouwerij Samson uit de stad České Budějovice. Dus nu een mooi moment om deze brouwerij en wat van zijn bieren te behandelen.


Om te beginnen nog even de oprichtingsjaren van de kemphanen, brouwerij Anheuser-Busch bestaat sinds 1852 te Saint-Louis, Missouri en brouwerij Budějovický Budvar bestaat sinds 1895 te České Budějovice wat in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen te vinden is. Daar zit 43 jaar tussen en dat brouwerij Budějovický Budvar het laatste Tsjechische staatsbedrijf is en dat de EU bieren uit České Budějovice een beschermde geografische aanduiding gegeven, is het allemaal erg lastig voor Amheuser-Busch. Brouwerij Budejovický Meštanský bestaat sinds 1795 en dat is dus 57 jaar ouder dan de Amerikanen en een eeuw met hun stadsgenoot. Als er één wel recht op de naam Budweiser zijn zij het wel en door de overname van Anheuser-Busch hebben ze niet het recht gekregen om hun bier zo te mogen noemen, voor een groot gedeelte van Europa is het nog steeds Bud. Verder met Budejovický Meštanský en om het makkelijker te maken is deze brouwerij sinds de overname wederom bekend als Samson buiten Tsjechië.


In 1795 hoorde České Budějovice in het Duits heet het Budweis en uiteraard de rest van Tsjechië bij het Oostenrijk-Hongaars keizerrijk en de bevolking was in die tijd Duits. Eigenlijk is deze brouwerij is een samenvoeging van twee oudere brouwerijen maar er waren geschillen onderling dat beide brouwerijen aan de de burgers van Budweis gegeven. De naam van de brouwerij in die tijd was Budweiser Bürgerliches Brauhaus en in die tijd werden alleen tarwebieren gebrouwen. In 1852 werd een nieuwe brouwerij gebouwd in de wijk Lidická en aan het spoor wat men het bier buiten de stad kon verkopen. In 1875 exporteerde ze hun bier al naar Amerika want laaggistende bieren waren door de vele emigranten uit Duitstalige streken populair, vooral als ze uit Pilsen wat nu Plzeň heet en Budweis kwamen. Anheuser-Busch haakte in op de naam Budweiser in 1876 door zo hun bier zo te noemen. 


Rond 1880 ging de industrialisatie in Tsjechische deel van Oostenrijk-Hongarije toen Bohemen genoemd zo goed dat Tsjechen naar de steden trokken met een Duitse meerderheid. De Tsjechen werden langzaam de dominante groep en ook dus in Budweis wat snel Budějovice werd genoemd, later kwam České ervoor omdat elders nog een Budějovice  is. In 1895 kreeg de brouwerij concurrentie van de eerder in het verhaal genoemde Budějovický Budvar die het gelijk groot ging aanpakken. In 1907 begon de strijd met de twee Budweis brouwerijen met Anheuser-Busch om de naam en rechten, die de Amerikanen wel verkregen in de Nieuwe Wereld. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Budweiser Bürgerliches Brauhaus Tsjechische eigenaren en dus kwam ook langzaam de Tsjechische vertaling voor de brouwerij. 


Doordat Budejovický Meštanský minder de strijd in de rechtbank aanging dan stadsgenoot Budějovický Budvar tegen Anheuser-Busch verloren ze de grotendeels het gebruik de Duits klinkende naam. Dus ze bleven exporteren alleen onder de merknaam Crystal maar ook Samson gebruikte ze wat uiteindelijk voor Tsjechoslowakije ging gelden. Na de Tweede Wereldoorlog werd er na goed communistisch gebruik de boel genationaliseerd en moesten ze verplicht samen gaan met wat lokale brouwerijen. De nieuwe naam van de brouwerij werd Jihočeské pivovar wat vertaald als Zuid-Boheemse brouwerij wat tijdelijk zou zijn. In 1960 werd de naam weer veranderd en werd het wederom tijdelijk První budějovický pivovar Samson wat vertaald als De 1ste Budweiserbrouwerij Samson of simpelweg brouwerij Samson, dit duurde tot 1989. In dat jaar verkregen ze wat oude merknaamrechten terug en dat was Budejovický Meštanský en de Duitse vertaling ervan Budweiser Bürgerliches Brauhaus, ook konden na lange tijd gebruik maken van het woord Budweiser en dat alleen in Europa. 


De naam Samson kennen jullie wel uit de bijbel en van hem is een imposante fontein gemaakt
die te bezichtigen is op het niet te missen marktplein van České Budějovice. De barokke fontein is gebouwd tussen 1721 en 1727 en diameter van de waterbak is 17 meter. Die werd buiten de stad vervaardigd maar was zo groot dat de stadspoort moet worden verbreed om het op zijn plek te krijgen. Onder aan de basis zijn er vier waterspuwers en daarboven vier Atlas-figuren die de oersterke Samson dragen die een leeuw temt. Vroeger heeft die fontein op het etiket gestaan en tien jaar geleden sierde zo'n waterspuwer het etiket, tegenwoordig staat alleen naast de naam Samson in het klein de leeuw van Bohemen op het etiket. Voordat ik het vergeet sinds 2014 is het eigendom van Anheuser-Busch Inbev om wat Budweiser rechten te verkrijgen maar ze hebben wel flink geïnvesteerd in de Tsjechische brouwerij. Nog wat voordat ik vier bieren van ze gaat behandelen, de bewoners van České Budějovice prefereren Samson meer dan Budvar.


Samson 10° Svetlé Výčepní en dat laatste betekent zoiets als "helder tapbier" en die 10° is de schaal van Balling om het moutgehalte te meten in het bier en niet het alcoholpercentage. In dit geval is het alcoholpercentage 4,3% wat het met recht een Pilsener maakt alleen in Tsjechië mogen bieren uit Plzeň zo heten. De kleur is traditioneel helder goudkleurig en de smaak is zeer licht zoet bitter met zeer lichte tonen van zoete maïs.



Samson 11° Světlý Ležák we gaan een graadje hoger en de betekenis van de laatste twee woorden is "licht Lager". Met het alcoholpercentage is 4,7% zitten we wel in de bierstijl Lager al zijn de verschillen met Pilsener klein, wat ik ooit nog weleens ga uitleggen. De kleur is ook helder goudkleurig en de smaak is licht droog bitter met lichte tonen van karamel plus grassig aroma.



Samson 12° Tmavý Ležák en dat laatste betekent "donker Lager" en dit is de Tsjechische versie van een Dunkel, de donkerbruine ondergistende bierstijl van origine uit Beieren. Het alcoholpercentage van dit bier is 4,7%. Hier is een voorbeeld dat de schaal van Balling als die hoger is het alcoholpercentage niet automatisch omhoog gaat, het vorige bier was 11° en het alcoholpercentage 4,7%. De kleur is helder donkerbruin en de smaak is redelijk zoet met een weinig bitter, het heeft tonen van karamel en een beetje pruim.



Samson 12° Světlý Ležák en daar hebben we er nog eentje wel een graadje hoger op de schaal van Balling. Even terugkerend over de vertaling van Světlý dat betekend "licht" en daar bedoelen ze de helderheid mee, helder goudkleurig in dit geval. Het alcoholpercentage is 5,1% en dat maakt dit bier ook een Lager. De smaak is licht droog bitter met een licht zoetje en heeft lichte tonen van karamel en wat fruitigs.



Zo als er een wel recht heb op de naam is het deze brouwerij wel maar dat ze eigendom zijn van Anheuser-Busch Inbev zij door de koop ook, maar ook Budějovický Budvar en weet je wat ze zoeken het maar uit. Zal volgend jaar een rondje České Budějovice want er nog meer brouwerijen alleen die zijn van de laatste jaren, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. Link naar brouwerij Samson Facebookpagina naar Samson



 


Reacties

  1. Potverdorie, had ik dat eerder geweten. Ik heb nog rond die fontein gelopen volgens mij!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts