Bier+Randzaken = Tre Fontane Tripel - Italië

 Tre Fontane Tripel


Tijd voor een trappisten bierverhaal en dit keer een redelijke recent klosster dat is gaan brouwen om een extra zakcentje te verdienen om de abdij aan het draaien te houden. Op naar de hoofdstad van Italië Rome waar ten zuiden van het centrum we Abbazia delle Tre Fontane vinden, de letterlijke vertaling is "abdij van de drie fonteinen. De geschiedenis van deze abdij is eeuwenlang en het terrein waar het zich bevind is nog eeuwen ouder. Laat ik beginnen met gebeurtenissen die de kerk vind dat ze plaats hebben gevonden.


Rond het jaar 64 maar het kan ook 65 zijn geweest dat apostel Paulus aan zijn eind kwam door onthoofding op bevel van keizer Nero. Zijn hoofd stuiterde drie keer en op de drie plekken waar zijn hoofd de grond raakte ontsprong miraculeus drie waterbronnen. Dus reden om een kerk op deze plek te bouwen en dat duurde wel even want men begon met bouwen in 625 en in 1599 was het voltooid. Uit de drie waterbronnen stroomt nog steeds water. De kerk heet San Paolo alle Tre Fontane wat in het Nederlands "Sint-Paulus van de Drie Bronnen" betekent.


Dan is er het verhaal van keizer Diocletanius die in het jaar 289 10 duizend slaven om zeep liet helpen nadat de Romeinse baden waren gebouwd. Maar het kan ook zijn dat hij 10 duizend van zijn soldaten met bevelhebber Zeno liet executeren die het christendom belijden en de Romeinse keizer had het daar niet zo. De aantallen zullen wel flink overdreven zijn maar er zijn wel flink wat beenderen gevonden in de nabijheid. Dus een reden om een kerk te bouwen op een plek vol met martelaren. De kerk heet Santa Maria Scala Coeli wat in het Nederlands "Heilige Maria Trap van de Hemel" betekent.


Dan hebben we de abdij met de kerk zelf ook nog en deze is geweid aan 
Sint-Vincentius van Zaragoza en Sint-Anastasius van Perzië. Deze twee heiligen hebben met deze abdij te maken. Sint-Vicentius werd ook in 304 ook ten tijde van keizer Diocletanius ter dood veroordeeld omdat hij een christen was. Met een touw om zijn nek aan een molensteen werd hij in zee geworpen maar bleek miraculeus drijven. Dan werd er besloten om hem levend te verbranden op een rooster tot
 zijn dood. Sint-Anastasius was een Pers die zich had bekeerd tot het christendom nadat hij als cavalerist van het Perzische leger dat Jeruzalem in 614 tijdens 
meegenomen naar Perzië en door interesse in het relikwie bekeerde de Pers wat later niet dank werd afgenomen. Uiteindelijk werd hij met andere christenen gemarteld en tenslotte onthoofd, vervolgens werd het lijk aan de honden gevoerd. De honden lieten het lijk onaangeroerd en de botten kwamen na een lange reis terecht in Rome net als die van Sint-Vincentius. Zo komen we bij de andere naam voor de abdij, namelijk Abbazia dei Santi Anastasio e Vincenzo oftewel Abdij van Sint-Anastasius en Sint-Vincentius. 


Na al dat brute vervolgingsgeweld komen we aan bij wat liefers en dat zijn lammetjes die ze er eeuwen houden. Het speciale aan de lammetjes is de de eerst geschoren wol  waar van pallium wordt geweven. Pallium is een soort van stropdas die de paus draagt en zijn bisschoppen. Van pallium van de wol van deze  lammetjes wordt door de paus aan nieuw aangestelde bisschoppen overhandigt. Ook zegent elk jaar de paus op 21 januari de paus de lammetjes. 


Maar de monniken produceren onder ander ook honing, olijfolie, chocolade, likeuren en sinds 2015 ook bier. Trouwens op het terrein hebben ze naast olijfbomen ook eucalyptusbomen waar oliën van de bladeren in de likeuren gaan maar ook het bier. Ze hebben twee vaste bieren op dit moment en die zien jullie hieronder.



Tre Fontane Scala Coeli is vernoemd naar één van de eerder genoemde kerken op het abdijcomplex. Het bier is een Blonde Ale met een heldere diep goudoranje kleur en het alcoholpercentage is 6,7%. De smaak redelijk met enige zoetheid en heeft tonen van zure sinaasappel, marsepein, iets van peper en hout.



Tre Fontane Tripel en de bierstijl staat in de naam en is hun eerste bier. De kleur is troebel oranje en heeft een alcoholpercentage van 8,5%. De smaak is aardig droog bitter met een fijn zoetje en een mediterranees aroma. Deze Tripel heeft tonen van sinaasappel, gedroogd fruit en subtiel koriander, rozemarijn en eucalyptus.


Dat was de enigste Italiaanse trappistenbier voor nu want heeft nog vier trappistenabdijen en die zouden zo maar eens ook eens bier kunnen gaan brouwen. Wie hier klinkt komt bij de website van de abdij geheel in het Italiaans en tenslotte nog een filmpje. 







Reacties

Populaire posts