Bier+Randzaken = Anker Bir Pilsener - Indonesië
Anker Bir Pilsener
Het 5de San Miguel bierverhaal en deze keer wat ze doen in Indonesië. Ze hebben daar een meerderheidsaandeel van 58,33% in Delta Djakarta ondanks de plaatsnaam zijn ze te vinden int Bekasi een voorstad van de voormalige hoofdstad Jakarta. Ik schrijf Jakarta wat sinds 1972 is dat schrijfwijze en daarvoor was het dus Djakarta. De overige aandelen zijn trouwens van de Indonesische staat en nu wat geschiedenis. Die geschiedenis is niet erg compleet maar het begon allemaal in 1931 waar een Nederlands-Indische handelshuis Geo Wehry & Co samen ging werken met het Duitse Beck & Co uit Bremen. Het bedrijf ging Archipel Brouwerij Compagnie heten en ze wilden vier brouwerijen openen naast Batavia ook in Medan, Surabaya en Singapore waarvan alleen die laatste werd gerealiseerd in 1933. Singapore was een Britse kolonie en ging Archipelago Brewery Company, uiteraard de Engelse naam. Deze brouwerij zou later Asia Pacific Breweries worden bekend van het merk Tiger en sinds 2012 van Heineken. Terug naar Batavia en daar blijven we met dit bierverhaal. Ze gingen drie merken voeren Diamant, Kris en Anker zoals te zien is op de oude advertenties hieronder.
De Tweede Wereldoorlog breekt uit in Nederland en ze vonden Archipel Brouwerij Compagnie te Duits. De Nederlands-Indische regering nam het bedrijf over en kreeg een nieuwe naam, Oranje Brouwerij. Dat duurde kort want Japan veroverde Nederlands-Indische en de brouwerij ging over in handen van de Japanse brouwerij Dai Nippon. Trouwens Dai Nippon werd gesplitst in Asahi en Sapporo in 1949. Na de oorlog kwam het bedrijf weer in Nederlandse handen en ging weer Oranje Brouwerij heten. Ook na de Indonesische onafhankelijkheid bleef de brouwerij Nederlands en ging samenwerken met Brouwerij De Drie Hoefijzers uit Breda tot de Indonesiërs de boel nationaliseerden in 1957. Pas in 1970 werd de brouwerijnaam veranderd naar Delta Djakarta en geen idee waarom ze voor die naam kozen. In 1990 kwam San Miguel in beeld en nam wat aandelen over. In 1997 verlieten ze Jakarta voor een spiksplinternieuwe brouwerij in Bekasi.
Dat is de enigszins enerverende geschiedenis van Delta Djakarta en de bierwereld in Indonesië is lastig. Doordat zo'n 87% van de ongeveer 279 miljoen inwoners moslim is kan men wel raden dat de regelgeving streng is, zeker de laatste jaren door bijvoorbeeld bijna absurde accijnsverhogingen en verbod van verkoop bij kleine winkeltjes. Op het vakantieland Bali kan nog veel en het streng islamitisch Atjeh is er een complete alcohol ban. De grote steden met een kosmopolitisch karakter is het ook geen probleem om bier te vinden. De bieren van Multi Bintang komt men het meest tegen, dan komt Delta Djakarta en de derde bierproducent is Bali Hai die meer is gericht op export. Maar dit bierverhaal gaat over Delta Djakarta en dus komen enkel hun bieren voorbij.
Anker Bir Pilsener bestaat dus sinds 1932 en door die eerder genoemde constructie in Singapore bestaat het daar ook maar dan onder zijn Engelse naam Anchor. Singapore is in 1965 uit Maleisië gezet met als resultaat dat daar ook "Anchor" te koop is. De verschillen zijn klein en de Indonesische heeft een alcoholpercentage van 4,9% en de kleur is helder goud. De smaak is zeer licht bitter met wat zoetheid door de zoete maïs.
Anker Stout en dit bier kan die stijl Foreign Export Stout worden geplaatst maar door Indonesische drankregels mag het alcoholpercentage niet hoog wezen. Dit bier is bedoeld als concurrentie van Guinness Foreign Export Stout. In ieder geval het alcoholpercentage is 4,8% en de kleur is pikzwart. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, beetje chocolade en subtiel wat koffie.
Kuda Putih en dat is Indonesisch voor "wit paard". Dit is he budget bier van Indonesië en om de suffe smaak te verbloemen gebruiken ze het krachtig uitziende paard. Het heldere goudkleurige Lager heeft een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is zoetig met een weinig bitter, waterige body, iets van karamel en enige grassig aroma.
Het wel en wee van San Miguel in Indonesië met zijn lastige alcoholbeleid wat om de zoveel jaar kan de wetgeving aldaar veranderen, in positieve of negatieve zin. Klik hier voor de link en tenslotte nog een filmpje.
Reacties
Een reactie posten