1ste Bier Verhaal van Januari: Vailima - Samoa

Vailima
Eerst maar een uitleg van de titel van dit verhaal. Een vrouw door het vervoeren van water in haar handen, om haar stervende geliefde te redden dat betekent “Vailima” of het betekent “vijf wateren”. Want “Vai” betekent water en “Lima” betekent hand of vijf in het Samoaans, maar ik ga voor de poëtische eerste variant. Een bier uit Samoa, een eiland uit de Grote Oceaan waar de dag start en ook het nieuwe jaar 2014.
Ongeveer net zo groot als de provincie Groningen en met ongeveer 200.000 inwoners leven op 2 grote eilanden genaamd Upolu en Savai’i. Onafhankelijk sinds 1962 van Nieuw-Zeeland, dat het verkreeg na de 1ste Wereldoorlog van het Duitse Keizerrijk. Tot 1997 heette dit land West-Samoa om het “West”gedeelte van de naam te laten vallen, oostelijk van Samoa bestaat ook Amerikaans-Samoa wat bij de Verenigde Staten hoort als een territorium.
Het eerste land van de dag was dat niet altijd, tot 2010 was het de laatste land van de dag en de laatste die Nieuwjaar vierde. Dat hebben ze 118 jaar gedaan, want daarvoor waren ze ook de eerste die een nieuwe dag mochten verwelkomen. Dit is puur om economische reden gedaan in 1892 voor de handel met de Verenigde Staten, ze deden dit op 4 juli de Amerikaanse feestdag Independence Day. Die dag hadden ze door de datumgrens op te schuiven 2 keer, en bij het opschuiven in 2010 werd 30 december simpelweg overgeslagen. Dit was om het zakendoen met Australië en Nieuw-Zeeland te vergemakkelijken, het liep eerst 21 uur achter op Sydney en nu lopen ze 3 uur voor.
Ook omdat automobielen invoer goedkoper is uit hetzelfde Australië en Nieuw-Zeeland werd in 2009 de rijrichting veranderd, van rechts rijden naar links ondanks protesten van burgers en ondernemingen. Deze beste grote ingrepen waren wereldnieuws voor dit kleine landje aan de andere kant van de wereld. Samoa Breweries brouwt bier sinds 1978 en is een onderdeel van Coca Cola en brouwt 2 bieren Vailima en Special Export Lager.

Het eerste bier is van het Lager-type, deze lijken op Pilsener bieren maar hebben een lager alcoholpercentage en iets donkere kleur. Uiteraard kan men één met een hoger alcoholpercentage vinden of een lichtere kleur. Het eerste bier Vailima een lager met een alcoholpercentage van 4,9% en is helder goudkleurig. De geur heeft iets van gras weg, Noord-Duitse bieren kennen dit verschijnsel ook zoals Beck’s Bier. De smaak is licht fruitig en de eindsmaak is verwaarloosbaar bitter. Dit bier zal het koud het best werken, net zoals het Mexicaanse Corona. Samoaanse biertje nummer twee, Vailima Special Export Lager een bier van het Strong Lager-type.
Dit zijn Lagers of Pilseners met een hoger alcoholpercentage en smaken over het algemeen erg zoet. Het bier is helder goudkleurig en heeft een alcoholpercentage van 6,7%. Grassige geur in het begin, smaak is nogal zoet en verbergt het bittere van het bier. Ik heb de bieren nooit geproefd en heb geleend van de beoordelingen bij www.Ratebeer.com . Maar goed excuus om eens over de datumgrens te hebben en andere dingen uit het verre Samoa. Hier volgt nog een Vailima reclame en de volgende keer Californië.
Reacties

Een reactie posten

Populaire posts