2de Bier Verhaal van Januari: Anchor Steam Beer - Verenigde Staten / Californië
Anchor Steam Beer
Het
vijfde bierverhaal met als thema “Amerikaanse Staten” nu de beurt aan
Californië, de staat met de meeste brouwerijen in de Verenigde Staten. In deze
staat die iets kleiner dan Frankrijk is, heeft de meeste brouwerijen binnen
haar grenzen namelijk 312 en de teller staat niet stil. Klik op deze link voor
een idee hoeveel het er zijn http://www.californiacraftbeer.com/who-we-are/brewery-members/
.
Dus met
dat aantal brouwerijen kan ik eigenlijk ook verhaaltjes maken over bieren alleen
uit Californië schrijven, zou ik ook wel een paar jaar mee bezig kunnen zijn.
Maar dat doe ik voorlopig niet, ga op alfabetische volgorde de staten af. Van
alle staten hebben ze in Californië de meest vrije regels omtrent alcohol,
enigste vreemdste dat in sommige counties een papieren zak vereist is bij het
vervoeren van alcohol over straat. En alcohol boven de 76,5% alcoholpercentage
is illegaal en strafbaar. Een echte Amerikaanse bierstijl is in deze staat
uitgevonden namelijk Steam Beer(Stoom Bier) of ook een gebruikte naam is California Common.
Laat
ik beginnen in het 1848 wanneer er goud werd gevonden en het gebied overspoeld
werd door gelukzoekers, die hadden onder best zin in een biertje. Dat was een
probleem het was te warm voor bier, in dit geval laaggistend bier zoals
Pilsener. Maar improviserend vonden ze min of meer een manier om het iets
drinkbaar te brouwen. Door deze brouw improvisatie komt de naam Steam Beer van,
omdat ze in dat gedeelte van Californië waar het nogal warm is, geen goede
afkoelmanier (op één na dan) voor het wort hadden.
Na het
brouwen pompten ze het wort naar open gistingskuipen op het dak van de
brouwerij in de avond, waar het wort afkoelde door de koele mistige lucht van
de Grote Oceaan. Dat leverde een wolk van stoom van het afkoelende wort boven
de brouwerij op, dit verhaal komt van brouwerij Anchor uit San Francisco die
Steam Beer brouwt sinds 1896. Het brouwen van brouwen van bier in Californië
was toen nogal lastig, bij het brouwen van dit type bier gebruikt men toen en
trouwens nu ook lage gisting voor een hoge gisting bereidingsproces. Nu staan
die open kuipen binnen en is de methode gemoderniseerd. Deze manier van brouwen
in het voormalige Wilde Westen bestaat sinds 1860 of misschien zelfs terug tot
1850.
Anchor
Brewery was lange tijd de enige die deze stijl brouwt en overleefde als weinige
de Drooglegging in de jaren 20, net aan dat wel. Het was het zogenaamde
dubbeltje op zijn kant in de jaren in de jaren 60, de brouwerij sloot en ging
weer open door wanbeleid en wan brouwbeleid. 1965 werd de brouwerij gekocht
door Fritz Maytag, een telg uit het voormalig Amerikaans witgoed imperium
Maytag (nu onderdeel van Whirlpool). De legende ging als volgt: Fritz bestelde
een Steam Beer waarop de barman attendeerde dat het weleens de laatste kan
zijn, prompt besloot hij de brouwerij te kopen en om iets serieus met zijn
leven te doen.
Fritz
Maytag wordt in Amerika gezien als de eerste “microbrouwer” en brouwde later
als enigste in die tijd “verdwenen” bieren zoals Porter, Barley Wine en India
Pale Ale. Anchor is een voorbeeld voor de meer dan 2000 microbrouwerijen die de
Verenigde Staten telt, net aan dat dan weer wel.
Reacties
Een reactie posten