Bier+Randzaken = Timișoreana - Roemenië

 Timișoreana


De 1ste Culturele Hoofdstad van Europa 2021 is het Roemeense Timișoreana en er zijn nog 2 steden dit jaar namelijk het Griekse Elefsina en het Servische Novi Sad. Dat zou het plan zijn als de Covid-19 epidemie niet roet in het eten gooit voor de vorige hoofdsteden het Kroatische Rijeka en het Ierse Galway. Dus die krijgen nu hun kans als de epidemie is bedongen anders wordt het weer uitgesteld. In elk geval doe ik de 3 steden en uiteraard het bier gedeelte en wie de verhalen over de steden van vorig jaar wil teruglezen klik op de linkjes. Link naar Rijeka Link naar Galway


Timișoreana ligt in het zuidwesten van Roemenië en deze stad is door vele culturen beïnvloed in de eeuwen die zijn voorbijgegaan. Het hoorde bij Hongarije (1030-1552), het Ottomaanse Rijk (1552-1716), Oostenrijk (1716-1788), wederom de Ottomanen (1788-1789), terug naar Oostenrijk (1789-1867). Vanaf 1867 werd Hongarije een volwaardige partner van Oostenrijk wat het Oostenrijks-Hongaars Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het aan Roemenië toe en een korte periode tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Hongaars, om daarna weer Roemeens te worden. 


Het heeft de bijnaam "Klein Wenen" en dat is wel te zien aan de gebouwen uit die tijd en de oude binnenstad staat er vol mee. Van de Turkse tijd is niks meer te zien want ze hebben de gebouwen zo aangepast dat er niets wordt herinnerd aan die tijd. Zo'n gebouw dat Turkse origine heeft is het Muzeul Banatului wat vertaald is "Museum van het Banaat" wat een paleis was. Nu worden er dingen uit de Banaat er tentoongesteld en de Banaat is de regio waar 
Timișoreana in ligt en delen ervan ook in Hongarije en Servië liggen. 


Timișoreana heeft ongeveer 332 duizend inwoners wat het de 3de stad van Roemenië maakt. Van al die jaren stuivertje wisselen zijn er nog 15 duizend inheemse Hongaren, iets meer dan 4 duizend Duitsers en wat Serven. Ooit in de Oostenrijks-Hongaarse tijd was een Duitstalige stad in het Hongaarse gedeelte van het keizerrijk waarvan er al een aardig aantal Roemenen en Serviërs waren. Het zou over honderd jaar ofzo weer omgegooid kunnen worden. Trouwens in het Duits heet de stad Temeschburg, in het Hongaars is het Temesvár en tenslotte in het Servisch is het Temišvar(Темишвар). In ieder geval zit het op cultureel gebied goed, je kan er goed shoppen en met de universiteit zit het ook goed met het nachtleven. Pas wel op zakkenrollers en mocht je gelicht zijn dan is er kans dat je op de lokale markt je spullen terug kan vinden. Het is Roemenië en volop in ontwikkeling en dat zal wel in de toekomst stukken minder zijn. zeker als ze toeristen willen trekken na het organiseren van Culturele Hoofdstad van Europa gebeuren.


Het onvermijdelijke biergedeelte van het bierverhaal en ze hebben een brouwerij dat bij het Japanse Asahi hoort. Asahi bezit een brouwerijgroep dat Ursus heet met als hoofdkwartier Boekarest en het heeft vier brouwerijen in Cluj-Napoca, Braşov, Buzău and Timișoara. Ik ga verder met de brouwerij in Timișoara en de brouwerijgroep doe ik wel in de toekomst weleens. De brouwerij werd in 1718 gesticht op initiatief door prins Eugenius van Savoye (1663-1736) geboren te Parijs met Italiaanse roots en één van de geniaalste generaals in de militaire geschiedenis. Ik heb hier een link naar Wikipedia voor meer uitleg. De reden van de brouwerij dat het drinkwater in die tijd zo erbarmelijk slecht was dat bier een gezonde uitweg bood. 

Vervolgens in de decennia erna ging het van eigenaar naar eigenaar, van privé bezit naar openbaar bezit en weer terug. In 1890 brandde de brouwerij af wat achteraf mooi uitkwam want men kon een voor die tijd een hypermoderne complex neerzetten dat ondergistende bieren kon brouwen. Na 1920 werd de brouwerij Roemeens en leverden zelfs aan het koninklijk hof van Roemenië. Ook in de communistische tijd werd de brouwerij gemoderniseerd in on-communistische wijze om met de tijd mee te kunnen. Na de val van het IJzeren Gordijn werd het bedrijf wederom privébezit en 2001 kwam het bij Ursus wat toen eigendom was van SAB-Miller, dat is opgeslokt door AB-Inbev. Het biermerk Timișoreana is inmiddels het meest gedronken bier van het land en het bier van Roemenië. Als je bedenkt dat het van Oostenrijkse origine is op initiatief van een Fransman van Italiaanse origine maakt de stad Timișoara een multiculturele mengelmoes.


Timișoreana het nationale bier van Roemenië compleet met de vlag van Roemenië, wel die uit 1840 toen het strepen nog horizontaal waren. Het bier heeft een helder gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%, wat de bierstijl een Lager maakt. De smaak is zoet bitter op het plakkerige af en het heeft tonen van karamel en een beetje citroen. Dit merk wordt door alle Ursus brouwerijen gebrouwen.



Timișoreana Nepasteurizată en dat laatste woord is Roemeens voor ongepasteuriseerd, wat ze met een gewone Timișoreana gedaan. Met pasteuriseren maakt men het bier beter bestand tegen bederven maar dat gaat ten koste van de smaak. Het pasteuriseren zorgt er dus voor dat het langer goed blijft. Ongepasteuriseerde bieren zijn wel een trend in het voormalige Oostblok. Dit bier is dus ook een Lager en ook 5% met een licht troebel gouden kleurtje. De smaak is iets minder zoet dan de gewone Timișoara en heeft tonen van karamel, iets van citroen en een beetje appel.



Dat was Culturele Hoofdstad nummer 1 en over een paar dagen op naar het Griekse Elefsina. Maar eerst nog een link in het Roemeens maar vertaalbaar met Google-Translate en een filmpje. Link naar Timișoreana











Reacties

Populaire posts