Bier+Randzaken = Küppers Kölsch - Duitsland

 Küppers Kölsch




Het 7de bierverhaal van de Radeberger en nu komen de komende maanden hun activiteiten in het voormalige West-Duitsland voorbij. We zijn in Keulen en dat betekent automatisch Kölsch, de bovengistende tegenhanger van de Pilsener. Bestaat sinds 1906 maar het begon om praktische redenen door meer Keulse brouwerijen te worden gebrouwen. Keulen lag aardig in puin na de Tweede Wereldoorlog en bovengistend brouwen gaat makkelijker. In de jaren 60 werd het echt populair dat er ook buiten Keulen aan de bierstijl werd gewaagd wat tevens tegen  het zere been was bij de Keulse brouwers. 


Dan komen we bij het biermerk Küpper Kölsch aan wat ontstaan is in de stad Wuppertal, bekend van een speciale vorm van openbaar vervoer namelijk de zweeftrein. Bij de toenmalige Wicküler-Brauerei, wat bestond van 1845 tot 1992, besloten ze in 1962 een Kölsch te gaan brouwen want het werd populair. Wuppertal ligt zo'n 55 kilometer ten noordoosten van Keulen en in de jaren 60 had Kölsch nog niet een gekwalificeerde geografische oorsprongsbenaming zoals champagne. Ondanks werd er door de Keulse brouwerijen gedreigd met rechtszaken over de benaming.


Oplossing voor dit conflict was dat de Wicküler-Brauerei een brouwerij liet bouwen in de Keulse wijk Bayenthal ten zuiden van de Altstadt. Die grond hadden ze al in bezit sinds de fusie met Küppers Brauerei ook uit Wuppertal. Vanuit hier verhandelde ze bier voor de export want Keulen lag gunstiger om dat te doen. Zodoende werd vanaf 1965 Küppers Kölsch gebrouwen in Keulen. Ook was de dochter van de eigenaar van Küppers Brauerei getrouwd met de eigenaar van de Wicküler-Brauerei, wat zo de naam van het biermerk verklaart wordt. 


Al duurde het 1980 dat de rechterlijke instanties ermee eens waren dat Küppers Kölsch eindelijk als een echte Kölsch werd erkend. Overigens vulde ze als eerste hun Kölsch af op fles en kregen ze het voor elkaar om het langer houdbaar te krijgen. In die tijd waren ze van mening dat bovengistend bier daar niet voor geschikt was. Uiteraard steeg de populariteit om thuis te drinken flink dat de andere Kölschbrouwers er ook aangingen wagen. Küppers Kölsch is ook de eerste Kölsch dat naar het buitenland werd geëxporteerd naar landen zoals Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië en zelfs de Verenigde Staten.


In 1985 werd de Kölsch-Konvention gehouden om vooral altijd alles omtrent Kölsch vast te leggen, zoals benaming, het glas, de kleur, het alcoholpercentage en vooral dat het uit Keulen moet komen. Er waren op de conventie ook een paar brouwerijen die buiten Keulen Kölsch brouwde en gelukkig voor hen konden ze het blijven doen. Nu komt er een kort Nederlands tintje want in 1990 nam Grolsch Wicküler-Brauerei en ook dus het filiaal Küppers-Brauerei ook. Vier jaar later verkochte ze alles aan Brau und Brunnen uit Dortmund die Wicküler-Brauerei gelijk sloot. Om die fantastische Kölsch regels zou het niet verstandig om de Keulse vestiging te sluiten.


Via de Dortmunder Union-Brauerei heeft de brouwgroep sinds 1967 het Keulse Bergische Löwen-Brauerei in bezit wat al de nodige Kölsch merken brouwde. Het zou tot 2001 duren voordat Küppers Kölsch ook die kant opging en werd de brouwerij verkocht aan Dom-Brauerei wat Dom Kölsch brouwt. Inmiddels werd Brau und Brunnen onderdeel van de Radeberger Gruppe die de naam veranderden van Bergische Löwen-Brauerei in Haus Kölscher Brautradition. In 2015 kwam Dom Kölsch erbij en zijn naast Küppers Kölsch ook Gilden Kölsch, Peters Kölsch, Sion Kölsch en Sester Kölsch eigendom. 


Dan gaat de Raderberger Gruppe in de kosten snijden en besluit de Keulse brouwerij te sluiten en wordt het brouwen van hun Kölsch merken uitbesteed. Sinds 2020 wordt er gebrouwen bij Cölner Hofbräu P. Josef Früh wat geen bezit is van Radeberger Gruppe, maar je weet niet wat de toekomst kan brengen. Früh heeft de ruimte ervoor en wederom zorgen de regels van de Kölsch-Konvention uit 1985 er in Keulen Kölsch moet worden gebrouwen. Gelukkig maar die grote bedrijven doen nooit iets aan traditie en sentiment, alles gaat om geld.


Küppers Kölsch het daadwerkelijke bier en nooit hadden ze een café-restaurant zoals de andere merken, maar dat terzijde. Het heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is helder goudkleurig zoals het Keulse regels hoort. De smaak is niet te zoet met licht bittertje en heeft lichte tonen van karamel en iets van sinaasappel.


Dus er wordt niet gesold met de Kölsch regels en het volgende Radeberger Gruppe verhaal is in Stuttgart. 
Voor de link klik hier , tenslotte ook een filmpje.




Reacties

Populaire posts