Bier+Randzaken = Brewfist Spaghetti Western - Italië

 Brewfist Spaghetti Western


Stout en Imperial Stout en dan hun nieuwe leden van de Stout-bier familie, de Flavored of Pastry Stout/Imperial Stout genoemd. De Engelse brouwerij Samuel Smith brouwde in de jaren 80 aanvankelijk een gewone Imperial Stout alleen voor de Amerikaanse markt en het bier viel daar in de smaak en sindsdien brouwen vele de stijl na. Maar om op te vallen begonnen sommige brouwers flinke scheuten aan extra ingrediënten toe te voegen, het mag allemaal tegen het overdreven aan. 


Die ingrediënten kunnen zijn koffie, chocolade, vanille, chilipeper, oesters, vanille, sterke drank en complete gebak- en ijssmaken verwachten. Dit werd gedaan nadat het 'gewoontjes" werd om een gewone Imperial Stout te brouwen en met al die Amerikaanse brouwerijen wil je toch opvallen. Ook gingen ze het op een gewone Stout dit procedé uit leven. Het is niet duidelijk welke brouwerij ermee begon maar daar kom ik ooit wel achter en zal dan weer een bierverhaal schrijven over deze twee nieuwe bierstijlen. Wat wel duidelijk is dat ik van deze bierstijlen er twaalf uit Italië gaat behandelen, want daar kunnen ze er wat van. Tenslotte net zoals de gewone Imperial Stout is het alcoholpercentage 9% en hoger, alles lager is een Flavored of Pastry Stout en de kleur is van zeer donkerbruin tot pikzwart. Nog één ding deze bieren kunnen nog extra rijpen op een gebruikt vat van een bepaalde dranksoort zoals whisky, rum, wijn en dergelijke. Zie je een F aan het einde van alinea dan is een Flavored, zie je een P dan is het Pastry.


Brouwerij Mastio (2011) uit het stadje Urbisaglia te vinden in de regio Marche. De brouwerijnaam betekent "de donjon" en er staat een zo'n donjon in Urbisaglia. Een donjon is een middeleeuwse woontoren en bij sommige is er een kasteel of vesting omheen gebouwd, wat in Urbisaglia is gebeurd. De brouwerij gebruikt biologische ingrediënten en liefst uit de buurt om een band met de regio te hebben. Mastio Last Out heeft een alcoholpercentage van 5,8% en de kleur is zwart met een beige schuimkraag. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, drop, braam en koffie. (FLink naar brouwerij Mastio



Brouwerij Croce di Malto (2008) is te vinden in het stadje Trecate gelegen in de regio Piëmont. De brouwerijnaam betekent "kruis van malt" en dat heeft te maken met bedevaarten naar bierlanden die twee vrienden hebben gemaakt. Die reizen wekte de interesse op om zelf te gaan brouwen en het eerste brouwsel was in 2000 en acht jaar later gingen ze professioneel. Croce di Malto Cabossa en dat laatste woord betekent "cacaoboom" en die groeien in Mexico en op het plaatje zien we iets Azteeks, voor hen was die boom heilig. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,3% en de kleur is pikzwart met beige schuimkraag. De smaak is tamelijk droog bitter met tonen van geroosterd mout, koffie en pure chocolade. (FLink naar brouwerij Croce di Malto




Brouwerij Italiano (1996) is te vinden in het plaatsje Limido Comasco en dat ligt in de regio Lombardije. De brouwerijnaam betekent "Italiaans" en als je één van de eerste microbrouwerijen bent kan je deze ambitieuze naam aanmeten. Brouwer Agostino Arioli heeft dankzij een Nederlandse vriend het bierbrouwvirus opgelopen in het door wijn gedomineerde Italië. Het heeft trouwens een tijdje geduurd om klanten te vinden voor een brouwpub met al die wijndrinkers om hun heen, maar het is gelukt en men is van hun bieren gaan houden. 
Italiano No More Oblomov en die Engelse tekst zal met iemand die het Russische boek Oblomov zat is. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8% en de kleur is pikzwart met een romige schuimkraag. De smaak is zoet bitter met flinke tonen aan chocolade en koffie, ook nog wat tonen aan geroosterd mout, honing en witte peper. (FLink naar brouwerij Italiano



Brouwerij Pausa Cafè (2008) en voor het bedrijf moeten we naar de hoofdstad van de regio Piëmont namelijk Turijn. De brouwerijnaam betekent letterlijk "koffiepauze" en integratie te bevorderen van delinquenten werken deze voor Pausa Café en dit doen ze met drie gevangenissen. Het brouwen doen ze in de gevangenis van Saluzzo, in de gevangenis van Turijn wordt er koffiebonen gebrand en tenslotte in de gevangenis van Alessandria bakken ze brood. Pausa Cafè Chicca en dat woord betekent "juweel" en ze gebruiken Guatamaleekse Huehuetenango koffiebonen. Het bier heeft een bijna zwarte kleur en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van caramel, chocolade, koffie, geroosterd mout, lichtjes citroen en fruitig. (FLink naar brouwerij Pausa Cafè



Brouwerij Birra del Borgo (2005) is te vinden in het dorpje Borgorose gelegen in de regio Lazio op de grens met regio Abruzzen. Ontstaan uit een hobby en reizen door Europa om diverse bierstijlen te leren kennen en vervolgens veel succes te hebben dat het grote AB-Inbev je brouwerij koopt in 2016. In ieder geval willen ze traditionele Engelse en Belgische bierstijlen een Italiaanse tintje meegeven. Birra del Borgo Perle ai Porci En dat laatste gedeelte betekent "parels voor de zwijnen" en ze hebben oesters uit Bretagne gebruikt voor deze Stout. Het heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is aardig zwart. De smaak begint zoet en eindigt droog bitter met daarin tussen in wat ziltigheid. Het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, koffie en verfijnd doe oesters. (FLink naar brouwerij Birra del Borgo
 


Brouwerij Lambrate (1996) is te vinden in de hoofdstad van Lombardije en dat is het welbekende Milaan. De brouwerij is ontstaan in een pub en met de loop van de tijd hebben ze elders een productiebrouwerij wegens succes en groei geopend, ook kwam er een restaurant erbij. De brouwerij is vernoemd naar de wijk Lambrate waar in het verleden scooters van het merk Lambretta werden gemaakt en ooit heb ik een bierverhaal over ze geschreven. Lambrate/Ølkymisten Tiramisù Imperial Stout en tweede woord is een brouwerijhuurder uit het Noorse Oslo gebrouwen in samenwerking met hen. Het derde woord is het welbekende dessert tiramisu en dat proef je wel in de pikzwart 11% zware bier. De smaak is behoorlijk zoet met een weinig bitter, tonen van chocolade, karamel, vanille, wat geroosterd mout, muscovado suiker, lactose en koffie. (PLink naar brouwerij Lambrate



Brouwerij BI-DU (2002) is te vinden in het stadje Olgiate Comasco gelegen in het noorden van de regio Lombardije, deze regio is goed vertegenwoordigd in dit bierverhaal. Twee vrienden kapten met hun aardige banen en stortte met vol overgave op het brouwen van bier, ze hebben proeflokaal waar men ook fijn kan eten. De naam van de brouwerij is van Sumerische origine een beschaving die 6000 jaar geleden ontstond in het huidige Irak, die gasten brouwen bier tijdens hun bestaan. BI-Du betekent zoiets als "bier voor het volk". BI-DU Inverno Nucleare en dat betekent "nucleaire winter" en het alcoholpercentage is 8,5% en de kleur is bijna zwart. De smaak is zoet met wat bitterheid en het heeft tonen van peer (veel) en vervolgens wat chocolade, karamel, klein beetje koffie en een beetje drop. (PLink naar brouwerij BI-DU



Brouwerij Extraomnes (2010) is gelegen in het kleine stadje Marnate en wederom in de regio Lombardije. Veel kan ik niet vinden over deze brouwerij want op hun website is ook niets te vinden, de Facebookpagina levert ook niets op en surfen op het world wide web helpt iets maar niet veel. Dat ze klein begonnen zijn en de eigenaar een voorliefde heeft voor Belgisch bier, wat aan sommige bieren van ze af te lezen is. De biernaam is geschreven in het Nederlands of Frans, maar andere bieren verzonnen Nederlands/Franse namen. Extraomnes Defunkt!!! valt qua naam er net weer buiten het naamgeving beleid. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9,9% en de kleur is pikzwart. De smaak is zoet en droog bitter om de beurt en het heeft tonen van geroosterd mout, karamel, sinaasappel, vanille, gember, wat lactose en wat branderige alcohol. (PLink naar brouwerij Extraomnes



Brouwerij Opperbacco (2009) is te vinden in het stadje Notaresco gelegen in de zuidelijk centraal Italiaanse regio Abruzzen. De brouwerij ligt net buiten Notaresco omringd door wijngaarden, olijfboomgaarden en andere soorten boomgaarden en ze brouwen in een oude boerderij. Liefde voor Belgisch en Duits bier kwam tot deze brouwerij en loop van tijd gingen ze ook experimenten aan. Ook met al die vruchten in de buurt wordt ook mee gebrouwen en ook wijn maken wordt met brouwen gecombineerd. Opperbacco Imperial Deep Underground zit qua kleur tegen het zwarte aan en het alcoholpercentage is 9,5%. De smaak is zoet bitter met wat droogheid, tonen van geroosterd mout, truffelchocolade, koffie met melk en een toefje zoute drop. (F) Link naar brouwerij Opperbacco



Brouwerij Barley (2006) te vinden op het eiland en tevens regio Sardinië in het plaatsje Maracalagonis vlakbij Cagliari. Hier zo hadden ze het idee om hun bieren te slijten in de Verenigde Staten bij top restaurants die wel iets voelen voor een top product uit Italië. Nou dat zijn ze gaan doen en maken topbieren en tevens schijnen ze een originele Italiaanse  bierstijl uit te hebben gevonden namelijk de Italian Grappa Ale of afgekort I.G.A. Nou die uitleg komt wel in een ander bierverhaal want ik zal er nog een paar moet proeven, maar ze hebben wel een Imperial Stout met druiven. BB10 heeft voor het gemak een alcoholpercentage van 10% en de kleur is troebel bijna zwart met rode gloed van kleur. De smaak is droog en zoet met zurigheid ertussen met verborgen bitterheid. Het heeft tonen van geroosterd mout, chocolade, blauwe druiven, sinaasappel, vanille en kaneel. (PLink naar brouwerij Barley



Brouwerij Del Ducato (2007) is te vinden in het plaatsje Soragna in de regio Emilia-Romagna vlakbij Parma. Laten we nog maar een brouwerij nemen die een slachtoffer werd van eigen succes en met het winnen van vele prijzen tot de Belgisch brouwerij Duvel Moortgat interesse en zich inkocht in 2016 voor een deel en de rest in 2020. De naam van de brouwerij betekent : van het hertogdom" want van 1545 tot 1859 bestond er een onafhankelijke staat hertogdom Parma, vandaar de naam. Del Ducato Verdi Imperial Stout en met Verdi bedoelen ze Giuseppe Verdi de wereldberoemde componist die in de buurt van Parma is geboren, hij staat op het etiket. De kleur van het bier is pikzwart en het alcoholpercentage is 8,2%. De smaak is droog bitter met wat zoetheid op de achtergrond. Het bier heeft tonen van geroosterd mout, cappuccino, chocolade, karamel, drop en heel subtiel rode peper. (FLink naar brouwerij del Ducato



Brouwerij Brewfist (2010) en daarvoor moeten we wederom naar de regio Lombardijen om precies te zijn naar het stadje Codogno. Dit plaatsje had de eerste Covid-19 slachtoffer van Italië zonder banden met China, dus men kan zeggen dat het virus vanuit hier over Europa verspreidde en verder. Nou de brouwerij heeft die nare tijd doorgestaan en is het nog aan het doorstaan door de mentaliteit altijd pracht producten te leveren vanaf het begin. Ze staan voor kwaliteit en waarover gedroomd en gedacht wordt zal gebrouwen worden en ook samenwerkingen worden gedaan. Normaal doe ik geen samenwerkingsbieren omdat die meestal niet lang meegaan, nou in dit verhaal zijn er al twee maar de laatste gaat al een tijd mee en zal niet snel verdwijnen. Brewfist Spaghetti Western is zo'n resultaat van samenwerking met de Amerikaanse brouwerij Prairie Artisan Ales uit de staat Oklahoma. Dan wordt de biernaam wel duidelijk want Oklahoma was ooit onderdeel van het Wilde Westen en in Italië filmden ze karrenvrachten aan westerns die werden nasynchroniseert. De kleur is bruinzwart met een alcoholpercentage van 8,7%. De smaak is vol zoet bitter met wat droogheid, tonen van chocolade en cappuccino volop en wat geroosterd mout. (FLink naar brouwerij Brewfist


Dat zeker een dozijn smakelijke bieren uit Italië en ergens dit jaar nog hun voorliefde voor amber en oranje kleurige brouwsels, tenslotte volgt nog een filmpje. 




Reacties

Populaire posts