Bier+Randzaken = Rostocker Bock Hell = Duitsland

 Rostocker

Bock Hell


Het 6de Radeberger Gruppe verhaal en tevens de laatste bierverhaal dat zich afspeelt in de voormalige Duitse Democratische Republiek. Op naar de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en precies te zijn de Oostzeehavenstad Rostock. Opgericht in 1878 heeft Hanseatische Brauerei Rostock ook het nodige meegemaakt net zoals al die eerdere voormalige Oost-Duitse brouwerijen. Laten we beginnen bij het begin en dat is eigenlijk wat eerder dan 1878. 


Een zekere Constantin Steinbeck begon in 1833 een brouwerij wat eigenlijk onderdeel was van een café-restaurant. Aan de overkant van de straat werd in 1871 de Aktien Bierbrauerei zu Rostock opgericht, het was één van de vele brouwerijen die met aandelen werden gesticht, Met als doel het ondergistende Pilsener te brouwen want de technologie was er omdat te doen rond de jaren 1870. Daarvoor kon met af als er een grottenstelsel in de buurt was. Dus in laaggelegen streken kon het met dure koelmachines het ook zoals in Nederland met bijvoorbeeld Heineken en Amstel.


Ook vlakbij werd in 1869 Brauerei Julius Meyersche opgericht en ging gelijk grootschalig van start. In 1878 overleed de oprichter en diens weduwe liet het bedrijf veilen. Zakenpartners Friedrich Ohlerich en Georg Mahn wonnen vervolgens die veiling en hernoemde Brauerei Mahn & Ohlerich. Niet lang daarna konden ze door voor hen gunstige omstandigheden hun buren overnemen en tevens besloten te moderniseren. Behalve modernisering hadden ze ook oog voor hun personeel en kwamen ze met een bedrijfszieken- en pensioenfonds eind jaren 80 van de 19de eeuw.


Dan zijn we beland bij de Eerste Wereldoorlog en was het kantje boord voor de brouwerij, bijna geen grondstoffen en bijna al het mannelijke personeel werd richting het front gestuurd. Na de oorlog krabbelde de boel op wegens de locatie van Rostock want men kon bier overzee exporteren. Ook werden de nodige concurrenten overgenomen en waren ze weer de grootste in dit deel van Duitsland. De Tweede Wereldoorlog en sloten ze boel tijdens de loop van oorlog wegens schaarste aan grondstoffen en een wat verdwaalde bommen. Het Russische leger nam vervolgens alles mee wat los en vast zat onder het mom van herstelbetalingen.


Na de oorlog in 1946 begonnen ze met produceren van frisdranken en een jaar later werd er weer gebrouwen. Inmiddels was de DDR een feit en werd de boel onteigend om vervolgens een staatsbedrijf te worden. De brouwerij ging verder onder de naam Rostocker Brauerei en snel deden ze het weer goed in het noorden van Oost-Duitsland. Net als vele brouwerijen werden ze overgenomen na de val van de muur in 1991 door Brauerei Beck & Co uit Bremen. Doordat Beck & Co door AB-Inbev werden gekocht ging de brouwerij uit Rostock naar de brouwgroep Brau und Brunnen. Het voedselconcern Dr. Oetker nam vervolgens de brouwgroep over in 2006 om bij hun brouwgroep Radeberger Gruppe te belanden.


Omdat Rostock een Hanzestad was en is werd de brouwerijnaam zo in elkaar geflanst omdat te benadrukken. Want de term Hanze ergens voor te gebruiken wordt voor marketing redenen meer gedaan in Duitsland en vandaar de huidige brouwerijnaam Hanseatische Brauerei Rostock. Voor dit bierverhaal laat ik iets anders gebruiken dan een Pilsener voor de titel, maar die komt ook voor met nog twee anderen.


Rostocker Bock Hell is een Heller Bock en die bierstijl kennen wij ook als Mei- en/of Lentebock. Maar zonder seizoen of de maand in de naam wordt in Duitsland deze bierstijl het hele jaar gebrouwen. Het alcoholpercentage is 6,9% en de kleur is helder oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, sinaasappel en lichtjes wat branderigheid door de alcohol.



Rostocker Bock Dunkel en dit kennen we in Nederland als de Herfstbock. Ook in Duitsland is gelukkig het godganse jaar verkrijgbaar behalve zoals bij ons enkel tijdens het najaar. Het alcoholpercentage is 6,9% en de kleur is helder donkerbruin met rode gloed. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en ook lichtjes wat branderigheid door de alcohol.



Rostocker Export en de bierstijl is Dortmunder een lid van de ondergistende bieren. In Duitsland noemen ze de bierstijl Export en enkel in Dortmund waar ze het bedacht hebben heten ze Dortmunder. Het alcoholpercentage is 5,5% en de kleur is helder goud. De smaak is redelijk bitterzoet met tonen van karamel en heeft een licht grassig aroma.



Rostocker Pils de onvermijdelijke Pilsener die nooit ontbreekt bij een commerciële  brouwerij. Alhoewel er zijn wel uitzonderingen en die zal men vinden in Beieren het meest. Het alcoholpercentage is 4,9% en de kleur is helder oranje. De smaak is redelijk droog bitter met lichte tonen van karamel en iets van citroen.


De etiketten zijn in transitie en de titel van dit verhaal zijn zo te zien de eerste. Dit was een verhaal wat de Radeberger Gruppe doet aan het Duitse Oostzeegebied. Klik hier voor de link en een filmpje in het Duits.






Reacties

Populaire posts