Bier+Randzaken = Berliner Bürgerbräu Rotkehlchen - Duitsland

 Berliner Bürgerbräu Rotkehlchen


Het derde bierverhaal over de speelsteden van het Europeeskampioenschap voetbal bij onze oosterburen en het spelletje wordt in dit verhaal helemaal genegeerd. De grootste havenstad van het land en een anderhalve met een communistische verleden. Ook weer een bier van de Radeberger Gruppe in dit verhaal. Drie speelsteden in het laatste verhaal van het Europees Kampioenschap om idee te geven wat er te doen is en wat lokaal bier.



Leipzig de grootste stad van de deelstaat Saksen is een mooie mix van historische, industriële, communistische en moderne architectuur. Voor de natuurliefhebbers is er een heus natuurlijk woud te vinden binnen de stadgrenzen met nog wat zeldzame flora en fauna. Genoeg museums zijn er te bezoeken en winkelen hier is ook geen straf, net zo als een avondje uit. De bierstijl Gose hoort ook bij Leipzig en een kenmerk is dat er zout bij het brouwen wordt gebruikt. Sommige varianten kunnen nogal zuur smaken en kan het een uitdaging zijn. Met dat zout en ook koriander moet dat minder worden.


Lotteraner Helles Kellerbier en voor dit verhaal houd ik het drinkbaar met dit bier van Ratskeller Braumanufaktur. Dit is een brouwcafé die sinds 2018 actief vanuit de kelder van het stadhuis van Leipzig. Lotteraner en het biermerk heeft te maken met Hieronymus Lotter een koopman die tevens burgemeester was. Het licht troebel goudgele bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, fruitigheid en iets van witte peper. Link naar Ratskeller Braumanufaktur



Hamburg is tevens stad ook een deelstaat en de op één na kleinste. De grootste haven van Duitsland dat via de rivier de Elbe met de Noordzee is verbonden. Het centrum van de stad is een plek waar men zich niet zal snel vervelen met als middelpunt het imposante stadhuis. Maar het bekendst en beruchts is de wijk Sankt Pauli en vooral rond de Reeperbahn waar de rosse buurt van Hamburg te vinden is vol met bars, clubs, sexshops en prostituees. Voor wie dit niets zijn er vele musea en andere veilige dingen te doen.


Holsten Edel is van de uit 1879 stammende Holsten-Brauerei wat weer op zijn beurt sinds 2004 eigendom is van het Deense Carlsberg. Opgericht in de voormalige stad Altona wat toen bij de streek Holstein hoorde en was een tijdje de grootste van het land. De haven van Hamburg was ideaal om hun bier te exporteren. Het bier is een Pilsener met een uiteraard heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is mild zoet bitter met lichte  tonen van karamel en fruitgheid. Link naar Holsten-Brauerei



Berlijn de ooit verdeelde hoofdstad met een kapitalistisch westen en communistisch oosten gescheiden door een muur. Die erfenis is nog goed te zien en zelfs vanuit de ruimte waar een kleurverschil te zien is van de verlichting, het westelijke gedeelte is wat helderder. In het westelijke gedeelte vind men de lange winkelstraat Kurfürstendamm met daarom heen de nodige attracties zoals Charlottenburg, Tiergarten en het Olympisch Stadion. Het oostelijke gedeelte is het hippe en levendige gedeelte vol met bars, restaurants, clubs en vele vorme van kunst wordt er bedreven. Mitte het daadwerkelijke historische centrum van Berlijn kan men ook vergapen aan monumenten, musea en bijkomen in de vele cafés en restaurants. Berlijn is een metropool en onmogelijk om alles op te sommen in dit bierverhaal. Goeie tip koop een Berlin Welcome Card waar inbegrepen een openbaar vervoer kaart bij mee komt en hiermee kan door de hele stad reizen plus de stad Potsdam. 


Berliner Bürgerbräu Rotkehlchen en dit bier beloofde ik in het Schultheiss verhaal te doen. Berliner Bürgerbräu was een brouwerij dat van 1869 tot 2010 bestond aan de Müggelsee, een groot meer in het zuidoosten van Berlijn. Hier groeide het uit van café met brouwerij tot een grote brouwerij waar men de rivier Spree gebruikte om hun bier aan de man te brengen. De brouwerij groeide lekker door en ook na de Eerste Wereldoorlog. Tijdens het Nazi bewind werd de brouwerij door hen geconfiqueerd en werd het werk uitgevoerd door dwangarbeid. Na deze pikzwarte pagina in de geschiedenis van de brouwerij werd het in de communistische tijd een staatsbedrijf van gemaakt. Na de DDR tijd heeft deze brouwerij het lang volgehouden om onafhankelijk te blijven en overleefde door export naar Japan. Maar de rek was eruit en de boel werd in 2010 verkocht aan de Radeberger Gruppe. Na verloop van tijd worden de Berliner Bürgerbräu bieren gebrouwen Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei en zo heeft Berlijn nog één grote commerciële brouwerij over. Rotkehlchen is een aparte in het door Pilsener gedomineerde landschap in Berlijn. De bierstijl hier is Vienna de amberkleurige tegenhanger van Pilsener en de biernaam betekent "roodborstje". Het bier heeft dus een helder amber kleurtje en heeft een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, licht geroosterd mout, iets van rogge en grassig aroma.


Dat waren de speelsteden met drie bierverhalen en Berlijn heeft met zijn bier wat meer spotlight. Er is een link maar die is in ontwikkeling en gelukkig is er een filmpje over Rotkehlchen. 


 

Reacties

Populaire posts