Bier+Randzaken (extra verhaal) = Viking Gylltur - IJsland

 Viking Gylltur


Het tweede extra verhaal in korte tijd omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer IJsland vriendschappelijk thuis. Ondanks dat het een groot land is wonen er maar ongeveer 370 duizend IJslanders en hebben ze niet veel commerciële brouwerijen, twee stuks om precies te zijn. Van 1915 tot 1989 was er in afnemende stappen een drooglegging op alcohol wat ook geen goed deed. Wel zijn er in de loop van jaren craftbrouwers erbij gekomen maar dit soort verhalen kies ik liever voor een (middelgrote) commerciële brouwerij wegens het feit dat een Pilsener het beste werkt bij het kijken voor een voetbalwedstrijd. 


Sinds 2017 de grootste brouwerij van IJsland is de hoofdrolspeler in dit extra bierverhaal. Viking Brugghús begon in 1939 nadat de IJslandse drooglegging gedeeltelijk werd teruggedraaid in 1933, er mocht weer bier gebrouwen tot 2,25%. In het Noord-IJslandse dorpje Siglufjörður werd Efnagerð Siglufjarðar opgericht om dus laag alcoholische bieren te brouwen voor het dunbevolkte Noord-IJsland. Eigenlijk is alles buiten de hoofdstad Reykjavik dunbevolkt. De brouwerijnaam betekent zoiets als "chemie uit Siglufjörður" wznt het was een oorspronkelijk een chemische fabriek die zich volledig op dranken ging richten. In 1945 verhuisde de brouwerij naar Akureyri, de grootste stad buiten Reykjavik. Voor Nederlandse begrippen is Akureyri met ongeveer 18 duizend inwoners en voor IJslandse begrippen een grote stad. De brouwerijnaam werd veranderd naar Efnagerð Akureyrar en je kan wel raden wat dat betekent. 


In 1962 verrees elders in Akureyi een nieuwe brouwerij plus frisdrank- en mineraalfabriek waar ze nu nog zitten en te herkennen aan metershoge bierblik. In 1 maart 1989 was het eindelijk zover want de IJslandse drooglegging werd opgeheven en mocht men brouwen meer dan 2,25%. Maar wees niet te blij want er is tegenwoordig best prijzig een biertje kopen in IJsland, ga uit van ongeveer 10,- of ISK1500,- en de supermarkt €2,80 of ISK428,- wat een stukje scheelt. In 1994 is de brouwerij Viking gaan heten wat lekker klinkt vind ik. Er volgde nog wat fusies met andere IJslandse drankenfabrieken maar de belangrijkste fusie was wel in 2001 met Vífilfell wat onder licentie Coca-Cola produceerde. In 2016 nam een tak van datzelfde Coco-Cola het grootste dranken producerende bedrijf van IJsland en ze bezit de cola gigant een brouwerij, ze hebben er meer maar het zijn er niet veel. In ieder geval in Akureyri wordt enkel bier gebrouwen en in Reykjavik de rest. Voor de bieren in dit verhaal hou ik het bij het merk Viking en wel vijf stuks. 


Viking Gylltur het meest gedronken bier van IJsland en een Lager op zijn Europees. Het heeft een helder gouden kleur met een alcoholpercentage van 5,6%. De smaak is mild droog bitter met lichte tonen van karamel.



Viking Lager en hebben we nog een Lager op zijn macro Amerikaans dit keer. Het heeft een helder gouden kleur met een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is zeer licht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel.



Víking Rökkr en is IJslands voor "schemering" wat slaat op de kleur van het bier. Het heeft een helder amber kleur met een alcoholpercentage van 4,6%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en iets van appel en peer.



Viking Sterkr en uit dat woord halen we "sterk" want dit is het zwaarste bier van ze. Deze Imperial Pilsener heeft een helder gouden kleur met een alcoholpercentage van 7%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel.



Viking Krummi en het betekent "raaf" wat te maken heeft met de raven van Odin. Het heeft een pikzwarte kleur met een alcoholpercentage van 5,8%. De smaak is droog bitter met een zoetje en heeft tonen van geroosterd mout, chocolade en koffie.


Even wat IJslandse bieren van Viking voor het geval als men het ruige land in het hoge noorden bezoekt, geen link kunnen vinden en een wel een filmpje over Reykjavik.




Reacties

Populaire posts