Bier+Randzaken = Judas - België

 Judas


In het vorige verhaal had ik het over het klassieke merk Duvel en dat het veel navolging heeft gekregen. Zoveel navolging dat er een bierstijl erom heen is gecreëerd en die naam is Belgian Strong Ale en alles wat bleek van kleur is. Dus dat kan blond, goud en oranje kleurig zijn en de alcoholpercentage zijn hoog, zo tussen de 7,5% á 13%. Ze smaken complex maar ook toegankelijk maar altijd oppassen want de man met de hamer is in dit geval nooit ver. 


Niet gek dat de eerste Duvel werd genoemd en vele na-apers ook een goddeloze naam hebben gekozen maar niet allemaal. Trouwens deze bierstijl heeft een familielid genaamd Dark Belgian Strong Ale en daar vallen de donkergekleurde varianten in en dat is een verhaal voor later. Nu komen er vijftien Belgian Strong Ale's voorbij en natuurlijk allemaal Belgisch van de aldaar grote jongens en de regionale toppers. Ik geef ze een cijfer van één tot vijf en hoe hoger, hoe dichter bij de Duvel want die sowieso een 5 waard.


Rince Cochon is een Frans biermerk dat gebrouwen wordt sinds 2010 bij brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek in opdracht van drankenhandel Difcon, in mijn opzicht een Belgisch bier. Het merk bestaat sinds 2006 maar was eerst van andere drankenhandel maar die ging failliet en gebrouwen in Frankrijk bij brouwerij d’Annœullin. Difcom kocht de rechten in 2008 en liet het vervolgens brouwen bij brouwerij Huyghe. Rince Cochon betekent letterlijk "afgespoeld varken" en is ook straattaal voor een "drankje dat zogenaamd de effecten van alcohol van de vorige dag te bestrijden". Er zijn vier versies maar dit is de enige Belgian Strong Ale, het heeft een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met tonen van koriander en een beetje zoete mandarijn. (3/5)


Bière du Corsaire gebrouwen bij brouwerij Huyghe uit Melle bekend van de Delirium Tremens bieren en die bieren passen allemaal in Belgian Strong Ale familie. Door hier te klikken kom je bij een bierverhaal daarover en kom je ook nog twee andere Belgian Strong Ale's tegen het sexy kerstbier La Mère Noël en het vervaarlijke La Guillotine. Die bieren zitten net onder de Duvel maar deze brouwerij is bedreven in dit soort bieren en brouwen er nog een paar, maar ik houd het bij de Engelse piraat Zwartbaard die het etiket siert. Bière du Corsaire betekent "bier van de zeerover" en heeft een alcoholpercentage van 9,4% en de kleur is troebel licht oranje. De smaak is behoorlijk zoet bitter met een licht zuurtje, tonen van karamel, sinaasappel, beetje banaan en flink wat koriander. (3/5)



Piraat is één van de vele merken die brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde brouwt en van de vele dienen ze ook als etiketbier. Als één of ander bedrijf een bier wil verkopen kunnen ze een moederbier kiezen waar ze een eigen etiket opplakken. Dat terzijde maar waar deze brouwerij bekend om is zijn de bieren van het merk Gulden Draak, een ware klassieker. Met het merk Piraat zijn ze Duvel een beetje nagaan doen en dat komt uiting op het etiket, te zien aan het uiterlijk. Ook zijn er meerdere varianten waaronder eentje die Piraat Triple Hop heet. Nou het etiket siert een piratenschip en heeft een alcoholpercentage van 10,5% en de kleur is licht troebel amber van kleur. De smaak is zoetbitter met een lichte droogheid op het einde, het heeft tonen van sinaasappel, gekonfijt fruit, karamel, wat kruiden en lichtjes wat branderigheid door de alcohol. (4,5/5)



Bush de Charmes en deze komt van de Henegouwse brouwerij Dubuisson vlakbij het brouwersdorp Pipaix. De merknaam Bush is een Engelse vertaling van Dubuisson en dat betekent "struik". Wat dat ook betekent dat ze die naam niet mogen gebruiken in de Verenigde Staten vanwege Busch een duffe Lager van Anheuser-Bush Inbev. Dus daar heten de bieren Scaldis wat de Latijnse naam is voor Schelde. Vooral is deze brouwerij bekend dat ze geen lichtzinnige bieren brouwen, de meeste zitten rond de 10%. Bush de Charmes is een best speciale Belgian Strong Ale want een Bush Triple wordt afgevuld op gebruikte witte wijnvaten van Charmes Meursault. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 10,5%. De smaak is behoorlijk zoet en de bitterheid lang, het heeft tonen van sinaasappel, karamel, witte wijn, vanille en eik. (5/5)



Cornet Oaked en deze is van brouwerij De Hoorn wat de speciaalbierbrouwerij is van brouwerij Palm uit Steenhuffel dat ook een speciaalbierbrouwerij is. Palm maakt het vaak onnodig ingewikkeld en ze horen sinds 2016 bij het Nederlandse Royal Swinkels Family Brewers wat ooit Bavaria was, die maken het ook ingewikkeld. Met het merk Cornet hebben ze een verhaal in elkaar geflanst dat een 18de eeuwse rentmeester genaamd Theodoor Cornet voor zijn baas een lokale graaf een bier moest laten brouwen bij brouwerij De Hoorn. Die ridder ontgaat me ook in combinatie met dit verhaal. Het bier heeft een alcoholpercentage 8,5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is plakkerig zoet bitter en heeft tonen van citrus, banaan, kruiden en een lichtjes een beetje vanille, dat laatste komt van de eikensnippers die mee worden gebrouwen. (2/5)



Brigand is er sinds1980 en de eerste Belgian Strong Ale van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck uit Emelgem in dit verhaal. Het bier is vernoemd naar de opstandelingen tijdens de Boerenkrijg in 1789 tijdens de Franse bezetting van de Zuidelijke Nederlanden. De Fransen noemde zo'n opstandeling "brigand" wat struikrover "betekent" en een geuzennaam werd. De strijd duurde kort maar de herinnering eraan is geromantiseerd en daar hoort dit bier ook bij. Brigand heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur is helder goud met een lichte waas. De smaak is plakkerig zoet bitter met tonen van sinaasappel, banaan en koriander. (4/5) Link naar Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck  



Filou is de tweede Belgian Strong Ale van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck maar in begin noemde ze het nog een Tripel, maar dat was het duidelijk niet. Sterker brouwerij Duvel Moortgat vond dat ze schaamteloos gekopieerd werden en dat werd dus een rechtszaak, deze verloor Duvel Moortgat. Dit gedoe allemaal is ook goede reclame en deed de duivelse dondersteen met zijn katapult veel goeds. Trouwens als er een trend op biergebied is deze brouwerij er vaak snel bij. Qua kleur en alcoholpercentage is het hetzelfde als een Duvel, 8,5% en helder goudkleurig. Qua smaak is het dan weer niet namelijk niet offensief zoet bitter met tonen van citrus, wat banaan en koriander. (3/5)



Julius is van brouwerij Hoegaarden en ontstond ergens in de jaren tachtig in de tijd dat de brouwerij nog De Kluis heette en Pierre Celis (1925-2011) toen nog eigenaar was. De beste man redde het Belgische Witbier van uitsterven en naast dit tarwebier brouwde hij nog andere tarwebieren. Julius duidelijk vernoemd naar de beroemde en beruchte Romeinse generaal, veroveraar en dictator is een Belgian Strong Ale waar ook tarwemout is gebruikt. Brouwerij De Kluis werd overgenomen door Interbrew, het huidige AB-InBev, en ze stopte met Julius. Duvel deed goede zaken en daar wilde Inbev ook van profiteren en besloot Julius nieuw leven in te blazen. In 2012 eerst bij brouwerij Hertog Jan en vanaf 2019 terug thuis in Hoegaarden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is licht troebel goud/amber. De smaak is zoet met een licht bittertje en heeft tonen van banaan, sinaasappel, abrikoos en kruiden. (3/5) De website is nogal flut voor de grootste brouwer van dit zonnestelsel. 



Victoria bestaat sinds 2020 en wordt gebrouwen door AB-Inbev in hun brouwerij te Leuven. Ook dit bier is bedoeld om de populariteit van Duvel te doorbreken. Sterker wie het etiket hierboven bekijkt ziet een schilderij van Italiaan Guido Reni (1575-1642) waarop aartsengel Michaël die duivel verslaat. Wie het Duvel verhaal heeft gelezen weet nog dat de oude naam van Duvel Victory Ale was, dus dit bier is een regelrechte aanval op Duvel. Een Brusselse legende uit 1695 is erop los gelaten dat de aartsengel in de stad de duivel versloeg, wat terugkomt in het wapen en de vlag van Brussel. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is droog bitter met een licht zoetje, het heeft tonen van sinaasappel, abrikoos, banaan en kruiden. Nou ik denk dat Duvel deze strijd wel overleeft. (2,5/5) 



Deugniet is één van de twee lichtste in dit verhaal met een alcoholpercentage van 7,5% en wordt gebrouwen bij brouwerij Du Bocq uit het Namense Purnode. Deze brouwerij heeft aardig wat klassieke biermerken, zoals Blanche de Namur, La Gauloise, Saison 1858, Corsendonck. Met Deugniet zijn ook aardig bezig en doet zijn  naam eer aan om zijn derrière te tonen. Voor de Wallonische markt heet het bier anders en is ook het etiket compleet anders, namelijk Triple Moine. Moet er wel bij zeggen dat dit toch een Belgian Strong Ale is en geen Tripel. De kleur van Deugniet is licht troebel goudkleurig. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van appel, perzik en koriander in een niet overdreven wijze. (2/5)



Sloeber is er sinds 1983 en gebrouwen door brouwerij Roman uit Oudenaarde, uiteraard om de strijd aan te gaan met Duvel. Filou is stukken jonger dan Sloeber maar die kopieert al een lange tijd schaamteloos Duvel qua etiket met de kleuren rood en wit. De naam Sloeber zelf betekent "schelm" en in meervoud is het een verbastering van "slobberen" wat meer met drinken te maken heeft. Op zich kan het handig zijn als je concurrent niet helemaal na aapt, want de klant kan per ongeluk weleens het andere merk meenemen en verrast worden. De kleur is helder goudkleurig en het alcoholpercentage is 7,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, karamel en een beetje koriander. (2/5)



Hapkin en deze is via de koop van brouwerij Louwaege in 2002 in handen gekomen van brouwerij Alken-Maes uit Alken. Na de overname sloten ze gelijk de brouwerij en verdiende wat aan de grond maar behielden het bestverkopende merk van de brouwerij. Aanvankelijk lieten ze het brouwen bij brouwerij Union te Jumet vlakbij Charleroi maar die sloten ze ook in 2007, om tenslotte ook in Alken te belanden net zoals de titel van dit verhaal. Vernoemd naar graaf Boudewijn VII van Vlaanderen (1093-1119) die als bijnaam "met de bijl" en "hapkin" had, nou een paar van deze kan dat ook een klap opleveren. Het bier heeft een helder gouden kleur en het alcoholpercentage is 8,5%. De smaak is zoet bitter met wat droogheid, het heeft tonen van sinaasappel en koriander. (3/5)



Malheur 8 is van brouwerij Malheur uit Buggenhout maar heette eerst brouwerij De Landtsheer, maar volgens Belgisch gebruik is dat veranderd naar het biermerk dat succesvol is. Deze brouwerij is ook uitvinder van de bierstijl Bière Brut wat eigen verhaal waard is en de overige bieren die ze brouwen zijn variaties van de bierstijl Belgian Strong Ale, zelfs de lichtste heeft de karaktertrekjes ervan. Malheur is Frans voor "ongeluk" en voor deze naam is gekozen omwille van de dubbelzinnigheid en plezierige bijbetekenissen. Behalve Malheur 8 bestaat er ook een 6, 10 en 12 en die getallen hebben te maken met het exacte alcoholpercentage. Het troebel goudgele kleurige bier heeft een zoet bittere smaak met tonen van sinaasappel, wat karamel, nootmuskaat en koriander. (5/5)



Satan Gold en de eerste met een duidelijk goddeloze biernaam en duidelijk een Duvel tegenstander. Gebrouwen voor het eerst in 1986 door brouwerij De Block uit Peizegem om wat te profiteren van het succes van de Belgian Strong Ale. Bij brouwerij De Block zit je goed met stevige bieren zoals Kastaar en Dendermonde Tripel, maar ze hebben een reeks bieren van het merk Satan waarvan ik de goudkleurige behandel. Satan is de naam van de duivel en de werknemers vonden de oude brouwinstallaties een soort van hel om mee te werken. Zodoende kozen ze voor deze naam die niet overal gewaardeerd wordt, vooral in de Deep South van Amerika waar het geboycot wordt en zelfs verboden is. Satan Gold heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder goud. De smaak is niet zo zoet als verwacht met enige droogheid, het heeft tonen van sinaasappel, perzik, beetje karamel en een kruidige toets. (3/5)
 


Judas is de tweede van brouwerij Alken-Maes wat tevens eigendom is van Heineken. Dit bier werd ontwikkeld bij dochterbrouwerij Union te Jumet in 1986. Brouwerij Union werd in 1978 overgenomen door brouwerij Maes omdat ze ervaring hadden met bovengisting bieren, zodoende werden hier Grimbergen, Ciney, Hapkin en Judas gebrouwen. In 2004 kreeg de brouwerij een grondige renovatie maar nadat Heineken het overnam sloten ze de boel in 2007. Alle bieren gingen richting Alken en sindsdien verpieteren de gebouwen in Jumet, de regio rond Charleroi is al zo economisch hard getroffen en kan dit er ook nog wel bij. Ze kozen voor de naam omdat het bier verraderlijk makkelijk drinkt en Jezus's discipel Judas was een tevens een verrader volgens het Nieuwe Testament. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is aardig zoet bitter met tonen sinaasappel, perzik, honing en koriander. (4/5)


De bierstijl Belgian Strong Ale met een aardig aantal voorbeelden en ook voor mijzelf inspirerend om wat over de brouwerijen te schrijven die hier voorbij kwamen in de nabije toekomst. Tenslotte volgt er nog een filmpje.




Reacties

Populaire posts